Puţini români asociază ideea de fructe şi carne în cadrul aceluiaşi preparat culinar.
Ei bine, totul este posibil dacă alegem cantităţile şi fructele potrivite. Joseph Hadad, celebrul chef, (www.josephhadad.ro) recomandă o reţetă inedită:
Ingrediente:
– Toc mărunt ceapa eşalotă, topesc 40g de unt în tigaie şi sotez eşalota până devine aurie, apoi o strecor. Pun la cuptor (160*C) mugurii de pin 3 minute. Îi pot face şi într-o tigaie curată, fără ulei. Iau carnea tocată şi adaug mugurii de pin, apoi pun sare, piper, scorţişoară, nucşoară, cimbru tocat. Las carnea deoparte.
– Prepar sosul. Tai ceapa felii, topesc 50g de unt într-o oală, sotez ceapa pe foc mic până devine maro-închis (dar nu arsă). Adaug fructele uscate, fără sâmburi, pentru sos (7 prune, 4 smochine, 3 caise). Pun apoi 3 linguri de miere de albine şi amestec bine. Dau focul foarte mic şi caramelizez mierea. Când se închide la culoare, adaug ½ de baton de scorţişoară, piper negru zdrobit, 1 vârf de nucşoară, 2 frunze de cimbru – amestec foarte bine. Adaug 400ml de apă şi 1 pliculeţ de şofran. Las sosul până scade la jumătate şi se face uşor lipicios, apoi îl strecor.
– Iau fructele uscate preferate (câte prune, smochine sau caise vreau), le tai uşor longitudinal şi scot sâmburii. Smochinelor le tai căciuliţa, lăsând-o prinsă într-un punct. Cu degetul, presez în interior până fac un buzunar, pe care-l umplu apoi cu carnea tocată (să iasă un pic). Topesc 30g de unt şi-l torn peste fructe, apoi le aşez într-o tavă tapetată cu un pic de unt (sau hârtie de copt) şi le dau la cuptor (160*C) aproximativ 15 minute, până când zahărul din fructe începe să iasă.
Prezentare
Torn sos din belşug pe farfurie, apoi aşez fructele pe sos. Decorez cu salată cresse sau cu frunze de ţelină (apio), cu cimbru şi baton de scoţişoară. Peste sos pun muguri de pin şi nuci pecan.
Poftă bună!