Turmericul, ingredientul magic din bucătărie!

Turmericul este un ingredient cu o aromă piperată, dulce şi amară în acelaşi timp şi cu un uşor parfum care te duce cu gândul la portocale şi ghimbir. Este cel mai cunoscut ingredient din curry şi oferă mâncărurilor o culoare de galben-strălucitor.
  • Publicat:
Turmericul, ingredientul magic din bucătărie!

Turmericul este un ingredient cu o aromă piperată, dulce şi amară în acelaşi timp şi cu un uşor parfum care te duce cu gândul la portocale şi ghimbir.

Este cel mai cunoscut ingredient din curry şi oferă mâncărurilor o culoare de galben-strălucitor.

Turmericul este obţinut din rădăcina plantei de Curcuma.


De mii de ani, turmericul este folosit ca un puternic antiinflamator natural, fiind numit în mod tradiţional „şofran indian”, mai ales din cauza culorii sale galben-portocaliu. A fost utilizat de-a lungul istoriei drept condiment, remediu vindecător şi colorant textil.

Beneficiile turmenicului pentru sănătate

Este un ingredient puternic, folosit în medicina tradiţională chinezească şi indiană ca un agent antiinflamator pentru tratarea unei varietăţi de afecţiuni, cum ar fi icterul, durerile menstruale, hemoragiile, durerile de dinţi şi piept, vânătăile, colicii sau flatulenţa.

Este considerat un „condiment minune” mai ales pentru că, spre deosebire de medicamente, nu este asociat cu nici un fel de efecte toxice. Chiar mai potent decât uleiul volatil este pigmentul galben sau portocaliu de turmeric, găsit sub denumirea de „curcumină”.

Un tratament eficient pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale

Curcumina poate fi un tratament ieftin, bine tolerat şi eficient pentru boli inflamatorii intestinale cum ar fi Boala lui Crohn şi colitele ulceroase. Deşi nu a fost găsită încă o explicaţie despre felul în care curcumina acţionează în organism, studiile arată că are numeroase beneficii antioxidante, antiinflamatoare şi de protecţie a pereţilor intestinali.

Studiile clinice au demonstrat efectele antioxidante ale curcuminei, scoţând în evidenţă faptul că este capabilă să neutralizeze radicalii liberi, să protejeze organismul de substanţele chimice care pot provoca deteriorarea celulelor, lucru important mai ales în cazul persoanelor care suferă de artrită.

Într-un studiu recent, în care a fost analizat efectul acestei substanţe asupra pacienţilor cu poliartrită reumatoidă, curcumina a ieşit „responsabilă” de îmbunătăţirea mobilităţii, reducerea rigidităţii corpului şi prelungirea timpului de mers pe jos fără întâmpinarea durerilor sau altor probleme legate de această afecţiune, reducând totodată şi inflamarea articulaţiilor.

Prevenţia cancerului

Acţiunile antioxidante ale curcuminei şi turmenicului, implicit, permit protejarea celulelor colonului împotriva radicalilor liberi care pot deteriora ADN-ul celulelor şi pot cauza cancer în scurt timp.

Curcumina ajută organismul să distrugă celulele canceroase mutante, reuşind să împiedice multiplicarea sau răspândirea acestora în organism.

Poate să prevină şi boala Alzheimer

Există numeroase dovezi ştiinţifice conform cărora persoanele care includ curcumina (turmenicul) regulat în dieta lor se confruntă cu un risc mult mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer, faţă de persoanele care nu consumă această substanţă. De asemenea, conform specialiştilor, curcumina nu numai că poate să prevină această afecţiune, dar poate şi să întârzie dezvoltarea bolii dacă aceasta s-a instalat deja.

Deşi este încă neclar modul în care curcumina protejează organismul, una dintre teorii susţine faptul că această substanţă poate întrerupe producţia de IL-2, o proteină care joacă un rol-cheie în distrugerea mielinei, elementul care protejează celulele nervoase în organism.

Cum alegi ce să cumperi?

Turmericul se găseşte la orice plafar şi la aproape orice magazin alimentar şi este disponibil pe o scară foarte largă. Încearcă să alegi produsele de o calitate superioasă, produsele despre care ştii că sunt mai proaspete. De asemenea, la fel ca în cazul altor mirodenii uscate, încearcă să alegi turmericul cultivat ecologic, deoarece acest lucru îţi va oferi asigurarea că planta nu a fost iradiată. Deoarece culoarea turmericului poate să varieze în funcţie de soi, acesta nu este un criteriu viabil.

Cum foloseşti turmenic în bucătărie?

Poţi utiliza turmericul la o varietate de reţete culinare, deoarece este un condiment care poate să transforme orice mâncare banală într-o adevărată reţetă de succes. Iată câteva idei:

  • Adaugă turmeric la salată de ouă, pentru a-i da o culoare galbenă şi un gust mai îndrăzenţ
  • Poţi să îl amesteci cu orez brun, stafide, ciuperci, coriandru şi chimion şi vei obţine o reţetă simplă, dar delicioasă
  • Deşi, în general, turmericul este un ingredient folosit la prepararea curry-ului, unele persoane îl presară şi peste mâncare gata preparată, pentru a-i oferi o aromă uşor picantă.
  • Poţi să condimentezi cu turmeric legume la cuptor, cum ar fi conopida, ţelina, ardeiul dulce sau broccoli
  • Poţi să îl adaugi în numeroase sosuri sau dressinguri pentru salate şi poţi să îl adaugi şi în supe, în momentul preparării.

Iată şi o reţetă mai specială în care turmericul poate fi ingredientul-vedetă!

Ingrediente:

  • 1 legătură de coriandru proaspăt, cu rădăcini
  • 3 căţei de usturoi
  • 3 ardei iuţi, fără seminţe şi tocaţi
  • 1 linguriţă de turmeric
  • 1 linguriţă pudră de curry
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 1 pui întreg, tăiat în bucăţi
  • sos de peşte

Mod de preparare:

Taie rădăcinile de la coriandru de la tulpină şi toace-le bine. Păstrează câteva frunze pentru ornat. Într-un blender, amestecă rădăcinile de coriandru şi frunzele, usturoiul, ardeii iuţi, turmericul, pudra de curry, zahărul şi sarea. Vei obţine de aici o pastă cremoasă, pe care vei turna puţin sos de peşte şi  o vei lăsa la marinat în frigider, timp de trei ore.

Pune carnea de pui într-un vas mare de mică adâncime. Unge-l cu pasta din coriandru, apoi pune-l şi pe acesta la frigider timp de trei ore, sau peste noapte.

Porneşte cuptorul la o temperatură ridicată. Pune carnea de pui pe grătar şi toarnă peste ea lapte de cocos. Coace apoi bucăţile de pui timp de aproximativ 15 minute pe fiecare parte. Ocazional, stropeşte carnea cu lapte de cocos.

Când puiul este copt şi rumenit, poate să fie servit.

Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult