Sfecla rosie a fost introdusa in gastronomie din cele mai vechi timpuri, in prezent fiind consumata atat fiarta sau cruda, cat si coapta sau murata, precum garnitura, salata, in supa, bors sau chiar si in deserturi.
Cultivata inca din cele mai vechi timpuri, sfecla era adusa ofranda zeilor, considerandu-se ca valora greutatea ei in argint.
Romanii au inceput sa o cultive, preparandu-o impreuna cu miere si vin.
Apicius, renumitul gastronom roman, autor al lucrarii „De re coquinaria”, includea sfecla in retete de supa si recomanda chiar utilizarea ei in pregatirea unei salate cu dressing de mustar, ulei si otet.
Sfecla este utilizata in aproape toate bucatariile lumii, fiind consumata atat in garnituri si salate, cat si in supe, borsuri sau deserturi.
De exemplu, in bucataria indiana, sflecla este tocata, fiarta, condimentata si servita ca garnitura, pe cand in Rusia si Ucraina se prepara un bors de sfecla, care este data prin razatoare sau tocata.
Acesta se serveste rece sau cald, cu smantana, lapte batut, kefir sau iaurt. In zona asiatica, sfecla este consumata cruda sau murata, iar in Australia sfecla este inclusa in retetele de hamburgeri. Chiar si lanturile de fast food servesc sfelca in hamburgerii pe care ii comercializeaza in Australia.
In sudul Americii de Nord, sfelca rosie murata este o garnitura traditionala, preparata cu otet de cidru si putin zahar.
Datorita pigmentului care ii da culoarea, numit beta cianina, sfecla este folosita si in medicina sau drept colorant alimentar. Mai mult, femeile din culturile celtice timpurii foloseau sfecla pentru a-si colora buzele si obrajii.
Pe parcursul istoriei, proprietatile medicinale ale sfeclei au inceput sa capete importanta, ea fiind utilizata in tratarea febrei, ranilor si a unor diferite probleme dermatologice. In acea vreme, sfecla avea radacina lunguiata si subtire si semana cu un morcov.
Forma rotunjta a radacinii a luat nastere in secolul XVI si a devenit foarte apreciata in Europa de Est 200 de ani mai tarziu. Radacina sfeclei rosii contine potasiu, magneziu si fier, dar si vitaminele A, B6 si C si acid folic. Mai mult, proteinele, antioxidantii si fibrele din sfecla rosie o fac un aliment foarte sanatos.
Citeste aici mai multe despre sfecla rosie si beneficiile sale.
Ştiai că…
În multe culturi, există credinţa că, dacă un bărbat şi o femeie vor mânca din aceeaşi sfeclă, se vor îndrăgosti?
Sau că sucul de sfeclă roşie poate fi folosit pentru măsurarea acidităţii? Când este adăugat peste o soluţie acidă, acesta devine roz, iar când este adăugat peste o soluţie alcalină, el devine galben.
În 1975, în timpul Proiectului Apollo-Soyuz, astronauţii URSS din Soyuz 19 i-au întâmpinat pe colegii din Apollo 18 pregătindu-le un borş cu sfeclă în condiţii de gravitaţie zero.
Sfecla rosie este ingredientul lunii aprilie de pe platforma The Secret Ingredient By Electrolux.