Aparatul dentar la adolescenţi şi tineri – modă sau necesitate?

Motivaţia pentru purtarea unui aparat dentar şi obţinerea unui zâmbet perfect este diferită în funcţie de pacient.
  • Publicat:
Aparatul dentar la adolescenţi şi tineri – modă sau necesitate?

Motivaţia pentru purtarea unui aparat dentar şi obţinerea unui zâmbet perfect este diferită în funcţie de  pacient. La vârsta delicată a adolescenţei, preocuparea pentru propria imagine şi nevoia de integrare socială este foarte mare.

Adolescentul vrea poze frumoase pe Facebook, vrea să fie acceptat în grupul de prieteni şi doreşte un aspect de invidiat printre aceştia. Tinerii doresc să aibă mai multe şanse la interviu şi în viaţa personală, însă sunt interesaţi şi de sănătatea dentară, o parte dintre ei fiind deja informaţi că problemele ortodontice netratate conduc la parodontoză şi alte complicaţii.

Purtarea aparatului dentar a devenit chiar un trend printre copii şi tineri. Aparatele dentare fixe sunt din ce în ce mai estetice, bracketurile ceramice şi cele de safir aproape invizibile făcându-le foarte uşor de acceptat de către pacienţi. Aparatele dentare fixe cu bracketuri metalice şi elastice colorate sunt şi ele foarte apreciate de adolescenţi.

De asemenea, există şi aparate linguale (fixate pe interiorul dinţilor) sau tratamentul cu o serie de gutiere transparente, însă acestea sunt indicate în puţine cazuri şi sunt mai costisitoare.

Ce inseamna sa porti aparatul dentar?

Durata tratamentului ortodontic depinde de gravitatea cazului, de vârsta pacientului etc. şi este, în medie, de 1,5-2 ani. Pentru înghesuiri dentare minore, tratamentul ortodontic durează câteva luni, în timp ce pentru anomalii dento-maxilare grave, durata tratamentului ortodontic poate depăşi 2 ani. 

Imediat după aplicarea aparatului ortodontic fix există o perioadă de 0-5 zile, în care poate apărea un uşor disconfort până la durere la nivelul dinţilor, deoarece dinţii nu sunt obişnuiţi cu tracţiunile. Acest disconfort se resimte doar după aplicarea aparatului, nu şi la fiecare activare lunară şi poate fi înlăturat prin administrarea de antialgice.
De asemenea, o parte din pacienţi pot prezenta mici leziuni la nivelul obrajilor şi buzelor, provocate de prezenţa bracketurilor, dar acestea dispar în câteva zile, pe măsură ce pacientul se obişnuieste cu aparatul dentar. O soluţie pentru evitarea acestor leziuni o reprezintă aplicarea de ceară specială, timp de câteva zile, la nivelul bracketurilor care deranjează.

Pe toată durata tratamentului pacientul trebuie să evite consumarea alimentelor dure sau lipicioase pentru a nu dezlipi bracketurile şi trebuie să aibă o igienă dentară foarte bună.

Cand cer pacientii sa poarte un aparat dentar?

Cea mai frecventă situaţie este aceea în care dinţii sunt înghesuiţi şi trebuie îndreptaţi atât din motive estetice, cât şi din motive de sănătate. Dinţii înghesuiţi nu permit realizarea unui periaj corect, ceea ce duce în timp la apariţia cariei, a complicaţiilor acesteia (necroză, gangrenă dentară), urmate uneori de extracţii şi realizarea unor lucrări dentare.

Forţele masticatorii anormale transmise asupra dinţilor înghesuiţi conduc în timp la parodontoză, tocirea dinţilor, probleme musculare şi articulare.

Toate acestea, precum şi dorinţa de a obţine un zâmbet perfect, care este cartea de vizită a oricărei persoane şi un accesoriu minunat, determină din ce în ce mai mulţi adolescenţi şi tineri să apeleze la medicul specialist ortodont.
 

Material realizat de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie în cadrul Orto-Implant Expert.

Urmărește CSID.ro pe Google News