Verdeață pentru viață – planta care pune la treabă bila. Previne crizele de fiere și scoate excesul de grăsime din corp

  • Publicat:
  • Actualizat:
Verdeață pentru viață - planta care pune la treabă bila. Previne crizele de fiere și scoate excesul de grăsime din corp
Sursa foto: Shutterstock

Loboda este una dintre verdeţurile-vedetă ale acestui sezon, nu numai datorită gustului delicios pe care îl oferă mâncărurilor. ci mai ales datorită beneficiilor uimitoare pentru sănătate pe care aceasta le oferă organismului.

Încă din Antichitate, loboda a fost utilizată în scop terapeutic pentru prevenţia şi tratarea unor afecţiuni digestive sau cardiovasculare, dar şi pentru proprietăţile sale antioxidante. Este o plantă care conţine numeroşi nutrienţi şi vitamine benefice organismului.

Loboda – beneficii pentru sănătate

Unele dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale lobodei includ capacitatea sa de a regla digestia, de a îmbunătăţi sănătatea rinichilor, de a întări sistemul imunitar și de a detoxifia sângele. De asemenea, unii specialişti susţin că un consum regulat de lobodă ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer şi boli cornice.

Sănătatea digestivă

Loboda este bună pentru stimularea digestiei datorită nivelurilor de fibre alimentare şi alte minerale pe care le conţine şi care optimizează procesele digestive. Astfel, consumând-o, poţi reduce riscul de constipaţie, precum şi problemele gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerele gastrice sau chiar cancerul de colon.

Bună pentru sănătatea rinichilor

Funcţionarea rinichilor

S-a dovedit ştiinţific faptul că loboda are un efect laxativ şi diuretic uşor. Acest lucru ajută la purificarea rinichilor şi elimină rapid toxinele, excesul de săruri, apă sau chiar grăsime din organism. În plus, consumul de lobodă este considerat a fi benefic şi pentru sănătatea vezicii biliare.

https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/regim-pentru-dischinezie-biliara-bila-lenesa-alimente-permise-si-interzise-19755169/

Îmbunătăţirea metabolismului

Proteinele, mineralele şi vitaminele pe care le conţine loboda ajută la reglarea hormonală, necesară pentru menţinerea corectă a funcţionării întregului organism. De asemenea, nivelurile ridicate de fier şi calciu stimulează crearea celulelor roşii în sânge, ajutând circulaţia, precum şi oxigenarea ţesuturilor şi organelor, accelerând astfel metabolismul.

Întărirea sistemului imunitar

Loboda are aproape de două ori mai multă cantitate de vitamina C decât o lămâie sau un kiwi, fructe considerate alimente de top în ceea ce priveşte necesarul de vitamina C. Acest conţinut ridicat de acid ascorbic (vitamina C) face ca sistemul imunitar să primească un „impuls”, stimulând celulele albe din sânge şi producând o regenerare celulară şi vindecare a organismului mai rapide. De asemenea, s-a constatat că loboda poate să fie extrem de benefică în tratamentul împotriva icterului.

Poate reduce riscul de cancerul

Loboda conţine anumiţi compuşi antioxidanţi care pot reduce riscul de apariția a cancerului prin neutralizarea radicalii liberi care cauzează stresul oxidativ celular. Nivelurile ridicate de anociani şi carotenoide din această plantă ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, la menţinerea sănătăţii ochilor şi chiar la prevenirea unor mutaţii celulare care pot cauza pe termen lung anumite tipuri de cancer.

Valori nutriţionale

Această plantă-minune conţine niveluri semnificative de vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, carotenoizi, proteine, zinc, seleniu, triptofan şi fibre alimentare, toate acestea fiind benefice sănătăţii într-o varietate de moduri.

Atenţie! În mod similar cu spanacul, loboda conţine niveluri semnificative de acid oxalic, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de pietre la rinichi, pietre biliare sau gută ar trebui să evite consumul de lobodă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult