Deficienţa de vitamina D are numeroase repercusiuni asupra organismului uman, beneficiile ei fiind esenţiale pentru noi.
Acum, cercetătorii italieni au mai descoperit un domeniu în care vitamina D joacă un rol important. Acest nou studiu sugerează că nivelul scăzut de vitamina D poate creşte riscul de disfuncţie erectilă, cauzând impotenţă.
Disfuncţia erectilă este incapacitatea de a obţine sau menţine o erecţie pentru o activitate sexuală satisfăcătoare.
Rolul major al vitaminei D este de a menţine un nivel sanguin normal de calciu şi fosfor. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care menţine oasele puternice.
Alessandra Barassi, doctorand în medicină, de la Universitatea din Milano, şi colegii ei au efectuat un studiu pe 143 de oameni cu grade diferite de disfuncţie erectilă. Folosind ecografii color Doppler ei au evaluat activitatea vasculară a penisului subiecţilor testaţi.
Aproape jumătate dintre bărbaţi aveau un deficit de vitamina D şi doar unul din cinci a avut un nivel optim. În plus, cei având cazuri grave de disfuncţie erectilă (disfuncţie aterogenă) au avut niveluri de vitamina D cu aproximativ 24% mai mici decât subiecţii cu forme uşoare ale aceleiaşi probleme.
Cercetătorii au raportat în Journal of Sexual Medicine că nivelurile scăzute de vitamina D „ar putea creşte riscul disfuncţiilor erectile prin promovarea disfuncţiei endoteliale” şi că, din moment ce nivelurile scăzute de vitamina D sunt comune la toţi pacienţii cu disfuncţie erectilă – nu doar la cei cu boală ateriogenică –, atunci înseamnă că „poate să fie implicată în mecanismul care promovează disfuncţia endotelială provocând disfunţia erectilă”.
Nivelul insuficient de vitamina D poate stimula producerea unor radicali liberi numiţi ioni superoxizi, conform Dr. Alessandra Barassi. Aceşti radicali liberi diminuează monoxidul de azot (oxidul nitric) care ajută vasele de sânge să funcţioneze corect.
Monoxidul de azot provoacă vasele de sânge să se relaxeze, astfel creşte fluxul de sânge şi provoacă o erecţie în condiţii normale. Fără cantitatea necesară de oxid nitric, vasele de sânge nu se pot relaxa suficient pentru a permite o erectie.
O recomandare firească este ca bărbaţii cu disfuncţii erectile să-şi facă analizele pentru a determina nivelul lor de vitamina D.
Pentru pacienţii cu impotenţă aterogenă cu niveluri scăzute de vitamina D, specialiștii au recomandat administrarea de suplimente pentru a ajunge înapoi la nivelul optim.
Cercetătorii studiază acum dacă suplimentarea dietei cu vitamina D poate acţiona ca o măsură preventivă pentru a întârzia disfuncţia erectilă.
Printre sursele alimentare cele mai bogate în vitamina D se numără iaurtul, brânzeturile, heringul, somonul, halibutul sau tonul, carnea de porc, ciupercile, ouăle, tofu, cerealele fortificate și uleiul din ficat de cod.