Probioticele sunt bacteriile „prietenoase” care joacă un rol important în buna funcţionare a organismului pe tot parcursul vieţii. Contribuie la prevenirea alergiilor la bebeluşi. Stimulează apărarea imunitară a copiilor preşcolari şi şcolari. Îmbunătăţesc funcţia sistemului digestiv la vârstă adultă. Ne ajută să luptăm împotriva infecţiilor. Menţin echilibrul microflorei intestinale atunci când suntem nevoiţi să urmăm un tratament cu antibiotice.
Toate aceste beneficii sunt dovedite ştiinţific, probioticele fiind unele dintre cele mai studiate soluţii terapeutice la ora actuală. Să aflăm în continuare cum acţionează probioticele pentru întreaga familie: de la copii la bunici.
Procesul de formare a microflorei intestinale începe încă de la naştere şi continuă în primii ani de viaţă. Dacă acest proces de colonizare a tractului digestiv nu se face în mod corect, există riscul dezvoltării alergiilor. De ce? Fiindcă sistemul imunitar este perturbat şi reacţionează la contactul cu unele substanţe (alergene), cărora în mod normal nu ar trebui să le răspundă. Acest fenomen este mai frecvent în cazul copiilor din ţările dezvoltate.
Din cauza stilului dezechilibrat de viaţă, microflora acestor copii este mai săracă în specii bacteriene. Iată de ce numărul copiilor cu alergii (dermatită atopică, astm) este în continuă creştere. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat recent de profesorul Antoine Magnan, în cadrul Congresului Francofon de Alergologie. Cercetătorii studiază acum posibilitatea administrării de probiotice şi prebiotice în primul an de viaţă în scopul prevenirii alergiilor.
Cert este faptul că probioticele şi-au dovedit eficienţa în tratarea diareei la bebeluşi şi copii. Probioticele refac echilibrul florei intestinale, reducând durata şi intensitatea diareei. Practic, în momentul de faţă, administrarea unui probiotic se aplică la scară largă pentru tratarea diareei infecţioase la copii sau pentru prevenirea diareei asociate tratamentului cu antibiotice.
Reechilibrarea florei intestinale prin administrarea de probiotice şi prebiotice aduce încă un beneficiu major pentru sănătatea copiilor. Un studiu coordonat de profesorul Mario Cazzola şi prezentat în cadrul unui congres al European Respiratory Society a demonstrat că probioticele Institutului Rosell în asociere cu prebiotice şi vitamina C reduc cu 25% riscul infecţiilor respiratorii şi gastrointestinale în rândul preşcolarilor şi şcolarilor.
Probioticele au o acţiune binecunoscută privind îmbunătăţirea digestiei. Stresul, alimentaţia nesănătoasă, fumatul, tratamentele cu antibiotice provoacă dezechilibrul florei intestinale. Acest lucru are un impact serios asupra stării de sănătate, conducând la: infecţii repetate, tulburări digestive (diaree, constipaţie, greaţă, vărsături), oboseală şi stări depresive inexplicabile. Soluţia? Administrarea unui supliment pe bază de probiotice, prebiotice şi vitamina C, o formulă care acţionează sinergic şi readuce starea de bine.
În cazul vârstnicilor, probioticele pot deveni un aliat de nădejde contra tranzitului intestinal lent. Se ştie că odată cu înaintarea în vârstă, intestinul are tendinţa de a deveni mai leneş, iar tulburările de tranzit sunt frecvente. Şi în aceste cazuri probioticele, în special Bifidobacteriile, acţionează la nivelul colonului, ajutând la accelerarea tranzitului lent.
Probioticele şi prebioticele pot fi administrate împreună sub forma suplimentelor alimentare simbiotice. Pentru a fi siguri că optaţi pentru un produs eficient, este indicat să ţineţi seama de următoarele reguli de bază:
– alegeţi un produs care conţine o cantitate suficientă de probiotice astfel încât să-şi facă efectul.
– asiguraţi-vă că bacteriile conţinute sunt conservate printr-o metodă sigură şi că rămân vii. Procesul de liofilizare le asigură probioticelor capacitatea de a supravieţui o perioadă lungă de timp şi un termen de valabilitate mai mare. Institutul Rosell a dezvoltat mai multe tehnologii pentru a creşte termenul de valabilitate a tulpinilor sale probiotice de la 18 la 24 de luni.
– pentru a vă apăra de infecţiile de sezon, urmaţi o cură cu probiotice şi prebiotice timp de o lună. Un pliculeţ cu probiotice şi prebiotice luat în fiecare dimineaţă, înaintea micului dejun, reprezintă un veritabil scut de apărare împotriva virozelor, otitelor sau infecţiilor gastrointestinale.
Sursa: GTS Solution