Autor: Şerban Blebea. antrenor personal
Îţi mai aminteşti de zilele când erai la liceu? Mai ţii minte primul examen la care ai încercat să copiezi?
Probabil ţi-ai pregătit o fiţuică cu punctele importante ale lecţiei. Doar câteva idei ca să îţi reaminteşti usor ce ai de scris pe foaia de examen.
Ei bine, astăzi îţi voi prezenta un alt fel de fiţuică.
În ea vei găsi câteva idei pe care le poţi aplica în viaţa ta pentru a duce un stil de viaţă mai sănătos şi a pierde câteva kilograme.
Sper că eşti pregătit. Haide să începem!
1. Concentrează-te pe calitatea alimentelor pe care le consumi înainte de a începe să numeri caloriile. Până nu ajungi la 80-90% alimente neprocesate în planul tău alimentar, reducerea caloriilor este contraindicată.
2. Încearcă să mănânci legume la fiecare masă.
3. Alege un număr de mese care se potriveşte în programul tău zilnic. Dacă ai timp, mănâncă de 5 ori, dacă nu, doar de 3 ori. Nu este nicio problemă.
4. Ai grijă la mărimea porţiilor. În acest punct cele mai multe persoane îşi compromit rezultatele.
5. Dacă eşti sensibil la carbohidraţi, încearcă să îţi programezi mesele bogate în carbohidraţi dimineaţa sau imediat după antrenament.
6. Planifică-ţi să pierzi între 0,5-1 kg pe săptămână. Cu cât numărul este mai mic, cu atât ai mai multe şanse de reuşită pe
termen lung.
7. Nu te stresa dacă iei în greutate la începutul programului de slăbire. Reţinerea de apă intracelulară poate arăta mai multe kilograme pe cântar, când tu de fapt pierzi grăsime.
8. Nu te concentra pe scăderea în greutate. Cumpără-ţi un cântar mai performant, care măsoară raportul de masă musculară şi grăsime.
9. Permite-ţi să mănanci şi alimentele preferate. Doar ai grijă la cantităţi (vezi punctul 4).
10. Apa ar trebui să reprezinte 90% din lichidele pe care le bei zilnic. Renunţă la sucurile carbogazoase.
11. Înconjoară-te de oameni cu aceleaşi obiective ca şi tine sau oameni care te susţin. Blochează comentariile răutăcioase sau criticile.
12. Adu-ţi aminte că scăderea în greutate este un efect secundar al unui stil de viaţă sănătos. Trăieşte şi mănâncă sănătos iar restul vine de la sine.
13. Nu te compara pe tine cu alte persoane care au pierdut 5 kilograme în două zile sau 10 kilograme în 2 ore 🙂 Călătoria aceasta este una personală. Încearcă să dai tot ce poţi şi nimic mai mult.
14. Alege-ţi exerciţii pe care îţi place să le faci. Nu cădea în capcana de a te forţa să faci exerciţii care nu îţi plac.
15. Fă schimbări mici în viaţa ta. Alege 1-2 obiceiuri sănătoase pe care ai vrea să le schimbi în fiecare săptămână şi mergi cu ele până când le îndeplineşti.
16. Ai răbdare. Scăderea în greutate nu este liniară. Vei vedea progrese şi regrese în fiecare săptămână.
17. Nu îţi fie teamă că o să dai greş. Toţi o facem din când în când. Foloseşte aceste greşeli pentru a învăţa şi a merge mai departe.
18. Antrenează-te cu intensitatea potrivită. Dacă nu ai respiraţia îngreunată sau nu simţi că ieşi din sfera ta de confort, atunci cel mai probabil nu te antrenezi suficient de intens.
19. Găseşte o cale prin care să îngreunezi exerciţiile pe care le faci. Creşterea masei musculare face procesul de slăbire de 10 ori mai uşor.
20. Descoperă relaţia ta cu mâncarea. Găseşte o cale prin care să scapi de mâncatul emoţional. Mâncarea te ajută să trăieşti, nu reprezintă un bandaj emoţional.
21. Lucrează să elimini mâncărurile procesate care îţi induc dependenţă. 10% dintre alimentele tale zilnice ar trebui să fie procesate, restul de 90% ar trebui să provină din alimente întregi, naturale.
22. Obişnuieşte-te să verifici etichetele alimentelor pe care le cumperi, în special rubrica ingredientelor.
23. Uită de suplimente. Încă nu ai nevoie de ele. Pune-ţi banii deoparte pentru a cumpăra alimente sănătoase.
24. Foloseşte exerciţii complexe în programul tău de antrenament. Cu cât foloseşti mai mulţi muşchi, cu atât vei consuma mai multe calorii.
25. Nu uita să dormi 7-8 ore pe noapte pentru a te reface. Stresul este una dintre cauzele creşterii în greutate.
26. Mănâncă zilnic carne, lactate, ouă, fructe, legume, nuci şi seminţe.
27. Greutatea ta va stagna pentru săptămâni întregi. Găseşte-ţi alinarea în faptul că organismul tău se schimbă permanent, chiar dacă tu nu observi.
28. Nu te pierde în aspectul zilnic al scăderii în greutate. A fi sănătos şi fit constituie o activitate pe care o vei presta tot restul vieţii tale. Încearcă să vezi imaginea de ansamblu.
29. Nu în ultimul rând, zâmbeşte 🙂 Poţi pierde în greutate foarte uşor. Singurul lucru care te ţine pe loc sunt gândurile tale. Schimbă-ţi mentalitatea şi poţi schimba orice!
Şi ca să te ajut în această călătorie, ţi-am pregătit o serie de exerciţii pentru abdomen pe care le poţi face chiar la tine acasă în maximum 30 de minute pe zi, fără aparate de fitness, doar cu greutatea propriului corp.