Plantarea pomilor fructiferi şi a arbuştilor

Acum poţi începe să fertilizezi solul, să tunzi plantele şi copăceii şi să plantezi o multitudine de flori. Bucură-te de grădina ta un an întreg!
  • Publicat:
Plantarea pomilor fructiferi şi a arbuştilor

Zilele luminoase şi călduroase ne readuc grădina la viaţă. Cum spune o vorbă înţeleaptă, toate îşi au timpul lor. Mai ales îngrijirea grădinii.

Acum poţi începe să fertilizezi solul, să tunzi plantele şi copăceii şi să plantezi o multitudine de flori. Bucură-te de grădina ta un an întreg!

Cum plantezi un pom sau un arbust?

În primul rând, plantează pomii în cel mai scurt timp! Scurtează uşor rădăcinile din lateral, inclusiv pe cele rănite sau rupte, lăsându-le pe cele din centru mai lungi. Sapă o groapă de aproximativ 60 cm adâncime şi 1 m lungime, respectiv lăţime, pentru a afâna pământul de pe fundul gropii şi a permite rădăcinilor să se dezvolte mai uşor.

Pământul scos din groapă se amestecă şi se pune înapoi uniform pentru a răspândi în mod egal toate substanţele nutritive, mai sărace la suprafaţă şi mai abundente în adâncime.

Înainte de plantarea propriu-zisă, mocirlează rădăcinile. Nu adăuga doar îngrăşământ, deoarece aciditatea
acestuia riscă să ardă rădăcinile! Aşază rădăcinile confortabil, nu le forţa! După plantare, udă pomii din plin şi scurtează-i.

Sfaturi pentru un sol fertil în grădină

Una dintre cele mai simple şi mai naturale metode de a fertiliza solul din grădină este de a încorpora în el un strat bun de compost. Acesta adaugă substanţele nutritive de care au nevoie plantele, formează un strat protector împotriva frigului sau secetei şi te ajută să scapi şi de resturile din grădină sau din bucătărie!

Cum se obţine compostul?

Compostul se produce prin descompunerea resturilor biodegradabile bogate în carbon (de exemplu: frunze uscate, paie, rumeguş, scoarţă de copac) sau în azot (iarba cosită, frunze verzi sau resturile vegetale din bucătărie). Pentru ca resturile să se transforme rapid într-o grămadă bună de compost, este bine să amesteci 25 de părţi de material bogat în carbon la o parte material bogat în azot.

Ce nu este recomandabil

Nu se recomandă adăugarea plantelor bolnave în grămada de resturi pentru compost. De asemenea, înainte de a fi folosite, buruienile trebuie curăţate bine de seminţe. Atât bolile, cât şi seminţele de buruieni supravieţuiesc procesului de descompunere şi vor ajunge din nou în grădina ta.

Nu trebuie folosite nici resturi de carne, lactate şi grăsimi, deoarece vor atrage animale dăunătoare. Gunoiul animal nu trebuie folosit niciodată direct în strat, ci doar maturat, deoarece este acid şi arde rădăcinile plantelor.

Unde se ţine compostul?

Poţi forma o grămadă de resturi direct pe sol, într-un loc însorit din grădină, dar ferit, pentru a nu fi deranjat de aspectul dezordonat şi de mirosul degajat în timpul procesului de descompunere. Un recipient special, asemănător unui tomberon de gunoi, grăbeşte formarea compostului şi nu lasă mirosurile neplăcute să iasă afară.des.

Butaşii de trandafiri

butasi de trandafiriAceste frumoase flori au nevoie de mult soare pe tot parcursul zilei. De aceea, ai grijă să nu fie alte plante prin preajmă care să le umbrească.
Pentru a afla dacă pământul este potrivit pentru trandafiri, încearcă-l printr-un test simplu: udă pământul, iar după câteva ore ia un pumn de pământ şi strânge-l. Dacă se formează un bulgăre fărâmicios, e bun. Dacă este nisipos sau lutos şi nu se sfărâmă sau nu se strânge, atunci nu este solul potrivit.
Vestea bună este că îl poţi îmbogăţi şi modifica până ajunge la compoziţia potrivită.

trandafiri altoitiPlantează trandafirii la o distanţă de cel puţin 40 – 50 cm de zidul casei. Mai aproape, solul este alcalin din cauza materialelor de construcţie, iar trandafirii vor avea mereu frunzele îngălbenite.
Când plantezi trandafirii, adaugă în pământul din groapă şi puţină turba şi ace de conifere pentru a obţine un amestec uşor acid.

Trandafirii altoiţi

Solul ideal pentru acest trandafir este cel cu pH neutru (= 7). De asemenea, are nevoie de multă lumină şi o umiditate ridicată a solului. Florile trecute este necesar a fi tunse pentru a stimula înflorirea ulterioară şi eşalonată.

Magnolia

Magnolia este un arbust ce rezistă la îngheţ şi care este necesar să fie transplantat în grădină. Iubeşte locurile însorite şi solul umed şi înfloreşte primăvara, înainte de a înfrunzi.

magnolia

ECO tips

Nu lăsa apa de ploaie să se ducă pe apa sâmbetei! Apa de ploaie e o binecuvântare pentru plante, dar şi pentru om, cu condiţia, fireşte, să nu fie adunată din zone poluate, urbane, ci de preferat din zone rurale. Florile din casă, care de obicei nu au posibilitatea să se bucure de acest răsfăţ natural, îţi vor fi recunoscatoare, dar şi pielea şi părul, dacă te hotărăşti să o împarţi cu ele.

Mai multe fructe şi legume fără frunze îngălbenite: O linguriţă de sare amară (Epsom sau Epsomit) diluată în 2 litri de apa îţi va asigura rod mai bogat şi mai puţine frunze îngălbenite, datorită îmbogăţirii solului cu magneziu. Se aplică mai ales la roşii, ardei sau trandafiri.

Sursa: „Verde” – primul catalog Lidl pentru grădinărit.

Urmărește CSID.ro pe Google News