Grădina ta de primăvară

Grădina este locul în care ne petrecem cel mai mult timp liber, iar acum este momentul să o aranjam.
  • Publicat:

La început de primăvară, când razele soarelui îşi fac apariţia din ce în ce mai mult, e timpul să ne pregătim pentru un an verde. Grădina este locul în care ne petrecem cel mai mult timp liber, iar acum este momentul să o aranjam.

Dacă doreşti o explozie de culoare care să îţi încânte privirile zilnic, profită de zilele însorite şi decorează după gustul tău.

De la începutul lunii martie şi până la sfârşitul lunii aprilie te poţi concentra pe plantarea sau transplantarea arbuştilor şi a arborilor. Curăţenia de primăvară se aplica şi în grădină: buruienile trebuie eliminate în mod regulat, dar mai ales înainte să producă seminţe, iar frunzele uscate sau bolnave trebuie îndepărtate pentru a nu afecta sănătatea plantelor. Şi grădina de legume sau verdeţuri are nevoie de atenţia ta.

Zilele luminoase şi călduroase ne readuc grădina la viaţă. Cum spune o vorbă înţeleaptă, toate îşi au timpul lor. Mai ales îngrijirea grădinii. Acum poţi începe să fertilizezi solul, să tunzi plantele şi copăceii şi să plantezi o multitudine de flori. Bucură-te de grădina ta un an întreg!

Hortensia

Ştiai că hortensia îşi schimbă culoarea florilor în funcţie de nivelul pH-ului pământului? Un sol cu pH-ul acid va genera flori albastre, unul alcalin produce flori roz, iar unul neutru, un mix de roz, mov şi albastru, uneori pe aceeaşi tufă.
Doar florile albe îşi vor păstra culoarea indiferent de sol. Hortensia din ghiveci poate fi plantată în grădină primăvara, într-un loc în care razele soarelui o mângâie doar dimineaţa. În primele zile se udă zilnic, iar pentru a-i oferi susţinere o poţi sprijini de tutori.

Hortensia este o plantă perenă, rezistentă la îngheţ, preferă soarele dimineţii, în mod special, şi solul umed. Nu
trebuie tunsă sau udată prea des. Florile se menţin pe tijă aproximativ 5 luni.

Hibiscus

Hibiscusul şi butaşii de fructe de pădure sunt foarte potriviţi pentru a forma un gard viu! Popularul hibiscus, rezistent la îngheţ, înfloreşte vara şi toamna şi îndrăgeşte locurile însorite ale grădinii. Însă, atenţie, pe perioadele de caniculă este necesară udarea acestuia din abundenţă.

Mix Clematis

Este o plantă perenă căţărătoare ce poate atinge şi 12 m înălţime cu ajutorul unui suport de care să fie prinsă. În general, înfloreşte de la începutul primăverii până la sfârşitul verii. Plantarea trebuie facută astfel încât rădăcinile şi tulpina să fie la umbră şi florile la soare.

Pentru a te bucura de frumuseţea tuturor florilor din gradină, ţine cont de înălţimea la care cresc florile pe care vrei să le plantezi şi aşază-le pe cele mai înalte la mijloc sau în spate, iar pe cele mai scunde în faţă.

Liliacul de diverse culori

Este un arbust rezistent la îngheţ, care înfloreşte primăvara. Plantarea poate fi facută atât primăvara, cât şi toamna, plăcându-i locurile mai umbroase, dar şi soarele direct. Udarea trebuie facută cu moderaţie.

Din ghiveci în grădină

Unele plante sunt mai fericite şi rezistă mai mult în grădină decât în ghiveci. Daca ai spaţiu exterior, transplantează florile de primăvară în grădină. Astfel, te vei bucura de o multitudine de culori mai mult timp.

Seminţele

Plantarea seminţelor este mult mai uşoară decât sădirea propriu-zisă a plantelor. Momentul potrivit se stabileşte în funcţie de temperatura solului, care trebuie să aibă în mod constant cel puţin 13°C, dar nu mai mult de 21°C. Înainte de însămânţare, seminţele se pun într-un vas cu apă. Dacă plutesc, sunt seci, dacă se scufundă după un timp, sunt bune. Respectă întotdeauna termenul de valabilitate de pe pachet.

Bulbii

Bulbii şi seminţele plantate acum ne vor încânta privirile o vară întreagă! Bulbii se înmulţesc singuri şi înfloresc în fiecare an. Se plantează în găuri de 6 – 10 cm (în funcţie de plantă şi bulb, gropile vor avea adâncimea de 3 ori mai mare decât lungimea bulbului), la o distanţă de 20 – 30 cm unul de celalalt. În fiecare gaură se pune câte un bulb cu vârful în sus. Îi acoperim şi bătătorim uşor pământul.

Pentru a nu-şi pierde florile, plantele cu bulbi trebuie rărite o dată la 3 – 4 ani. Speciile care înfloresc primăvara se răresc toamna, iar la cele care înfloresc vara, bulbii se separă din momentul în care se dezgheaţă solul până în aprilie.

Mix de zambile

Zambila este o plantă specifică primăverii căreia îi place solul uşor umed în timpul înfloririi. Temperaturile mai scăzute îi sunt propice, precum şi lumina din plin şi aerul proaspăt.

Pelargonium – Muşcata

Popularele muşcate sunt înflorite tot timpul anului, cu condiţia să stea pe balcon sau terasă în loc însorit şi să fie udate regulat când pământul se usucă. De asemenea, înflorirea abundentă este favorizată de operaţia de ciupire a vârfurilor plantei. Pe perioada iernii se udă mai rar şi nu se administrează îngrăşământ.

ECO tips: Nu toate insectele sunt dăunătoare!

Învaţă care dintre ele sunt duşmanii celor rele şi lasă-le prin preajmă pentru a te asigura că au grija de grădină. Spre exemplu, viespile vâneaza ouă de dăunători, gărgăriţele se hranesc cu dăunători asemănători afidelor, iar păianjenii ne apără grădina. Poate acum o să fim mai prietenoşi cu ele!

Sursa: „Verde” – primul catalog Lidl pentru grădinărit.

Urmărește CSID.ro pe Google News