Datorită conţinutului bogat de proteine şi prezenţei celor nouă aminoacizi esenţiali, consumul de quinoa a crescut semnificativ în ultimii ani.
Studiile au arătat că pe măsură ce consumul de cereale integrale precum quinoa creşte, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, hipertensiune sau cancer de colon scade.
Cele trei tipuri de quinoa (quinoa roşie, quinoa neagră şi quinoa albă) pot fi incorporate în toate mesele zilei: la micul dejun poate fi consumat ca o cereală, la prânz poate fi inclus în salate, iar la cină poate fi consumat ca garnitură.
Fibrele prezente în quinoa ajută la păstrarea unui sistem digestiv sănătos, la scăderea tensiunii arteriale şi la prevenirea bolilor de inimă şi a diabetului. De asemenea, acestea pot scădea colesterolul şi nivelul de glucoză.
Vitamina B2 sau riboflavina contribuie la îmbunătăţirea metabolismului energetic şi la producerea energiei din interiorul celulelor.
Manganul din componenţa acesteia constituie antioxidantul ce protejează eritrocitele de factorii dăunatori precum radicalii liberi şi previne deteriorarea mitocondriei.
Lizina contribuie la dezvoltarea şi repararea ţesuturilor.
Fierul menţine globulele roşii sănătoase şi stă la baza formării hemoglobinei. Deopotrivă, acesta contribuie la contracţia muşchilor, prin realizarea transportului de oxigen de la o celulă la alta şi ajută metabolismul energetic.
Magneziul ajută la diminuarea durerii provocate de migrene şi la detoxifierea organismului. Mai mult, acesta reprezintă o substanţă importantă pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi în reglarea temperaturii corpului.
Acizii graşi Omega 3 contribuie la păstrarea sănătăţii inimii.
Pe lângă toate acestea, proteinele prezente în quinoa, fac ca acest aliment să fie ideal pentru vegani, care au la dispoziţie mai puţine alimente din care îşi pot procura proteinele necesare.
Quinoa în mod natural nu conţine gluten şi este una din puţinele plante care sunt considerate ca un furnizor de proteină completă şi cuprinde toţi aminoacizi esenţiali. Conţine multe proteine în raport cu carbohidraţi comparativ cu alte cereale, de aceea a fost propusă de NASA ca fiind alimentul ideal pentru lunga durată a zborurilor spaţiale.
Produsele realizate cu quinoa conţin mai mulţi antioxidanţi comparativ cu produsele din grâu şi cu produsele dintr-o dietă fără gluten. De asemenea, activitatea antioxidantă creşte prin procesul de germinare şi scade prin procesul de panificaţie.
Cele mai multe produse fără gluten sunt realizate pe bază de porumb, orez sau făină de cartofi şi nu conţin nutrienţii pe care produsele pe bază de quinoa le încorporează.
Cercetatorii de la Centrul de studiu pentru boala celiacă din cadrul Universităţii Columbia au constatat că prin adăugarea de ovăz sau quinoa la mesele principale şi gustările subiecţilor testaţi conţinutul nutriţional al dietei fără gluten a fost în mod semnificativ îmbunătăţit.
Există două variante: putem alege quinoa integrală sau pe cea sub formă de făină. Asigură-te că nu există găuri în pachetul de quinoa deoarece umezeala poate pătrunde şi poate afecta prospeţimea sa. Tot din cauza umidităţii, quinoa trebuie păstrată într un vas închis ermetic, în locuri răcoroase şi departe de lumină.
Datorită stratului de saponină ce protejează quinoa de insecte şi care are un gust uşor amar, aceasta trebuie spălată înainte de a o utiliza. Deşi de cele mai multe ori quinoa gata ambalată are saponina deja eliminată, nu este niciodată o idee rea să-i mai faci o clătire suplimentară.
Unii consumatori sunt de părere că aceasta trebuie prăjită pentru a facilita digestia.
Cel mai simplu mod de a consuma quinoa este acela de a înlocui orezul cu aceasta, în orice reţetă. Quinoa fierbe în aproximativ 15 minute, iar apoi poate fi servită atât cu fructe, cât şi cu legume. Quinoa îşi măreşte volumul în timpul fierberii, deoarece absoarbe o cantitate de apă mai mare de trei ori decât masa proprie. Pe lângă servirea acesteia alături de legume şi fructe, poate fi folosită şi în preparate fierbinţi sau în salate.
Realizat de Luca Maria Raluca