Ce se întâmplă atunci când privim oamenii deosebit de pozitivi şi fericiţi şi care este legătura dintre aceştia? Studiile au demonstrat faptul că există o parte ştiinţifică ce stă la baza fericirii oamenilor, mai exact, o caracteristică pe care toţi aceştia o au în comun – durabilitatea relaţiilor sociale! Faptul că avem suport şi ni se oferă încrede de către oamenii cu care ne aflăm în relaţii, ne sporeşte gradul de fericire! Să fie acesta secretul către o viaţă fericită?
Există o pildă foarte interesantă care vorbeşte despre un student şi profesorul său. Profesorul roagă studentul să deseneze o linie, după care să o facă mai scurtă, fără a o atinge sau şterge. Dând dovadă de înţelepciune, studentul desenează o linie mai lungă, sub cea anterioară. De cele mai multe ori, suntem adânciţi în problemele noastre fără a vedea cu adevărat care este gravitatea lor.
Fericirea şi suferinţa sunt concepte care aparţin strict minţii noastre
De multe ori, lucrurile nu ies exact aşa cum plănuim, motiv pentru care ne simţim inundaţi de valuri de încercări şi dificultăţi peste care nu ştim cum să trecem. La o scurtă privire putem observa faptul că problemele de actualitate sunt poate, mult mai complexe faţă de cele cu care se confruntau oamenii în secolelor trecute. Cu toate acestea, oamenii par din ce în ce mai fericiţi. Fericirea, precum suferinţa, cu siguranţă nu ţin de mediul extern atât de mult pe cât ţin de propria noastră mentalitate. Astfel, pentru a obţine un nivel de fericire ridicat, trebuie să fim în control constant al minţii noastre şi să înţelegem faptul că tot ceea ce trăim, este doar propria noastră percepţie.
Cele mai fericite persoane sunt cele care deşi ocupate, nu se simt grăbite
Conform studiilor, persoanele cele mai fericite sunt cele care au o activitate, indiferent de natura acesteia, dar nu sunt presate sub nicio formă pentru a o finaliza. Tot studiile arată faptul că a face un anumit lucru are un adevărat impact asupra creşterii nivelului de fericire spre deosebire de a nu avea nicio activitate. Chiar dacă suntem tentaţi să considerăm faptul că fericirea presupune linişte, modalitatea în care cei mai mulţi dintre noi percep conceptul de linişte (a sta degeaba), nu este benefică fericirii.
Munca pe care o practicăm este direct proporţională cu gradul nostru de fericire
Studiile afirmă faptul că un eşantion de participanţi destul de curajoşi în a-şi da demisia, au experimentat o creştere semnificativă a fericirii în decursul câtorva luni, odată ce au reuşit să găsească o meserie care să îi satisfacă. Cu alte cuvinte, un job care nu ne face plăcere nu este o soluţie pentru a fi fericiţi, chiar dacă salariul este bun şi ne oferă multe alte avantaje. Doar satisfacţia la muncă a putut fi corelată cu fericirea.
Exerciţiile de respiraţie şi relaxare au un efect de lungă durată asupra fericirii
Deoarece suntem prinşi în secolul vitezei, un moment de pauză este necesar atât din punct de vedere biologic, cât şi mental şi spiritual. A fost confirmat faptul că 10 minute de meditaţie si relaxare pe zi sporesc gradul de fericire al oamenilor. Concentrarea pe respiraţie şi ochii închişi, în combinaţie cu înlăturarea gândurilor negative, timp de 10 minute pe zi, este tot ceea ce recomandă cercetătorii pentru a ne menţine sănătoşi şi fericiţi.