Înlocuirea untului cu uleiuri vegetale ar putea să crească riscul de boli de inimă, nu să-l scadă, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal.
Studiul arată că deşi persoanele care evită untul au un nivel al colesterolului redus, aceştia prezintă un risc mai mare de deces.
Trecerea de la grăsimi Omega-6 saturate la cele nesaturate a fost asociată cu un nivel al colesterolului mai scăzut, dar nu şi la asteptata reducere a numărului de decese din boli de inimă.
O echipă de cercetători a reluat un studiu vechi „randomizat” asupra acestui subiect, efectuat în Minnesota (SUA) între 1968 şi 1973, dar ale cărui rezultate nu fuseseră făcute publice integral. Din aproape 10.000 de persoane, dintre care jumătate primiseră o alimentaţie incluzând grăsimi saturate (carne, unt, smântână) şi cealaltă jumătate, uleiuri vegetale bogate în acid linoleic (omega 6), cum ar fi ulei de porumb sau de floarea-soarelui, cercetătorii americani au observat o scădere a nivelului colesterolului de aproximativ 13%, dar nicio reducere a bolilor cardiovasculare sau a mortalităţii, indiferent de cauze.
De mai multe decenii, consumul de laptele integral, brânză, smântână şi unt a fost asociat cu un nivel ridicat de colesterol, care blochează arterele şi s-a recomandat înlocuirea lor cu uleuri vegetale şi margarină. Cu toate acestea, ultimele studii arată că înlocuirea grăsimilor saturate cu cele polinesaturate din uleiuri vegetale ar putea să nu ofere protecţie împotriva bolilor de inimă.
Cercetătorii britanici sunt de părere că s-au supraestimat beneficiile înlocuirii grăsimilor saturate cu uleiuri vegetale. Înlocuirea grăsimii animale cu ulei vegetal în dietă ar putea să nu scadă riscul de boli de inimă, ba chiar ar putea să-l marească.
O posibilă explicaţie ar putea ţine de faptul că multe dintre persoanele care renunţă la grăsimi saturate, încep să consume mai mulţi carbohidraţi rafinaţi, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Studiul a creat nenumărate controverse, iar şeful Agenţiei de Sănătate Publică a Marii Britanii, nutriţionistul Alison Tedstone, a declarat: „Dovezile de până acum arată că un consum ridicat de grăsimi animale creşte nivelul colesterolului şi este asociat cu un risc mai mare de boli de inimă. Oamenii consumă prea multe grăsimi de origine animală. Asta înseamnă prea multe calorii care pot duce la kilograme în plus şi chiar la obezitate.”
Multe alimente dacă sunt consumate în cantităţi mari pot fi dăunătoare, dar altfel sunt perfect sigure pentru organism. De ani buni modul în care sunt privite grăsimile animale a început să fie contestat şi chestionat de nenumărate studii.