Dragostea este cel mai frumos sentiment de pe planetă. Relaţiile pot să transforme dragostea ori în ceva maiestuos, ori într-un adevărat dezastru.
Există două tipuri de relaţii, mature şi… imature! Acestea se diferenţiază în primul rând prin atitudinea partenerilor, dar şi prin câteva „reguli” care trebuie respectate pentru a supravieţui.
Dacă eşti pe cale de a intra într-o relaţie, dacă tocmai ai ieşit dintr-una, dacă eşti la început sau la un pas de căsătorie, vezi care sunt lucrurile normale într-o relaţie matura şi care sunt „problemele” de care te-ai putea lovi într-o relaţie imatură!
În relaţiile imature se ridică multe întrebări. În relaţiie imature se răspunde la ele.
Relaţiile imature se bazează numai şi numai pe îndoieli. „Oare mă iubeşte?”, „Oare îmi este infidel”?, „Vom mai fi împreună peste două luni?”.
Cuplurile mature nu au nevoie să pună întrebări. Partenerii ştiu deja aceste răspunsuri şi nu au nevoie de reasigurări. Sunt confortabili unul cu celălalt şi sunt siguri pe ei, sunt liberi, dar totuşi împreună şi nu îşi pun bariere unul altuia.
Relaţiile imature lasă mereu urme de „ceva mai bun”. Relaţiile mature îţi oferă fix ceea ce îţi doreşti.
În relaţiile imature există mereu un „gol”, o absenţă şi senzaţia că „ceva lipseşte”. Această senzaţie apare mereu în gândurile tale atunci când te pui să dormi, sau când nu eşti lângă partenerul tău non-stop. Se diminuează atunci când sunteţi împreună, dar nu dispare niciodată în totalitate.
În relaţiile mature nu există loc de îndoială. Nu există goluri, nici măcar mici crăpături. Nu apare niciodată sentimentul de „ceva mai bun”, nici de sufocare sau lipsuri. Iubirea dintre doi oameni maturi umple toate golurile din univers şi din suflet. Îţi oferă senzaţia de complet, de aparţinere, de dragoste.
În relaţiile imature, partenerii luptă pentru a deveni un întreg. În cele mature, partenerii ştiu că este OK să aibă fiecare indentitatea proprie.
Relaţiile imature sunt formate din două persoane incomplete, două jumătăţi care se chinuie să formeze un întreg. Doi oameni care caută constant „acel ceva” care, din păcate, nu poate fi găsit în altă persoană. Se domină unul pe altul şi se forţează să se completeze, deşi în cele mai multe cazuri acest lucru duce la sufocare, plictis şi distrugere a relaţiei.
În cuplurile mature, partenerii nu se acaparează unul pe celălalt. Sunt două fiinţe individuale, care pur şi simplu fac un cuplu frumos. Ei nu sunt în această relaţie pentru a se „redescoperi” nici pentru a găsi în celălalt ceva ce lor le lipseşte. Sunt în relaţia aceasta pentru a împărţi aceleaşi pasiuni, dorinţe şi interese cu o persoană care îi respectă şi acceptă aşa cum sunt.
Cuplurile imature se ceartă prin sms. Cuplurile mature poartă discuţii mature, faţă-în-faţă.
Certurile sunt normale în absolut orice relaţie. Mesajele, în schimb, nu sunt! Cuplurile mature nu îşi pierd timpul stresându-se în faţa unui ecran. Atunci când au o problemă sau o discuţie în contradictoriu, aceştia o rezolvă „face-to-face”, cu calm şi seriozitate şi nu cu fraze pline de emoticoane „expresive”!
În relaţiile imature partenerii încearcă să se descopere pe ei înşisi. În relaţiile mature, fiecare dintre parteneri se cunoaşte pe sine, ştie ce îşi doreşte şi cum să acţioneze în consecinţă.
Relaţiile sunt făcute doar pentru persoanele „complete” care caută companie. Cu toate acestea, multe persoane „incomplete” ca şi caracter şi dorinţe caută oameni care să le ofere aceste lucruri „pe tavă”.
Nu există relaţii sănătoase atunci când partenerii nu sunt „sănătoşi” din punct de vedere emoţional. Când încerci să găseşti un om care să te „completeze”, creezi automat o relaţie greşită, una care nu poate să ducă pe termen lung la absolut nimic bun.
Într-o relaţie imatură, partenerii se simt ameninţaţi de alte persoane. În relaţiile mature, partenerii se bucură să cunoască oameni noi.
Întotdeauna vor exista oameni în viaţa ta, persoane noi, care vin şi pleacă. Faptul că eşti într-o relaţie nu înseamnă că ar trebui să te izolezi de restul lumii şi să-l accepţi lângă tine numai şi numai pe partenerul tău.
Cuplurile mature nu se simt ameninţate de alte persoane. Ele se bazează pe încredere şi dragoste şi sunt conştiente că gelozia este un factor care duce la dezastru.
Relaţiile imature trăiesc după numeroase preconcepţii. Relaţiile mature cred în spontaneitate şi lasă lucrurile să decurgă natural.
Nu există o perioadă potrivită pentru a vă muta împreună. Nu există un „dead-line” pentru a va căsători şi cu singuranţă nu există un termen limită pentru a face copii.
Toate aceste preconcepţii impuse de societate duc de multe ori la distrugerea înţelegerii din cuplu, iar graba aceasta spre angajament poate să inducă foarte repede plictiseala.
Cuplurile mature ştiu că lucrurile ar trebui să decurgă natural, că nu există o perioadă de timp prestabilită pentru a face anumiţi paşi şi că nu trebuie să se lase constrânşi nici de familie, nici de prieteni, nici de tradiţii sau alte „reguli” impuse de oricine altcineva în afară de ei.
Deci? Tu în ce tip de relaţie te încadrezi?