Scoaterea nervului dentar – mituri şi adevăruri

Una din intervenţiile cele mai comune, dar şi printre cele mai ,,temute" de către pacienţi, este tratamentul de canal sau, popular spus, scoaterea nervului. Medicul stomatolog Eduard Mărgelatu relatează despre acest subiect.
  • Publicat:
Scoaterea nervului dentar – mituri şi adevăruri

Este o realitate: pentru mulţi dintre noi, vizita la medicul stomatolog aduce în subconştient gândul unor intervenţii stresante şi dureroase, cel mai adesea ca urmare a unor experienţe traumatizante din trecut, petrecute pe scaunul stomatologic.

Dincolo de amintirile neplăcute din copilărie însă, teama organică pe care o resimţim vine şi din faptul că intervenţiile respective nu ne-au fost explicate pe deplin la momentul lor, pentru a putea înţelege de ce ne sunt necesare şi care sunt beneficiile pe care ni le aduce realizarea lor la timpul oportun, fără amânare.

Una din intervenţiile cele mai comune, dar şi printre cele mai ,,temute” de către pacienţi, este tratamentul de canal sau, popular spus, scoaterea nervului.  Medicul stomatolog Eduard Mărgelatu relatează despre acest subiect.

Pentru că informarea corectă este primul pas spre uciderea fricilor – chiar şi a celor adânc înrădăcinate în conştiinţa noastră – trebuie să ne familiarizeăm cu câteva noţiuni de bază privind ramura stomatologiei care se ocupă de aceste proceduri, respectiv endodonţia. Materialul ei de lucru îl reprezintă cauzele, diagnosticarea şi tratamentul tuturor afecţiunilor care ţin de pulpa dentară şi de tesutul periradicular, iar medicii specializaţi pe acest domeniu se numesc endodonţi.

Ca medic care se ocupă exclusiv de endodonţie, mă confrunt aproape zilnic cu întrebări din partea pacienţilor şi încerc să explic fiecăruia dintre ei, cu cât mai multe detalii şi argumente concrete, beneficiile unui tratament de canal făcut la momentul potrivit.

Cei mai mulţi mă întreabă de ce avem nevoie de un endodont pentru această intervenţie şi de ce stomatologul lor îi trimite adesea la un alt coleg, specializat doar pe aceste proceduri.

Ei bine, datorită specializării pe aceste tehnici, endodonţii au o mai mare precizie şi eficacitate în lucrul cu ceea ce este poate cea mai delicată parte a unui dinte. ,,Inima” dintelui, la care se ajunge lucrând cu o serie de instrumente manuale şi rotative.

Pentru că un aspect foarte important este izolarea dintelui pe durata tratamentului, acesta se face cu un dispozitiv numit diga, care împiedică saliva să ajungă la nivelul sistemului endodontic, protejând în acelaşi timp cavitatea bucală de riscul ca instrumentele şi substanţele folosite pentru irigarea canalelor să pătrundă şi să provoace accidente nedorite.

 

Tratament sub lupă

Fiind o manoperă care necesită vizibilitate foarte bună, cea mai mare parte a tratamentului se face folosind lupe sau microscop, dar şi alte forme de tehnologie de ultima oră. Este un domeniu în care apar zilnic noi şi noi invenţii, menite să uşureze munca medicilor care operează cu ceva atât de delicat şi sensibil.

Prin experienţa acumulată zilnic, un endodont are o flexibilitate mai mare şi o viteză mai mare de reacţie la eventuale urgenţe, astfel încât tratamentul să fie aplicat imediat şi durerea să dispară cât mai repede. Din punct de vedere al confortului pe care îl are pacientul, un tratament de canal bine-executat de către un profesionist specializat pe acest domeniu poate ajunge să fie, în zilele noastre, comparabil cu realizarea unei plombe.
Da, aceasta este realitatea, în ciuda fricilor şi a traumelor acumulate de către mulţi pacienţi, din vremurile îndepărtate în care tehnologia era mult mai puţin avansată, iar know-how-ul mai sărac.

Doare?

Prima întrebare a unui nou pacient este dacă tratamentul doare. Realist vorbind, durerea asociată tratamentului de canal poate fi considerată un mit, pentru că intervenţia în sine se face pentru că pacientul să scape de durerea îngrozitoare pe care o generează un dinte ,,bolnav”. Aşadar, un tratament de canal are ca scop final tocmai îndepărtarea definitiveă a sursei de durere.

Un sondaj recent arată ca pacienţii care au trecut printr-un astfel de tratament îl descriu ca fiind lipsit de durere, în timp ce majoritatea pacienţilor care nu au făcut-o îl asociază, din start, cu dureri insuportabile şi cu ceva extrem de traumatizant. Da, într-atât de puternic este efectul ,,folclorului” care circulă în jur asupra percepţiilor noastre despre un anumit lucru, vizita la dentist fiind unul dintre ele.

Părinţii noştri ne povestesc despre experienţe traumatizante ,,de pe vremea lor”, un prieten ne împărtăşeşte temerile lui privind mersul la medicul stomatolog, iar dacă am mai avut şi ghinionul de a nimeri, în copilărie, pe mâna unui dentist care nu a ştiut să ne risipească fricile iniţiale, soarta noastră ca pacienţi este pecetluită. Din acest motiv, foarte multe persoane ajung la medicul stomatolog abia când se confruntă cu dureri atroce, care nu mai pot fi ignorate cu niciun chip. In cele mai multe cazuri, ele sunt cauzate de afectarea severă a ţesutului din interiorul dintelui, iar scopul tratamentului de canal constă tocmai în îndepărtarea acestui ţesut şi, implicit, eliminarea sursei de durere.

Tratamentul de canal nu favorizează bolile sistemice

Un alt mit care generează în continuare întrebări şi pe care internetul l-a făcut să ia proporţii tocmai prin popularizarea de opinii neavizate şi fără o bază reală este acela că tratamentul de canal poate contribui la apariţia unor  boli sistemice. Mi s-a întâmplat ca pacienţi să-mi citeze articole fără nicio sursă sau baza concretă, creionate neglijent pe marginea unui studiu făcut cu mai bine de un deceniu în urmă, când cauzele multora dintre bolile cu pricina erau oricum puţin cunoscute de medicină.

Intre timp, nu au apărut niciun fel de dovezi care să ateste vreo corelare cât de mică între dinţii trataţi endodontic şi alte posibile boli ale corpului nostru. Când apare o infecţie la nivelul unui dinte, endodontul intervine pentru a elimina bacteriile, prevenind o reinfectare şi salvând astfel dintele.

Dinţii naturali – a se păstra cât mai mult timp

Asta ne aduce însă la ultima întrebare frecventă: de ce sa nu scoatem complet dintele cu probleme, în loc să încercăm un tratament de canal? Ei bine, nimic nu poate înlocui complet un dinte natural. Păstrarea dinţilor naturali este extrem de importantă, chiar esenţială pentru ca pacientul să se poată bucura de o estetică frumoasă şi de o  gamă variată de alimente, atât de necesare pentru aportul tuturor nutrienţilor dintr-o dieta echilibrată.

Când medicul stomatolog vă recomandă extracţia, încercaţi să întrebaţi dacă nu este fezabilă o intervenţie endodontică. Pe lângă faptul că un tratament endodontic este mult mai acceptabil din punct de vedere financiar decât un implant sau o punte, rata de succes este foarte ridicată. Milioane de dinţi trataţi endodontic deservesc pacienţilor din întreaga lume mult timp după efectuarea tratamentului de canal şi, pe lângă beneficiile pentru o masticaţie corectă, deservesc mai ales multe zâmbete fericite, ceea ce reprezintă cea mai mare reuşită dintre toate.

foto: Pinterest si arhiva medicului

Urmărește CSID.ro pe Google News