Bonsaiul este un copac în miniatură, pentru care îţi trebuie răbdare şi un pic de documentare pentru a-l
putea îngriji corespunzător.
Arta de a crea şi creşte un bonsai presupune o gândire în perspectivă. Înainte de toate, încearcă să îţi imaginezi cum îţi doreşti să arate, ţinând cont de specia şi caracteristicile copacului.
Alege o specie care să poată supravieţui în condiţiile noastre de climă. Ficusul, spre exemplu, este o plantă care se adaptează uşor la clima noastră şi la condiţiile de interior.
Contrar concepţiei că bonsaii sunt nişte copaci pitici genetic, ei sunt păstraţi la dimensiuni reduse prin intermediul anumitor procedee mai mult sau mai puţin complicate. Ghiveciul, spre exemplu, este un factor esenţial, restricţionându-le creşterea, împreună cu tunderea sistematică a crengilor.
Ghiveciul trebuie să fie suficient de mare încât să acopere rădăcinile, dar nu foarte mare. În plus, trebuie să fie prevăzut cu găuri pentru scurgere. În general, lungimea ghiveciului trebuie să fie egală cu cea a trunchiului, însă regula poate diferi în funcţie de specie.
Tunderea este foarte importantă pentru ca bonsaiul tău să-şi menţină proporţiile şi să capete forma dorită. Tunde frecvent vârfurile care ies din coroană, ramurile care cresc spre interior şi pe cele care împiedică creşterea altor ramuri.
Înainte de a te apuca de tăierea de formare, trebuie să te hotărăşti care sunt ramurile principale şi ce formă îţi doreşti să îi dai. Forma bonsaiului tău se poate ajusta pe parcurs prin cablare. Ce înseamnă asta? Înfăşurarea cu sârmă, astfel încât să defineşti aspectul crengilor şi unghiurile de creştere.
Începe cablarea cu ramurile principale! Grosimea sârmei trebuie să fie un sfert din grosimea ramurilor.
Pe măsură ce devii mai experimentat, poţi încerca şi alte metode, ca defolierea sau adăugarea formaţiunilor de pietre. Succes!
Sursa: „Verde” – primul catalog Lidl pentru grădinărit.