Somnul este una din placerile a vietii, cel puţin pentru unii oameni, iar cu siguranţă un somn bun este o necesitate pentru noi toţi.
Obtinerea somnului perfect depinde de mai mulţi factori, unul dintre aceştia fiind confortul saltelei pe care ne odihnim. Deci, ce criterii trebuie să îndeplinească salteaua patului nostru pentru a ne asigura condiţii optime de somn, cum o alegem?
Iată criteriile pe care le ştim cei mai mulţi dintre noi:
Importanţa unei saltele de calitate pentru un somn bun este susţinută şi de specialiştii în kinetoterapie şi psihologie.
Monica Cazan, kinetoterapeut, susţine că pentru cei cu un mediu de viaţă stresant, oboseală, job solicitant, odihna este mai importantă decât antrenamentul şi dieta. Salteaua face diferenţa între un somn de bună calitate şi o noapte de coşmar. O saltea prea tare pune presiune pe punctele de sprijin ale corpului (sacrum, umeri, cap) în timp ce o saltea prea moale permite trunchiului să se „scufunde” curbând coloana în flexie
.
Care este primul lucru pe care îl verifici când vrei să alegi o saltea de calitate?
Când alegi o saltea, alegi locul unde îţi vei petrece o treime din viaţă. Consideră salteaua ca pe o investiţie în sănătatea ta. Aceasta este foarte importantă mai ales pentru persoanele cu probleme de somn sau sănătate. Verifică dacă salteaua a fost fabricată din materiale moderne şi ecologice şi dacă are certificare internaţionala pentru igienă şi siguranţă.
Cât contează materialele de bază din care e făcută salteaua?
Este important să nu dăuneze şi să fie sănatoasă pentru mediu. Evitaţi produsele din spumă de proastă calitate, se va deforma şi nu va mai oferi suportul necesar organismului, nu este durabilă.
Cele mai moderne materiale care stau la baza confecţionării saltelelor sunt şi cele mai durabile şi sunt bazate pe latex şi spuma poliuretanică. Cel mai nou produs este „spuma cu memorie”.
Mulţi oameni se întreabă dacă o saltea bună pt somn/sănătate trebuie neapărat să fie dură?
Nu ! Aceasta concepţie este total greşită! O saltea cu adevărat bună trebuie să ofere suport corect indiferent de gradul de confort sau preţ. Gradul de fermitate este o chestiune de preferinţă.
Ce înseamnă o saltea ortopedică şi cui se recomandă?
Referinţa la saltele se face astfel:
Ortopedică – oferă suport coloanei în poziţia corectă şi naturală pentru a facilita relaxarea încheieturilor.
Anatomică – relaxarea completă a muşchilor pentru o circulaţie corectă.
Ergonomică – pentru recuperare fizică şi emoţională optimă.
Contează înălţimea (grosimea) saltelei?
Da, dar nu este principalul indicator de calitate. Compoziţia este mult mai importantă. Grosimea minimă recomandată este de 16 cm , iar grosimea optimă este de 18-20 cm.
Pentru copii (având în vedere că sunt în creştere, îşi dezvoltă coloana, etc) ce tip de saltele se recomandă?
Copii ar trebui să aibe o saltea confortabilă care să asigure suportul potrivit pentru organismele lor în creştere. Sunt recomandate saltele ortopedice, cu o densitate mare (dură)
cu o structură respirantă a miezului pentru a apăra de inflamaţii respiratorii şi alergii.
Câteva sfaturi pentru întreţinerea saltelei (ce să faci / ce să nu faci)
– E recomandat să foloseşti o ramă de pat rezistentă care trebuie formată din lamele grilă! Daca salteaua dumneavoastră este dublă, asiguraţi-vă ca rama are extra suport pe mijloc pentru a evita îndoirea sau crăparea. Însă trebuie acordată atenţie ca aceste lamele să fie distanţate pentru a nu sufoca salteaua în timpul folosirii. În unele cazuri condiţiile de garanţie depind de acest factor.
– Foloseşte o husă protectoare pentru saltea (prelungeşte viaţa saltelei, menţine igiena perfectă).