Cauză principală a deteriorării vederii în multe ţări, cataracta afectează aproape 5 milioane de persoane în prezent. Evoluţia ei este treptată, fiind o boală a ochilor legată de vârstă, care determină cristalinul să-şi piardă transparenţa, ceea ce deteriorează vederea.
Proteinele normale din ochi se deteriorează, se grupează şi devin opace, un proces ce creează o zonă tulbure în cristalin, care cu timpul produce vedere neclară şi deformată.
Această boală este atât de frecventă, încât se estimează că peste jumătate din europenii de peste 65 de ani au cataractă într-o măsură mai mare sau mai mică. Vestea bună este că ea se tratează şi probabil poate fi prevenită mai mult decât se credea anterior.
Cercetătorii cred că dezvoltarea cataractei poate fi asociată cu deteriorarea cronică produsă de radicalii liberi. Considerată a fi cauza mai multor boli legate de vârstă, deteriorarea produsă de radicalii liberi poate rezulta din expunerea de-a lungul vieţii la razele ultraviolete (UV) nocive ale soarelui, la fumul de ţigară, poluare sau alţi factori din mediu.
În cazul ochilor, deteriorarea produsă de radicalii liberi poate slăbi structura delicate a celulelor din cristalin, ceea ce determină dezvoltarea lentă a cataractei.
Deoarece majoritatea cataractelor sunt legate de vârstă, strategii preventive adoptate timpuriu pot ajuta la întârzierea sau evitarea acestora. De asemenea, diabetul poate cauza dezvoltarea cataractei.
Există numeroase simptome care pot anunţa această afecţiune, iar cele mai frecvente dintre acestea sunt:
În afară de diferite modificări ale stilului de viaţă, pe care le poţi face pentru a reduce deteriorarea produsă de radicalii liberi, cum sunt purtarea ochelarilor de soare care blochează razele UV şi renunţarea la fumat, se pot face anumite schimbări în dietă care pot fi benefice, incluzând o dietă bogată în fibre şi antioxidanţi. Alimentele cu un conţinut ridicat de antioxidanţi joacă un rol semnificativ în combaterea deteriorărilor cauzate de radicalii liberi.
Consumul de alimente cu conţinut ridicat de vitamina C, care este un antioxidant puternic, poate ajuta la protejarea împotriva cataractei. Studiile mai arată că vitamina C poate avea un rol în prevenirea grupării proteinelor în ochi, proces asociat cu formarea cataractei.
Lucrând împreună cu alte substanţe nutritive, ca seleniul, vitamina E acţionează ca un antioxidant puternic prin ecranarea membranelor celulelor faţă de deteriorarea produsă de lumina solară. Ea protejează şi vitamina A din ochi de deteriorarea produsă de razele UV.
Cercetările indică, de asemenea, că o flavonoidă existentă în mai multe alimente, quercitina, poate proteja împotriva cataractei, ajutând la menţinerea transparenţei cristalinului după deteriorarea produsă de radicalii liberi din cauza luminii solare.
Pentru prevenirea oboselii ochilor ţine cont şi de câteva sfaturi simple: