Când vine vorba de mâncare există mult opţiuni, dar brânza este cu siguranţa una dintre cele mai populare. Poţi pune brânză aproape în orice fel de mâncare şi gustul nu are de suferit, dimpotrivă!
Unele dintre cele mai populare tipuri de brânză sunt chedar, camembert, pecorino, gruyere, brânza cu mucegai, asiago, parmezan, gouda, provolone sau mozzarella.
Potrivit unui articol publicat înTime Magazine, patru din cinci experţi în nutriţie consideră că brânza este un element cheie al unei diete sănătoase. Cu toate acestea, unele sortimente brânză sunt mai sănătoase decât altele. Aşadar, ce brânzeturi sunt perfecte pentru un răsfăţ culinar şi pe care ar trebui să le eviţi?
În mod suprinzător, cele mai rele tipuri de brânză sunt cele cu un conţinut redus de grăsimi. De fiecare dată când vezi pe o etichetă conţinut redus de grăsimi, zahăr sau orice alt ingredient, de fapt, ar trebui să afli cu ce anume au fost înlocuite. Aceste opţiuni sărace în grăsimi pot conţine ingrediente nesănătoase. În plus, nu vei beneficia de beneficiile grăsimilor sănătoase din brânza preparată din lapte integral.
Cea mai rea este brânza cheddar cu un conţinut redus de sare. Deşi este bogată în proteine, calciu şi fosfor, brânza cheddar are şi un conţinut ridicat de grăsimi saturate.
Valoare nutriţională brânză cheddar (o porţie de 30 grame): 121 calorii, 7.5 g proteine, 0.4 g carbohidraţi, 10 g grăsime.
Cel de al doilea cel mai nociv tip de brânză este crema de brânză. Crema de brânză este perfectă în sendvişuri, dar fiţi atenţi la ingrediente. Unele variante de pe piaţă pot fi mai sănătoase, dar majoritatea conţin aditivi alimetari precum aspartam, care a fost asociat cu afecţiuni gastrointestinale. Înceraţi să înlocuiţi crema de brânză cu brânza de vaci.
Valoare nutriţională crema de brânză (o porţie de 30 grame): 97 calorii, 1,7 g proteine, 1,2 g carbohidraţi, 10 grăsime
Pe de altă parte, cel mai sănătos sortiment de brânză este cea de vaci. Un studiu din 2014, a arătat că aceasta are cel mai redus conţinut de sare şi este o sursă importantă de proteine, 15 grame per porţie. Ştiai că o cană de brânză de vaci conţine aceeaşti cantitate ca o porţie de piept de pui? Are de asemenea un număr mic de calorii comparativ cu restul brânzeturilor.
Valore nutriţională pentru brânza de vaci (o porţie de 30 de grame): 31 calorii,4 g proteine, 0.8 g carboihidraţi, 1 g grăsime
Chuck Benbrook, cercetător la Universitatea Washington recomandă brânza organică din lapte integral. Acesta a condus un studiu şi a arătat că brânza şi alte produse lactate organice au cu 62% mai mulţi acizi graşi omega 3 decât lactatele in comerţ.
Grăsimea nu ar trebui considerată un duşman atunci când vine vorba de brânzeturi. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că persoanele care consumă în medie 8 porţii de lactate dnin lapte integral au prezentat un risc scăzut de a dezvoltat diabet de tip 2, comparativ cu persoanele care au mâncat o porţie sau mai puţin pe zi.
O altă variantă sănătoasă este parmezanul. Gustul umami, unul dintre gusturile de bază pe care le percepe aparatul gustativ al omului – pe lângă sărat, acru, dulce şi amar – este cel care dă cărnii savoarea ei specifică, dar este întâlnit şi în multe alte alimente. Acest gust, au descoperit nutriţioniştii, are şi calitatea de a ne „sătura” mai bine, chiar dacă mâncăm porţii mai mici de alimente.
Gustul de umami este perceput atunci când receptori specifici de pe limbă detectează substanţe numite glutamaţi. Acestea se găsesc în mod natural şi în parmezan! Un studiu publicat în revista Flavour a arătat că parmezanul este o gustare potrivită deoarece umami îmbunătăţeşte digestia.