Home • Health • Sănătate • (P) Lucrezi în IT? Ai auzit de „Sindromul privitului la calculator”?
(P) Lucrezi în IT? Ai auzit de „Sindromul privitului la calculator”?
„La muncă petrec cel puţin 7 ore în faţa calculatorului. În pauze şi în drumul spre muncă sau spre casă îmi verific telefonul mobil; citesc ştirile, vorbesc cu prietenii pe Facebook sau mă joc pentru ca timpul să treacă mai repede când aştept metroul sau autobuzul.
Publicat:
„La muncă petrec cel puţin 7 ore în faţa calculatorului. În pauze şi în drumul spre muncă sau spre casă îmi verific telefonul mobil; citesc ştirile, vorbesc cu prietenii pe Facebook sau mă joc pentru ca timpul să treacă mai repede când aştept metroul sau autobuzul. Când ajung acasă, mă relaxez vizionând un film pe laptop sau la televizor. De multe ori, seara, constat că am ochii roşii şi foarte obosiţi.”
Vă sună cunoscut?
În ultimii ani se constată o creştere a numărului de tineri care se adresează oftalmologilor pentru simptome de stres ocular în urma activităţii prelungite la calculator.
Era tehnologiei a adus cu sine o explozie informaţională nemaiîntâlnită, dar şi o suprasolicitare a ochilor şi a organismului. Expunerea în faţa computerului cel puţin 8 ore pe zi, pentru cei care lucrează în domeniul IT, mai ales, a adus cu sine sindromul numit de medici „Sindromul privitului la calculator” sau „Sindromul de oboseală vizuală la calculator” (din engleză, de la Computer Vision Syndrome).
Persoanele care lucrează în domeniul IT, în special, (programatori, operatori PC, administratori de reţea, specialişti Customer Service) petrec mult timp în faţa dispozitivelor digitale şi resimt simptome precum: dureri de cap, usturime şi înroşire a ochilor, vedere înceţoşată, dificultăţi de acomodare la lumina naturală, tulburări de atenţie.
„Sindromului privitului la calculator” sau stresul ocular apare din următoarele motive:
atunci când lucrezi în faţa calculatorului clipeşti de 5 ori mai puţin decât în mod normal;
literele de pe ecran au o luminozitate şi structură diferită de cele scrise pe hârtie, de aceea ochiul este obligat să focalizeze continuu;
calculatorul, televizorul, telefonul mobil sau tableta emit o lumină albastră care afectează retina, contribuind la apariţia oboselii ochilor, la apariţia insomniilor şi la scăderea capacităţilor cognitive;
poziţia şi distanţa greşite ale scaunului şi mesei de lucru;
lucrezi neîntrerupt (fără pauze) în faţa calculatorului.
S-a dovedit clinic că folosirea unor lentile cu tratament antireflex, scade semnificativ simptomele „sindromului privitului la calculator” şi creşte acurateţea muncii efectuate. Ochelarii de protecţie pentru calculator pot fi purtaţi atât de persoanele cu probleme de vedere (miopie, hipermetropie), cât şi de cele care pur şi simplu doresc să evite stresul ocular.
Fiind conştienţi că trăim într-o era a tehnologiei, specialiştii HOYA au dezvoltat tratamentul antireflex Blue Control. Lentilele de protecţie pentru calculator şi dispozitive mobile Hoya Blue Control neutralizează lumina albastră emisă de ecranele digitale, prevenind stresul ocular şi oboseala ochilor, reduc efectul de strălucire, intensifică contrastul, oferind o percepţie mult mai naturală a culorilor şi protejează lentilele de murdărie, grăsime şi praf.
Profită de campania promoţională Hoya „Preţuieşte-ţi vederea” şi achiziţionează lentilele Hoya Blue Control cu 25% reducere. Promoţie valabilă până pe 29 februarie 2016. Adresează-te celui mai apropiat magazin de optică şi solicită detalii despre lentilele Hoya Blue Control.