Aromaterapia face parte din fitoterapie, tratamentul cu preparate din plante medicinale. Se bazează pe utilizarea uleiurilor esenţiale, concentrate de arome naturale ale plantelor, obţinute în urma distilării.
Această metodă terapeutică şi-a dovedit eficacitatea în mai multe domenii, dar trebuie utilizată cu prudenţă, deoarece uleiurile esenţiale sunt substanţe extrem de active şi pot fi periculoase.
Ca şi metodă oficială, aromaterapia tratează bolile cu ajutorul antiinflamatoarelor, antiviralelor, antimicoticelor etc. Dar în loc să folosească molecule de sinteză, utilizează molecule naturale, volatile şi aromatice, ale anumitor plante.
Toate ţesuturile plantelor aromatice (frunze, lemn, floare, tija etc.) produc substanţe aromatice, în proporţii foarte reduse. Acestea sunt extrase din glandele plantelor printr-un proces de distilare cu ajutorul vaporilor de apă. Uleiurile esenţiale sunt produsele rezultate din aceste extracţii.
Cu toate că sunt denumite uleiuri, ele nu conţin materii grase. Cu toate acestea, sunt liposolubile, adică solubile în uleiuri, ceea ce le permite să fie uşor absorbite de către piele şi mucoase.
Uleiurile esenţiale te vor ajuta dacă suferi de următoarele afecţiuni:
Este posibil ca uleiurile esenţiale să îţi fie prescrise ca un adjuvant la tratament sau pentru a atenua efectele secundare ale acestuia. De exemplu, uleiul esenţial obţinut din arborele de ceai este folosit în aplicaţii cutanate pentru a preveni sau a trata arsurile provocate de radioterapie.
Anumite uleiuri esenţiale sunt folosite în tratamentul infecţiilor virale (gripă, viroză, faringită, herpes etc.) sau micotice (de exemplu, candidoze). Ele pot avea o acţiune directă asupra germenilor bolii.
Uleiurile esenţiale sunt interzise categoric femeilor însărcinate. Multe dintre aceste uleiuri sunt contraindicate în timpul sarcinii din cauza riscurilor de a provoca naştere prematură. De exemplu, după utilizarea uleiului esenţial de salvie s-a constatat apariţia unor malformaţii cardiace. Acest ulei, la fel ca toate cele care sunt bogate în cetone – un compus foarte active, dar extrem de toxic pentru sistemul nervos – pot declanşa crize de epilepsie.
Uleiurile esenţiale sunt contraindicate şi pentru bebeluşi şi copii, dacă nu sunt prescrise de un pediatru aromaterapeut.
Dacă ai antecedente personale sau familiale de cancer la sân, uleiurile esenţiale cu acţiune asemănătoare estrogenului, adică cele cu efecte comparabile cu ale hormonilor feminine, sunt contraindicate (uleiul esenţial de salvie, hamei, anason etc.).
Nu folosi uleiurile esenţiale decât cu mare prudenţă: sunt substanţe foarte active şi adesea toxice, chiar mortale. Ca pentru orice medicament alopat, efectele şi toxicitatea lor sporesc odată cu creşterea dozei.
Respectă cu mare atenţie dozele recomandate sau prescrise de către medic şi fereşte-te de automedicaţie.
Nu aplica niciodată un ulei esenţial în stare pură pe mucoase sau alte părţi sensibile ale corpului (axilă, faţă, conduct auditiv etc.), fiindcă poate provoca o arsură.
Uleiurile esenţiale îţi pot fi prescrise pe trei căi de administrare:
Tratamentul cu uleiuri esenţiale trebuie să fie scurt: 12 zile ar trebui să fie o durată maximă. De asemenea, ar trebui să remarci o ameliorare destul de rapidă a problemei medicale, în 24-48 de ore.
De obicei, fitoterapeuţii sunt competenţi şi în aromaterapie.