S-a inventat vaccinul contraceptiv pentru câini

Cercetătorii chilieni specializaţi în medicină veterinară au creat un vaccin contraceptiv pentru câini, care poate fi administrat atât masculilor, cât şi femelelor, informează Reuters.
  • Publicat:
  • Actualizat:
S-a inventat vaccinul contraceptiv pentru câini

Cercetătorii chilieni specializaţi în medicină veterinară au creat un vaccin contraceptiv pentru câini, care poate fi administrat atât masculilor, cât şi femelelor, informează Reuters.

Noul vaccin ar putea deveni o alternativă validă faţă de alte metode costisitoare, pentru a contribui la un control mai eficient al populaţiei canine din această ţară, aflată într-o creştere alarmantă.

Cercetătorii de la Facultatea de medicină veterinară din cadrul Universităţii din Santiago de Chile au dezvoltat noul vaccin pe baza unei formule deja existente care este folosită pentru sterilizarea porcilor, a precizat cercetătorul Leonardo Saenz.

„Totul a început în Australia în jurul anului 1989. Ceea ce am făcut noi a fost să preluăm conceptul de imuno-castrare, care exista deja, şi să îl dezvoltăm şi îmbunătăţim pentru a putea fi folosit pe animale domestice, în principal pe câini, şi pentru a crea alternative pentru porci, mai bune decât cele care există deja. Precedenta încercare în domeniu a fost un vaccin realizat de un laborator farmaceutic, care are nevoie de a fi administrat însă în două doze pentru a avea efect.

În cazul nostru, o singură doză este necesară pentru ca vaccinul să fie eficient”, a declarat profesorul Saenz.
Potrivit cercetătorului chilian, efectul noului vaccin este similar cu acela obţinut printr-o castrare chirurgicală şi are avantajul de a nu mai necesita toate acele resurse, materiale şi îngrijiri medicale pe care le implică o astfel de operaţie.

De asemenea, noul vaccin reprezintă o măsură reversibilă, ce este bazată pe modificări hormonale.

Experţii în medicină veterinară speră că vaccinul va contribui la asigurarea unui control mai bun asupra populaţiei canine, în creştere în Chile, pentru care castrarea chirurgicală este aplicată într-un număr mic de cazuri. Ei se aşteaptă ca vaccinul să fie administrat unei populaţii de câini de trei sau chiar de patru ori mai mare decât grupul de câini care vor fi castraţi chirurgical.

Un alt beneficiu al vaccinului constă, potrivit cercetătorilor chilieni, în faptul că nu generează efecte secundare, spre deosebire de alte forme de contracepţie.

Vaccinul a fost brevetat în Chile, Uniunea Europeană şi Statele Unite şi este testat în prezent în cadrul unui studiu, în condiţii controlate. În Chile, formula finală a vaccinului va trebui să fie autorizată de Ministerul pentru Agricultură şi Creşterea Animalelor, înainte de a putea fi comercializat în farma
ciile veterinare.

Alte vaccinuri pentru câini sunt dezvoltate în această perioadă în alte zone ale lumii, inclusiv de California Institute of Technology, Spay First din Oklahoma şi National Wildlife Research Center – administrat de Departamentul pentru Agricultură din Statele Unite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cancerul, tratat cu ajutorul malariei?!
Cancerul, tratat cu ajutorul malariei?!