Orice dietă care începe cu vin şi ciocolată sigur ne atrage atenţia, dar ridică şi semne de întrebare. Probabil acesta este şi motivul pentru care dieta cu alimente bogate în sirtuine este atât de în vogă acum.
Regimul alimentar se bazează pe consumul alimentelor care activează sirtuinele, gene care un rol cheie în procesul de extindere a longevităţii.
Geneticienii au descoperit că există gene care pot modifica dramatic durata de viaţă: gene pro-îmbătrânire/pro-ageing (IGF1) şi gene anti-îmbătrânire/anti-ageing (SIRT- „sirtuine”). Denumirea lor, „sirtuine”, este derivată de la expresia „silent information regulator proteins”. Activate, ele induc modificări defensive la nivel celular, pentru a ajuta organismul să se adapteze prin încetinirea degenerării celulare şi intensificarea respiraţiei celulare.
Sirtuinele împiedică oxidarea celulelor, un rol important în controlarea metabolismului celulelor şi te ajută la pierderea în greutate.
Alimentele care activează sirtuinele sunt delicioase, dar şi sănătoase:
Din păcate, dieta nu implică să un consum cât mai ridicat al acestor alimente. Dieta se împarte în două etape, bine delimitate. Prima fază a dietei durează o săptămână şi presupune să nu consumi mai mult de 1000 de calorii în primele 3 zile, apoi nu mai mult de 1500 de calorii pentru restul săptămânii. Meniul conţine sucuri verzi şi două mese bogate în sirtuine.
Cea de a doua fază durează 14 zile şi te introduce treptat într-un regim alimentar pe termen lung, care presupune trei mese bogate în sirtuine şi un suc verde în fiecare zi.
Un consum mărit de alimente precum merele şi varza creaţă este cu siguranţă un mod sănătos de a slăbi, dar prima fază a dietei cu alimente bogate în sirtuine este cea a unei diete extremiste, ceea poate fi dificil şi nesănătos. Şi, deşi vei pierde din kilogramele nedorite, nu te vei putea menţine pentru o perioadă lungă. Dimpotrivă, este posibil să creşti în greutate chiar mai mult.
În momentul în care reduci aportul de calorii sub 1200 pe zi, de fapt te infometezi, îţi încetineşti metabolismul şi în loc să pierzi grăsime, pierzi apă şi masă musculară. Dacă încerci să trăieşti doar cu lichide şi o masă pe zi, chiar dacă o faci numai pentru trei zile, nu este sănătos.
Cele mai multe studii care au analizat beneficiile alimentelor bogate în sirtuine sugerează că o dietă hipocalorică este cea care le activează, explică nutriţionista Laura Cipullo.
Restricţia calorică (reducerea cu 20-40% a caloriilor) este cea mai puternică metodă de creştere a longevităţii, îmbunătăţind parametrii sănătăţii: nivelul de glucoză, reactivitatea la insulină, presiunea sangvină. Mai mult, împiedică apariţia unor boli considerate „ale bătrâneţii”: diabet tip2, obezitate, afecţiuni cardiace, cancer, afecţiuni neurologice-Alzheimer, Parkinson.
Anumite substanţe acţionează ca activatori de sirtuine, cea mai activă dintre ele fiind resveratrolul. Proprietăţile cunoscute ale resveratrolului sunt cele de protecţie cardiovasculară, antioxidante, anti-inflamatorii şi anticancerigene (inhibă dezvoltarea formaţiunilor tumorale). Cele mai noi proprietăţi descoperite sunt cele anti-ageing, prin activarea sirtuinelor.
Resveratrolul, un tip de antioxidant polifenol care se găseşte în alimente precum ciocolata sau vinul roşu, este cel responsabil şi de pierderea în greutate. Studiile anterioare au arătat că resveratrolul poate să îţi îmbunătăţească starea de sănătate şi să te ajute să îţi menţii greutatea optimă. Într-un studiu din 2015 publicat în International Journal of Obesity se arată că resveratrolul ajută la transformarea caloriilor care depozitează grăsimea rea în grăsime bună.
“Poţi introduce în regimul tău alimentar cât mai multe alimente bogate în sirtuine fără grijă, pe măsură ce încerci să pierzi în greutate, dar nu încerca să urmezi cu stricteţe dieta. O dietă care are la bază alimente bogate în antioxidanţi va fi benefică în a preveni inflamaţiile, te va ajuta să te păstrezi suplă, îţi va scade riscul de a suferi de boli cronice şi creşte longevitatea”, adaugă Laura Cipullo. Dar dacă încerci să slăbeşti, nu te gândi că dacă consumi în exces ulei de măsline, ciocolată şi vin va fi de ajutor (deşi ar fi delicios).