Când te iubeşti pe tine nu poţi face lucruri care îţi fac rău

Anul trecut, vă prezentam programul complet de dietă şi sport al Mariei Cristina Banu, pasionată de viaţă sănătoasă, cu un job în brand management şi având ca hobby organizarea competiţiilor sportive. Recent, am provocat-o pe Maria la o altă discuţie, de data aceasta despre importanţa spiritualităţii într-un program de viaţă echilibrat.
  • Publicat:
Când te iubeşti pe tine nu poţi face lucruri care îţi fac rău

Anul trecut, vă prezentam programul complet de dietă şi sport al Mariei Cristina Banu, pasionată de viaţă sănătoasă, cu un job în brand management şi având ca hobby organizarea competiţiilor sportive. Recent, am provocat-o pe Maria la o altă discuţie, de data aceasta despre importanţa spiritualităţii într-un program de viaţă care să ne aducă mai aproape de noi, de ceea ce vrem cu adevărat, de linişte şi de fericire.

CSÎD: Cât de importantă este pentru tine latura spirituală pentru obţinerea stării de bine, pe lângă dietă şi sport?

Maria Cristina Banu: Pentru mine, spiritualitatea are un rol decisiv în obţinerea stării de bine şi nu este o opţiune, ci un “must have”. Spun asta pentru că ea te ajută să-ţi construieşti o lume interioară frumoasă, armonioasă, plină de iubire de sine şi de înţelegere care se traduce prin linişte sufletească şi o adevărată stare de bine. La fel ca sportul şi nutriţia sănătoasă, spiritualitatea face parte din viaţa mea, nu mai pot trăi fără ea. Pentru că sunt extrovertită, realistă şi pragmatică, de multe ori aveam tendinţa de a mă uita prea mult în jur şi prea puţin în mine, fiind astfel nemulţumită de foarte multe lucruri şi căutând fericirea deplină în relaţiile cu ceilalti, în job sau în te miri ce altceva.

Am avut un moment de cumpănă în viaţă când mi-am dat seama că nu am de ales, că trebuie să merg înainte şi că fericirea mea depinde doar de mine! O prietenă mi-a recomandat cartea “Iubeşte-te pe tine însuţi” de Lawrence Crane şi după ce am citit-o, lucrurile au început să capete sens. Încet, încet, mi-am schimbat viziunea asupra vieţii şi descoperindu-mă pe mine, am descoperit cât de norocoasă, frumoasă şi bogată sunt de fapt! Acest proces este încă în desfăşurare, dar pot spune că pe zi ce trece, mă simt din ce în ce mai bine!

CSÎD: Care sunt cărţile pe care le-ai recomanda celor care îşi doresc echilibru pe toate planurile?

Maria Cristina Banu: Asta e o întrebare dificilă. Sunt foarte multe cărţi care te pot ajuta, dar depinde foarte mult de nevoile fiecăruia. Pe mine m-au ajutat mult cartea lui Lise Bourbeau “Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înşine”, “Puterea prezentului” a lui Echart Tolle sau “Let it Go” a lui T.D Jakes. Alţi autori dragi sufletului meu sunt Osho şi Constantin Noica şi recomand orice carte scrisă de ei. O altă carte pe care am citit-o recent şi care m-a inspirat mult a fost “Femeia în faţa oglinzii” de Eric Emanuel Schmitt. Ca să revin la întrebarea ta, cred că fiecare îşi va găsi cărţile potrivite sufletului şi nevoilor lui atunci când va hotărî să se îndrepte mai mult către spiritualitate.

CSÎD: Yoga, practicile spirituale devin din ce în ce mai populare şi în România. Ce ai testat din ce este disponibil la ora actuală?

Maria Cristina Banu: La mine nu e foarte complicat, nu folosesc niste practici compexe şi nici nu mă ghidez după trenduri când vine vorba de spiritualitate. Mă regăsesc cel mai mult în rugaciune şi reflecţie şi din când în când, folosesc tehnici de meditaţie inspirate din Yoga şi Tai Chi. Dintre toate, postul şi rugăciunea sunt cele care îmi aduc cel mai mult liniştea sufletească. O experienţă interesantă, pe care o recomand femeilor, este participarea la un work-shop la care am fost de curând, “Iniţiere în arta feminităţii sacre” susţinut de Oana Stoianovici, un workshop care m-a făcut să înţeleg mai bine ce este de fapt feminitatea şi cum să ne folosim energia feminină care se traduce prin iubire necondiţionată, forţă creatoare şi compasiune.

 

De ce e bine să ne relaxăm

CSÎD: Ce faci în momente de stres?

Maria Cristina Banu: În primul rând respir 🙂 Este o provocare pentru mine, deoarece nativ sunt foarte impulsivă. Am învăţat însă să îmi controlez reacţiile, să îmi păstrez calmul şi să nu iau decizii pripite. De multe ori, atunci când sunt foarte stresată, încep şi scriu tot ce am pe suflet ca să mă descarc şi după reuşesc, să îmi reiau cu calm treburile:) Oricum, sunt într-un proces continuu de auto-educare care dă într-adevăr roade:)

CSÎD: Cum te relaxezi şi ce beneficii ai observat?

Maria Cristina Banu: Am o viaţă foarte ocupată şi efectiv ca să pot face tot ce îmi propun mi-am făcut un planner al timpul liber. Orele în care nu sunt la job sunt toate alocate activităţilor precum sportul, proiectele extra job, cumpărături, ieşit în oraş etc. Am însă grijă ca, săptămânal, să îmi aloc cel puţin 2 seri, timpului petrecut cu mine şi relaxării. Acesta este cel mai important timp al meu şi fac efectiv ceea ce simt: citesc, scriu, ascult muzică, meditez, reflectez. Îdeea este să mă simt bine cu mine. Beneficiile sunt multe, unele se văd pe moment, altele în timp. Pentru mine, relaxarea îmi aduce detaşare şi puterea de a vedea lucrurile în ansamblu şi de a lua decizii “la rece”. De asemenea, atunci când petreci timp cu tine, ajungi să te cunoşti mult mai bine, să te iubeşti şi să îţi valorifici potenţialul la maximum.

 

Beneficiile echilibrului în viaţa personală şi în profesie

CSÎD: Care ar fi în câţiva paşi reţeta echilibrului pentru tine?

Maria Cristina Banu: Nu am neapărat o reţetă. Noţiunea de echilibru se schimbă tot timpul, pentru că eu însămi sunt într-o continuă schimbare. Viaţa mea se împarte în prezent între job, proiecte de consultanţă de brand, sport, o viaţă socială activă şi timp petrecut cu mine:) Pe cât de haotic poate părea, toate acestea sunt echilbrul meu. 🙂 Echilibrul interior vine din faptul că sunt mândră de mine şi de tot ceea ce am realizat, că am multe planuri şi proiecte frumoase şi simt în permanenţă că Dumnezeu este alături de mine şi mă călăuzeşte în tot ceea ce fac!

CSÎD: Cum te ajută această “linişte” a sufletului să-ţi menţii siluetă? Este hrana spirituală la fel de importantă ca dieta şi sportul?

Maria Cristina Banu: Am auzit multe teorii legate de acest subiect, de exemplu că obiceiurile alimentare nesănătoase sunt cauzate de traume, frustrări şi nevoi nerezolvate sau că blocajele energetice duc la dereglări hormonale care duc la îngrăşare. Eu cred că secretul unei siluete de invidiat îl reprezintă Auto-Controlul şi un Self Management foarte bun. Aceste două abilităţi sunt rezultatul unei stări interioare bune şi a echilibrului interior care cu siguranţă se obţin prin “hrana spirituală”. E simplu: în momentul în care te iubeşti pe tine nu poţi face lucruri care ştii că îţi fac rău şi lupţi oricât pentru a face lucruri care îţi fac bine.

CSÎD: Care ar fi avantajele unui om echilibrat în viaţa personală, profesie?

Maria Cristina Banu: Este destul de greu de definit un om echilibrat pentru că aşa cum realitatea este pentru fiecare altfel, aşa şi echilibrul este pentru fiecare altfel. Aş spune mai degrabă un om cu picioarele pe pământ, împlinit şi în acord cu sine. Nu am cunoscut mulţi astfel de oameni în viaţa mea, dar cei pe care i-am cunoscut m-au făcut să capăt perspective revelatoare asupra vieţii. Acest gen de oameni sunt cei mai buni oameni posibil pentru că nu simt răutatea, nu simt ura, nu sunt frustraţi şi au învăţat că doar de ei depinde bunăstarea lor. Acestor oameni nu le lipseşte nimic, iar pentru ei Succesul, pentru că absolut toţi sunt oameni realizaţi din toate punctele de vedere, este o CONSECINŢĂ şi nu UN OBIECTIV!

Credite foto
Foto:
Gabi Crişan
Producţie: Alina Baisan
Make-up & Styling: Mariana Romanică
Hair: Daniel Cristea
Vestimentaţia: Marks & Spencer

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult