TOP cele mai gustoase şi sănătoase bucătării ale lumii

Cu toţii căutăm diversitate şi gusturi inedite în alegerile culinare pe care le facem zi de zi, însă, pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a avea o formă fizică de invidiat nu trebuie să acordăm atenţie doar gustului, ci şi ingredientelor folosite în bucătăriile noastre preferate şi modului în care acestea sunt preparate.
  • Publicat:
TOP cele mai gustoase şi sănătoase bucătării ale lumii

Cu toţii căutăm diversitate şi gusturi inedite în alegerile culinare pe care le facem zi de zi, însă, pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a avea o formă fizică de invidiat nu trebuie să acordăm atenţie doar gustului, ci şi ingredientelor folosite în bucătăriile noastre preferate şi modului în care acestea sunt preparate.

Specialiştii de la hipMenu au făcut o incursiune culinară în jurul lumii, realizând un top al celor mai gustoase şi sănătoase bucătării ale lumii.

Iată care sunt acestea:

1. Bucătăria italiană se poate mândri cu faptul că a dat lumii primele două cele mai populare preparate: pastele şi pizza. Cu toate acestea, bucătăria italiană nu se opreşte, în niciun caz, aici. Aparţinând, fireşte, minunatei bucătării mediteraneene, aceasta conţine o paletă bogată de preparate specifice, bazate pe ingrediente naturale şi sănătoase cum ar fi cerealele integrale, uleiul de măsline, legumele, peştele, fructele de mare şi carnea slabă.

2. Bucătăria libaneză poate fi considerată ca fiind un foarte reuşit fusion între bucătăria mediteraneană şi cea arăbească. Este considerată o bucătărie sănătoasă, aceasta fiind bazată în special pe carne slabă, în cantităţi destul de reduse (pui, peşte şi oaie), leguminoase (linte, năut), legume proaspete, lactate sub diferite forme şi ierburi aromatice. Antreurile sunt nelipsite, avându-se, de regulă, de ales între Hommus, Labneh, Baba Gannoush, Tabbouleh sau Fattoush. Cel mai cunoscut aperitiv cald din bucătăria libaneză este probabil Falafelul, o mâncare ce constă în chifteluţe prăjite din pastă de năut. Ca feluri principale, bucătăria libaneză conţine grătare de oaie, vită, pui sau peşte.

3. Bucătăria japoneză este atât gustoasă, cât şi extrem de sănătoasă, fiind probabil cea mai benefică sănătăţii dintre bucătăriile lumii. De altfel, într-o zonă a Japoniei, în provincia Okinawa, trăiesc cei mai longevivi oameni de pe planetă, aceştia depăşind cu lejeritate vârsta de o sută de ani.  Ingredientele principale ale bucătăriei japoneze tradiţionale sunt peştele, care se consumă deseori crud, fructele de mare, legumele (proaspete sau gătite uşor), soia (în special sub formă de tofu) şi orezul. Cel mai celebru preparat japonez, cunoscut în toată lumea, este sushi, acesta fiind preparat din peşte crud, fructe de mare, orez, legume şi alge de mare, fiind condimentat cu sos de soia, wasabi sau ghimbir murat.

4. Bucătăria chinezească este, de asemenea, la fel ca şi cea japoneză, o bucătărie sănătoasă şi gustoasă în acelaşi timp. Foarte bogată în ingrediente şi feluri de mâncare, bazată pe orez întreg sau tăiţei de orez, bucăţele mici de carne sau de  peşte, sosuri speciale, legume şi ciuperci specifice, bucătăria chinezească a dobândit o faimă extraordinară peste tot în lume, popularitatea acestea continuând să crească pe zi ce trece.

5. Bucătăria franţuzească este considerată a fi cea mai rafinată bucătărie a lumii, fiind ridicată de către talentaţii bucătari francezi la rang de artă. Este bogată, variată şi surprinzătoare, fiind influenţată atât de specificul diferitelor regiuni, de popoarele învecinate şi, în mod evident, de spectaculoasa istorie a Franţei. Astfel, în sudul ţării întâlnim cea mai autentică bucătărie mediteraneană, păstrând, însă, nealterat specificul şi amprenta naţională. De asemenea, în zonele nord-estice, putem întâlni influenţe anglo-saxone, care nu fac altceva decât să confere un plus de diversitate şi de mister acestei spectaculoase bucătării. Multe produse specifice anumitor regiuni, precum brânzeturile, vinul sau diverse preparate din carne, cu ar fi ficatul de gâscă (foie gras) au ajuns să fie celebre şi foarte căutate de către gurmanzii din întreaga lume.

6. Bucătăria croată şi muntenegreană, deşi mai puţin cunoscută şi apreciată decât alte bucătării existente în bazinul mediteranean, este, prin simplitate şi bunul gust cu care sunt preparate ingredintele specifice zonei, una dintre cele mai sănătoase şi gustoase bucătării din lume. Atât supele şi ciorbele de peşte, gătite după reţete originale, cât şi felurile principale, bazate cu precădere pe peşte şi fructe de mare, cărora li se adaugă legume, salate sau tradiţionala garnitură preparată din cartofi şi spanac, fac din bucătăria croată şi muntenegreană o alegere potrivită şi plină de savoare.   

7. Bucătăria thailandeză, sub influenţa seculară a bucăriei chineze, dar şi a celei din Cambogia, Laos şi Malaiezia, a luat parcă ce era mai bun de la fiecare dintre acestea, devenind astfel una dintre cele mai apreciate gastronomii de pe planetă. O masă thailandeză tradiţională conţine supă, un curry cu condimente sau o salată, un preparat cu peşte şi legume. Principalele ingredientele ale bucătăriei thailandeze sunt peştele, fructele de mare, legumele, orezul, sosul de peşte, ierburile aromatice şi doar în cantităţi moderate carnea de porc, de vită sau de pasăre.

Pentru voi, care este cea mai apetisantă şi sănătoasă alegere în ceea ce priveşte bucătăriile naţionale ale lumii?

Urmărește CSID.ro pe Google News