Beneficiile apei sărate pentru sănătate

Te-ai gândit vreodată că simpla imersie în apa sărată poate ajuta în tratamentul multor afecţiuni?
  • Publicat:
Beneficiile apei sărate pentru sănătate

Te-ai gândit vreodată că simpla imersie în apa sărată poate ajuta în tratamentul multor afecţiuni?

Dar nu e vorba despre orice apă, ci de cea extrasă din Lacul Ursu, singurul lac heliotermic din Europa. Deci, dacă în planurile tale de vacanţă vrei să incluzi şi un loc de tratament încearcă şi staţiunea balneară Sovata.

Sovata este binecunoscută în special pentru rezultatele bune obţinute în urma tratamentelor ginecologice datorită nâmolului sapropelic şi apei extrem de sărată a lacului heliotermic care i-au adus staţiunii faima de care se bucură.

Lacul Ursu este considerat de mulţi drept un SPA natural unic în Europa, fiind vizaţi în primul rând cei care suferă de boli reumatice, dar evident că este şi un loc foarte bun pentru relaxare. Lacul s-a format în 1875 datorită prăbuşirii unei exploatări de sare, care apoi s-a umplut cu apă din precipitaţii şi cu cea din pâraielor ce versanţii din apropiere.

Salinitatea apei este mai scăzută la suprafaţă, iar temperatura apei variază pe timpul verii: 10-20°C la suprafaţă, 30-40°C la adâncimea de 1m şi 40-60°C la adâncimea de 1.5m. Spre adâncime, concentraţia de sare creşte, apa devenind din ce în ce mai caldă. Pentru a se păstra efectului helioterm, este interzis scăldatul direct în lac în fiecare zi, pe timpul la prânzului, timp de 2 ore, perioadă în care apa lacului „se odihneşte”.
Există însă unele complexe balneare precum Danubius Health Spa Resort care îţi oferă şi bazine încălzite cu apa sărată hiperconcentratata, acestea fiind o variantă accesibilă de tratament.

Iată pe scurt care sunt beneficile acestei apei sărate pentru sănătate:

  1. Efect antiinflamator şi regenerant la nivelul sistemului locomotor. Sunt diminuate durerile, creşte  mobilitatea articulara şi flexibilitatea musculară.
  2. Tratarea afecţiunilor ginecologice. Cantităţile crescute de sare şi de substanţe organice din apa, printre care hormonii estrogen şi progesteron-like, fac din apa sărată un tratament natural pentru reechilibrarea hormonală feminină şi tratarea infertilităţii.
  3. Ameliorarea unor afecţiuni ale pielii precum psoriazisul.
  4. Apa sărată este folosită şi sub formă de aerosoli pentru prevenirea şi tratarea bolilor respiratorii precum rino-faringite, sinuzite, viroze, rinite alergice, astm bronşic, bronşită cronică sau fibroză pulmonară.
Urmărește CSID.ro pe Google News