Aţi încercat vreodată să vă jucaţi într-un restaurant pentru a vă convinge copilul să mănânce măcar o felie de castravete? Există mai multe moduri prin care copiii pot fi convinşi să mănânce legume şi fructe.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul zilnic de 5 porţii de fructe şi legume . În cazul anumitor persoane, acest lucru pare de neatins. Cu toate acestea, să ştiţi că una dintre cele 5 porţii de legume şi fructe poate fi înlocuită cu succes de sucuri 100% şi mousse-uri. Acestea sunt iubite de copii datorită gustului şi formei de prezentare.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu doar copiii, ci şi adulţii trebuie să consume zilnic minim 400 de grame de fructe şi legume, împărţite în 5 porţii. Studiul efectuat de Millward Brown arată că doar 14% dintre copii consumă cele 4-5 porţii de fructe recomandate şi doar 10% legume. Majoritatea copiilor – 48% mănâncă 2-3 porţii de fructe pe zi, în timp ce 25% o singură porţie pe zi. Cele mai multe legume sunt consumate de copii o dată sau de 2-3 ori pe zi (29%, respectiv 52% dintre copii).
Organizaţia Mondială a Sănătăţii confirmă faptul că una dintre cele 5 porţii de legume şi fructe poate fi un pahar de suc 100% natural (200 ml). O alta varianta mai sunt mousse-urile naturale (produse din piureuri de fructe şi legume acestea contind fibrele ce lipsesc din sucuri). Marea majoritate a copiilor, până la 59%, le consumă mai rar de o dată pe zi.
Nutriţionistul Şerban Damian afirmă: “Perioada de creştere este o etapă în care necesarul de energie este mai mare faţă de alte etape ale vieţii. De asemenea, necesarul de micronutrienţi înregistrează valori mai crescute, iar alimentaţia este principala sursă prin care le putem oferi copiilor tot ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios.”
Creativitatea este cheia
Nu există loc pentru monotonie în dieta copilului. Copiii sunt curioşi din fire, de aceea mesele ar trebui să le atragă atenţia. Estetica şi creativitatea sunt elemente cheie în servirea mesei copilului. Pentru îndreptarea şi modelarea obiceiurilor alimentare în rândul celor mici, divertismentul este cel mai eficient mod de a face acest lucru.
Opinia nutriţionistului Şerban Damian este: “Copiii se pot plictisi repede de aceleaşi alimente, aceleaşi preparate şi acelaşi mediu în care mănâncă. Este important să găsim diverse strategii pentru a le face mesele atractive şi variate, iar joaca este principalul mijloc prin care putem să comunicăm cu copiii încă de la cele mai mici vârste.”
Atmosfera este, de asemenea, importantă în timpul servirii mesei. Mesele luate în grabă, în timp ce televizorul este pornit sau în poziţia “aplecat” pe canapea nu favorizează formarea obiceiurilor bune. Unul dintre părinţi ar trebui să stea la masă împreună cu copilul şi să sărbătorească atât masa, cât şi timpul petrecut împreună.
De cele mai multe ori, soluţiile simple şi inteligente sunt cele mai bune. O modalitate foarte simplă şi, în acelaşi timp, convenabilă este să le oferiţi fructele in combinatia unor deserturi. De la o simpla salata de fructe cu un mo
ţ de frişcă deasupra pană la inghetata obtinuta pe baza de piureuri de fructe.