6 elemente de care depinde fericirea unui cuplu

Cine nu visează la fericire, armonie şi iubire veşnică în cuplu? Am vorbit cu psihoterapeutul Constantin Cornea care mi-a explicat, pe scurt, cam care sunt elementele de care ar putea depinde fericirea într-o relaţie.
  • Publicat:
6 elemente de care depinde fericirea unui cuplu
Cine nu visează la fericire, armonie şi iubire veşnică în cuplu? Am vorbit cu psihoterapeutul Constantin Cornea care mi-a explicat, pe scurt, cam care sunt elementele de care ar putea depinde fericirea într-o relaţie.
 
Atunci când vorbim despre fericire şi cum poate fi ea obţinută în cuplu, trebuie să discutăm despre două etape distincte. Perioada de început, dominată de iubire. Şi cea de a doua etapă, la care se ajunge diferit de la un cuplu la altul, când iubirea mai păleşte. 
 
Perioada de început în care domină iubirea este din punctul de vedere al psihologului, o perioada mincinoasă. În această perioada fericirea este cumva prezumată, există cumva independenţă totală sau aproape totală de prezenţa celuilalt. În această perioada comportamentele celor doi vor fi caracterizate de dorinţa de a impresiona cu orice chip.
 
Astfel vor evidenţia doar comportamente care să fie în consens cu partenera, chiar dacă acestea nu îl caracterizează în mod normal. Din acest motiv spun că este o perioada mincinoasă. Pentru că fericirea există fără mari eforturi. Iar comportamentele celor doi au mai de grabă rolul  de impresiona pe celălalt, fără a se gândi cumva la viitor. Mai exact la acea perioada când iubirea nu mai este la cote maxime iar comportamentele avute cândva s-au prierdut în negura timpului. 
 
A două perioadă începe atunci când iubirea tinde să îşi piardă din strălucire iar cei doi ies de sub vraja celuilalt descoperindu-se aşa cum sunt de fapt. În această perioada apar primele certuri adevărate, referitoare la temele care consolidează un cuplu, asupra cărora nu s-au purtat discuţii la început sau care au fost cumva înţelese greşit.
 
Elementele distincte care aduc cu adevărat fericirea în cuplu ţin acum de modul în care văd fiecare viitorul. Temele de dispută pot fi: 
 
1. Relaţiile cu familia de origine: disputele avute cu acestea pot duce la erodarea cuplului. 
 
2. Relaţiile cu prietenii proprii: dacă sunt sau nu acceptate anumite libertăţi sau dacă aceste relaţii pot fi întreţinute în continuare în lipsa partenerei. De cele mai multe ori, din nefericire, unul dinre parteneri renunţă aproape total la prietenii proprii, de dragul relaţiei de cuplu. Dar este posibil, mai devreme sau mai târziu, să se întoarcă la aceştia tocmai când relaţia deja nu mai funcţionează.
 
3. Carieră. Problemele pot apărea din cauza anumitor diferenţe cum ar fi: timpul petrecut la serviciu, salariul care poate fi net superior partenerei, studiile de perfecţionare. Dar şi relaţiile cu colegii care, aparent sau nu, trec de anumite limite. 
 
4. Hobby-urile. Dacă sunt prea multe sau prea puţine, dacă toate sau doar unele sunt făcute împreună. Dacă la acestea iau parte şi alte persoane sau nu, sunt tot atâtea motive de ceartă sau de bucurie în cuplu. 
 
5. Copiii. Numărul, perioada în care este bine să apară, modul în care vor fi crescuţi, persoanele care vor ajută la creşterea şi educarea acestora. Iarăşi pot fi teme care aduc sau gonesc fericirea din cuplu. 
 
6. Tulburările de comportament. Acestea trebuiesc diagnosticate la timp pentru a nu fi confundate cu altceva. Şi putem avea următoarele tulburări: schizoidă, psihotică, borderline, narcisică, grandomană. Sau tulburări alimentare: bulimie, anorexie, obezitate. Ori adicţii: droguri, medicamente, alcool. Pentru aceste tulburări, indiferent că le remarcaţi la voi sau la partener este bine să apelaţi la un specialist. 
 
Concluzia psihologului: Am redat două perioade din viaţă unui cuplu, încercând să atrag atenţia asupra faptului că dragostea de la început nu înseamnă obligatoriu fericire pe termen lung. Ba din contra, această se lucreză prin consens sau adaptare la nevoile celuilalt.
 
Important este să înţelegeţi că aveţi posibilitatea de a fi fericiţi dacă comunicaţi şi căutaţi soluţii comune. Pentru o radiografie mai exactă a problemelor unui cuplu, recomand consilierea de cuplu, cea care va ajută în mod personalizat la rezolvarea problemelor. 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult