Reguli de bază pentru vară!

Soarele puternic are multe efecte adverse. Aşa că te batem din nou la cap cu ce trebuie şi ce nu să faci vara.
  • Publicat:
Reguli de bază pentru vară!

Soarele puternic are multe efecte adverse. Aşa că te batem din nou la cap cu ce trebuie şi ce nu să faci vara.

Ştim că le-ai mai auzit, ştim că te-ai săturat de ele, dar este absolut necesar să le pui în aplicare în fiecare an, asta dacă vrei să ai grijă de frumuseţea şi de sănătatea ta!

Reciteşte regulile de baza ale protecţiei solare şi reţine substanţele ce pot deveni “alergeni” în prezenţa soarelui.

Reguli de bază

Ai auzit deja de atâtea ori ce ar trebui să faci pentru a-ţi proteja pielea de efectele nocive ale razelor UVA şi UVB. Repet şi eu, pentru că mai bine mai citeşti o dată decât să spui că n-ai ştiut. Neapărat foloseşte creme şi produse de make-up cu factor de protecţie pentru ten. Iar pentru braţe şi picioare (dacă sunt dezgolite) aplică creme cu SPF.

Dacă mergi în vacanţă, nu te expune între orele 10-16, aplică cremele cu cel puţin 15 minute înainte de a ajunge pe plajă, reaplică la fiecare două ore şi de fiecare dată când ieşi din apă. Iar după expunere, foloseşte creme cu efect răcoritor, reparator şi hidratant. Şi, neapărat, pălării, ochelari de soare, iar în excursii bluze lejere, răcoroase, dar, de preferat cu mâneci lungi. Pe scurt, cu cât te vede soarele mai puţin, cu atât pielea ta va fi mai fericită.

Ce trebuie să eviţi vara

Am vorbit cu dermatologul Ioana Silvia Simian, de la Centrul de Diagnostic şi tratament “Victor Babeş“, care mi-a enumerat pe scurt câteva produse sau ingrediente care, aplicate vara pe piele pot crea probleme. Din cauza substanţelor care devin “alergeni” numai în prezenţa ultravioletelor UVA, parfumurile şi deodorantele, folosite într-o zonă mai puţin ventilată şi supusă traumatizării prin epilare, sunt în top.

De exemplu, uleiul de bergamotă şi derivaţii acestuia determină o eczemă iritativă numită dermatită Berloque. E nevoie de o anumită concentraţie de substanţă activă şi de o anumită doză de radiaţii UVA.  Eczema e însoţită de roşeaţă, mâncărime şi formare de vezicule sau hiperpigmentare, descuamare pe zona de aplicare a produselor care conţin ulei de bergamotă. Citeşte cu atenţie eticheta parfumurilor, a loţiunilor de după ras, a cremelor de corp, a săpunurilor şi a cremelor de fotoprotecţie.

Reacţii fotoalergice sau fototoxice

Reacţiile fotoalergice ce implică participarea sistemului imun se extind dincolo de zona de aplicare a produsului, pe când cele fototoxice sunt limitate la zona de tegument pe care s-a aplica acesta, iar evoluţia lor este mai limitată. Testează orice produs parfumat înainte că acesta să facă parte din ritualul de îngrijire şi opreşte aplicarea dacă apar senzaţii de mâncărime, usturime sau eritem ori vezicule. Încearcă produsul pe o zona mică pe pielea subţire a antebraţului sau în zona urechii şi în caz de reacţii, nu repeta aplicarea, al doilea episod poate fi mult mai sever.

Fără creme grase

Evită aplicarea cremelor de corp cu textură densă, grasă, vara. Efectul de acoperire poate determina leziuni de acnee sau poate stimula dezvoltarea pitiriazisului. Acesta este determinat de o ciupercă din flora normală a pielii, care atunci când îşi găseşte un teren propice, adică umiditate, căldură sau substanţe pe bază de ulei, se manifestă. Alegeţi formule de creme de faţă şi corp “water based” şi nu pe bază de ulei “oil based”. Acestea nu sufocă glandele sebacee şi au tendinţa redusă de a îngrăşa tenul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Irina Reisler: Totul despre celulită
Irina Reisler: Totul despre celulită