Copilul vegetarian – sănătos sau pofticios?

O alimentaţie sănătoasă, încă de la începutul vieţii, va constitui un bun început pentru copii şi va avea un impact pozitiv asupra lor în viitor, cu rezultate bune în ceea ce priveşte sănătatea pe termen scurt şi lung, greutatea corporală, nevoia de tratamente medicale şi randamentul în toate domeniile vieţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copilul vegetarian - sănătos sau pofticios?

O alimentaţie sănătoasă, încă de la începutul vieţii, va constitui un bun început pentru copii şi va avea un impact pozitiv asupra lor în viitor, cu rezultate bune în ceea ce priveşte sănătatea pe termen scurt şi lung, greutatea corporală, nevoia de tratamente medicale şi randamentul în toate domeniile vieţii.

Adoptând o dietă sănătoasă pentru copii încă de la naştere, îi vom feri de multe din bolile care îi afectează din ce în ce mai des pe copii în prezent. Cerealele, legumele, fructele, leguminoasele, nucile şi seminţele constituie alimente excelente pentru copii. Bogate în glucide complexe, proteine, fibre, vitamine şi substanţe minerale, ele consistuie temelia pentru obiceiuri alimentare care le vor influenţa benefic sănătatea pe tot parcursul vieţii.

Iată doar câteva avantaje pe termen lung ale dietei vegetariene, adoptate din copilărie:

  • La vegetarieni hipertensiunea arterială cu aproximativ 50% mai puţin întâlnită decât la nevegetarieni
  • Nivelul colesterorului este mult mai redus la vegetarieni
  • Obezitatea constituie un factor de agravare în multe boli; ea se întâlneşte mult mai rar la vegetarieni, în comparaţie cu populaţia omnivoră
  • Fructele şi legumele conţin substanţe antioxidante, cum ar fi vitamina C, vitamin E şi carotenoizii, care protejează celulele împotriva vătămării produse de radicalii liberi în urma căreia apare riscul de cancer şi alte boli.

Cele mai întâlnite prejudecăţi privind alimentaţia vegetariană la copii:

Copii au nevoie de alimente de origine animală pentru creştere şi dezvoltare

Adevărul ese că NU au nevoie de astfel de alimente. Carnea este într-adevăr o sursă de protein, necesare pentru muşchi şi creşterea ţesuturilor, dar tot carnea conţine o mulţime de lucruri de care copiii nu au nevoie, şi care sunt dăunătoare pentru ei (steroizi, hormoni, antibiotice, pe lângă cantităţiile mari de grăsimi saturate şi colesterol.

Acelaşi lucru este valabil şi în privinţa produselor lactate. Deşi constituie o sursă semnificativă de calciu, acestea aduc şi cantităţi mari de grăsimi saturate şi colesterol şi conţin, de asemenea, antibiotice, pesticide şi hormoni.

Copiii vegetarieni sunt anemici

Acesta constituie un alt mit care s-a impregnat în mintea oamenilor în ultimele decenii. Ca să nu fii anemit trebuie să mănânci carne – aceasta este fraza pe care o auzim de când ne ştim. Dar acest lucru nu este neapărat valabil.

Dietele vegetariene furnizează tot fierul de care organismul are nevoie. În plus, dieta vegetariană, prin fructele şi legumele bogate în vitamina C, face ca absorbţia fierului din dietă să fie de şase ori mai mare decât la cei care consumă produse de origine animală.

Copilul nu se va sătura doar cu alimente de origine vegetală

O alimentaţie vegetariană bine planificată, corect administrată va oferi saţietate copilului prin mesele oferite. Cerealelel integrale, leguminoasele (fasolea, soia, lintea, etc), pastele făinoase, legumele şi fructele, nucile şi seminţele vor oferi copilului nutrienţi care îl vor sătura.

Cum să-mi lipsesc copilul de atâtea bunătăţi?

La baza acestei prejudecăţi stă atât o lipsă de cunoştinţe, cât şi o atitudine de suficienţă şi atotştiinţă cu privire la ceea ce este bun, gustos, etc. De regulă, noi percepem ceea ce este bun în funcţie de cât cunoaştem.

Dincolo de o anumită limită personală, ni se pare că nu ar mai exista şi altceva “bun”. Trebuie însă să fim conştienţi de faptul că gusturile se educă. De asemenea, nu trebuie să uităm că nu doar papilele noastre gustative ar trebui să aibă ultimul cuvânt în deciziile noastre alimentare.

În privinţa copiilor, aceştia învaţă să considere ce este mai bun pentru ei în funcţie de ceea ce părinţii le oferă.

Sursa: “Copilul vegetarian”, Elena Pridie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult