Produsele cosmetice, atât cele ”tradiţionale” (precum produsele de machiaj şi parfumurile), cât şi cele de igienă personală, ocupă un loc important în viaţa fiecăruia dintre noi. Dar pentru ca efectele lor să fie cele scontate, trebuie să fii foarte atent la informaţiile prezentate pe ambalaje de producători sau distribuitori, în special la data până la care produsul poate fi folosit fără a dăuna sănătăţii. Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania) îţi descifrează câteva dintre simbolurile pe care le vezi pe etichetele cremelor sau loţiunilor din casa ta.
Data de minimă durabilitate, obligatoriu de indicat pe eticheta sau ambalajul produsului cosmetic, este data până la care produsul, depozitat în condiţii adecvate, îndeplineşte funcţia sa iniţială. Mai simplu spus, data până la care îl poţi folosi. Data de minimă durabilitate în sine sau detaliile privind locul în care aceasta este inscripţionată sunt precedate de simbolul sau de sintagma „A se folosi preferabil înainte de …..”. Data trebuie clar menţionată, indicându-se în ordine fie luna şi anul, fie ziua, luna şi anul. Dacă este necesar, această informaţie va fi suplimentată de o indicare a condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru a se garanta durabilitatea afirmată.
Este foarte important să ştii că data de minimă durabilitate diferă în funcţie de tipul produsului cosmetic: aceasta poate fi mai mică sau mai mare de 30 de luni. Dar cum ştim cât rezistă fiecare produs cosmetic?
Pentru produsele cu data de durabilitate mai mică de 30 de luni, deci cele care este posibil să se deterioreze în decurs de 30 de luni de la data fabricării, vom întâlni sintagma „A se folosi preferabil înainte de…”, urmată de data sau indicarea locului de pe ambalaj unde se află inscripţionată. Dacă întâlneşti o astfel de exprimare, nu depăşi termenul indicat: produsul cosmetic nu mai este sigur şi nici nu îşi mai face efectele.
Pentru produsele cosmetice cu o dată a durabilităţii minime mai mare de 30 de luni nu este obligatorie indicarea datei de minimă durabilitate. Cu toate acestea, pentru aceste produse se utilizează sintagma „Perioada după deschidere”, care reprezintă timpul de la care un produs cosmetic încetează să satisfacă cerinţele de siguranţă şi care se materializează prin simbolul cutiei cu capacul deschis, urmat de perioada în luni şi/sau ani specificată printr-un număr localizat în interiorul sau în imediata apropiere a simbolului. În acest sens, Comisia Europeană şi Statele Membre au agreat utilizarea literei “M” pentru a fi simbolizate lunile. Astfel, atunci când perioada după deschidere este de jumătate de an, un an, 2 ani, etc., simbolul va fi redat astfel: 6 M, 12 M sau 18 M etc. Pentru produsele cosmetice comercializate în România data de minimă durabilitate trebuie specificată în limba română, atât pe ambalajul primar, cât şi pe ambalajul secundar.
Etichetarea este obligatorie
În afară de data durabilităţii, fiecare recipient sau ambalaj trebuie să conţină următoarele informaţii inscripţionate vizibil, lizibil şi cu caractere care nu se şterg uşor: numele sau denumirea comercială a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă în Uniunea Europeană; sediul sau adresa persoanei responsabile pentru introducerea pe piaţă a unui produs cosmetic important sau abrevierea sa, atât timp cât acesta este posibil de identificat; ţara de origine pentru produsele fabricate în afara Uniunii Europene. Eticheta sau ambalajul trebuie să mai menţioneze conţinutul nominal în momentul ambalării produsului, indicat în greutate sau în volum, exceptând ambalajele ce conţin mai puţin de 5 grame sau mai puţin de 5 mililitri, eşantioanele gratuite şi dozele unice