Este pâinea dăunătoare?

Încă din perioada Imperiului Roman, pâinea a fost una dintre cele mai des întâlnite alimente. Aceasta continuă să fie des consumată datorită proprietăţilor sale nutritive, mai degrabă decât pentru gustul său. De aceea e important de citit eticheta.
  • Publicat:
Este pâinea dăunătoare?
Încă din perioada Imperiului Roman, pâinea a fost una dintre cele mai des întâlnite alimente. Aceasta continuă să fie des consumată datorită proprietăţilor sale nutritive, mai degrabă decât pentru gustul său. De aceea e important de citit eticheta.
 
Există multe tipuri de pâine, unele mai sănătoase decât altele: pâine cu drojdie, pâine fără drojdie, cea care conţine în întregime făină sau în întregime fibre, pâine dulce, pâine din porumb sau pâinea din cartofi, atât de populară în Ardeal.
 
Pâinea albă feliată conţine carbohidraţi foarte procesaţi; aceasta este foarte uşor de digerat însă nu oferă corpului nostru nutrienţi sau alte beneficii.
 
Pâinea este făcută, în general, din carbohidrati. În ciuda reputaţiei lor negative în rândul dietelor alimentare, carbohidraţii sunt sursa de energie pe care organismul nostru o preferă în defavoarea altora.
 
Cea mai sănătoasă sursă de carbohidraţi – fructele, legumele, boabele şi fibrele foarte puţin procesate – oferă vitamine, minerale, fibre.Carbohidraţii sunt pentru corpul nostru asemeni combustibilului pentru maşină. Dacă acesta (combustibilul) este de calitate, maşina va funcţiona mult şi bine. Carbohidraţii printre care se numără pâinea albă, prăjiturile sau dulciurile procesate sunt precum un combustibil ieftin: vor fi digerate foarte repede, oferă organismului energie pe moment,însă în
scurt timp senzaţia de foame îşi va face simţită prezenţa. 
 
Carbohidraţii simpli sporesc zahărul din sânge pentru o scurtă perioadă de timp fără să aibă nutrienţi care să ne menţină “sătui” sau satisfăcuţi. O cantitate mare de carbohidraţi pot determina creşterea în greutate, apariţia diabetului, boli cardiace sau alte tulburări de acest gen.

Pâinea feliată

Acum aproape un secol, pâinea feliată a avut un impact imens, a devenit un adevărat fenomen. Era considerată un semn de bunăstare faptul că îţi permiteai să cumperi acest aliment procesat. Procesul de obţinere a pâinii albe (sau a făinei albe) presupune îndepărtarea tărâţelor şi a germenilor. În urma acestui proces, pâinea câştigă o textură mai uşoară şi este digerată mai repede, dar în schimb pierde multe minerale şi vitamine. Când cercetătorii şi-au dat seama că lipsa unor minerale devine vizibilă, producătorii au început să completeze cu adaosul unor suplimente cum ar fi vitaminele din grupa B. Cu toate acestea, corpul nostru nu poate procesa suplimenţii adăugaţi ulterior la fel de bine şi de repede ca pe cei dintr-o sursă neprocesată.

Cum recunoaştem pâinea cu cereale neprocesate?

Când achiziţionăm pâinea este important să ne uităm pe lista de ingrediente şi dacă la începutul listei apare cuvântul „integral” înseamnă că acea pâine conţine toate cele 3 părţi din cereale. The Whole Grains Council spune că vorbim despre un aliment care conţine toate cele 3 părţi din cereale atunci când acel aliment va conţine aceiaşi nutrienţi şi după procesare.
 
Consumul a 2-3 porţii de alimente ce conţin tărâţe şi germeni pot reduce riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, hipertensiunii, cancerului de colon şi obezitate.Pe măsură ce consumul acestor suplimente creşte, riscul de apariţie a acestor probleme scade. 
 
Atenţie la apariţia următoarelor elemente pe lista ingredientelor de pe etichetă:
 
• multicereale
• pâine din grâu
• făină organică
• cereale
• făină de grâu
• 100% grâu
 
Niciunul dintre aceşti termeni nu garantează un product făcut în întregime din cereale. Ca şi în cazul multor altor produse,
dacă un produs arată sau sună sănătos, nu este neapărat aşa. Este recomandat să consultaţi nepărat lista de ingrediente.
 
Cu toţii ar trebui să consumăm 48 de grame de cereale integrale pe zi (3 porţii/16 gr de cereale integrale).În ciuda tuturor beneficiilor pe care cerealele integrale le oferă corpului nostru, americanii consumă mai puţin de o porţie de cereale integrale/ zi. Iar studiile arată că maipuţin de 5% dintre noi se hrănesc cu aceste 48 de grame recomandate.

Alegerea pâinii sănătoase

Prezenţa cuvântului “integral” ca prim ingredient din listă nu garantează achiziţionarea unui produs sănătos, din păcate.
 
Acesta este abia primul pas. Multe tipuri de pâine au în componenţă peste 20 de ingrediente cu nume destul de dificil de pronunţat care nu ne duc cu gândul la mâncare atunci când le citim. Ar trebui să ne uităm după o pâine ce are o listă de ingrediente destul de scurtă şi cu elemente uşor de pronunţat şi recunoscut. Este recomandat să cumpărăm pâine proaspătă ori de câte ori putem şi să o depozităm în frigider sau congelator pentru a îi păstra prospeţimea.Multe feluri de pâine conţin zahăr sau un substitut al acestuia. Ingredientele sirop de porumb care se termină în “-oză” ce apar la începutul listei sunt de evitat. Componentele acestei liste sunt notate în funcţie de cantitatea folosită: cu cât un element este folosit într-o cantitate mai mare cu atât el va fi menţionat mai spre începutul listei. 
 
Pentru a consuma produse şi mai sănătoase, ne putem uita după pâine făcută cu cereale încolţite: acestea sunt mai uşor de digerat. 
 
Pâinea făcută cu cereale încolţite conţine mai multe proteine, fibre, vitamina C şi alţi nutrienţi.
 
După cum se poate vedea, răspunsul pentru întrebarea “este sau nu pâinea dăunătoare?” nu este unul definit în alb sau negru. Există tipuri de pâine care pot contribui la creşterea în greutate, probleme cardiovasculare şi alte boli, dar există şi tipuri de pâine care pot fi parte dintr-o dietă sănătoasă şi echilibrată. Cel mai important lucru este să citeşti cu atenţie eticheta!
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult