În ultimii ani, merele au fost fructele de pe piaţă cu cele mai multe pesticide. Un top făcut de Enviromental Working Group (EWG) a dezvăluit un top al celor mai nocive fructe şi legume, în funcţie de nivelul de pesticide descoperit. Este sezonul căpşunilor, dar, ele conduc în topul alimentelor tratate cu pesticide. Agricultura industrială se bazează pe substanţele chimice care apără recoltele de dăunători, dar acestea sunt periculoase şi pentru sănătatea noastră.
Deşi sunt o sursă bogată de antioxidanţi, căpşunile care se găsesc în magazine conţin cea mai mare cantitate de pesticide. Potrivit EWG, 98% din mostrele de căpşuni examinate de autorităţile sanitare au prezentat urme de pesticide. Peste 40% dintre acestea conţineau chiar şi 10 sau mai multe pesticide, cu unele dintre ele prezentând urme de 17 tipuri de pesticide.â
Deşi căpşunile iau titlul pentru cel mai nociv fruct, acestea nu sunt singurele la care trebuie să fiţi atenţi. Pe lista celor 12 cele mai nesigure alimente care se află printre preferatele românilor sunt şi merele, cu cel puţin un tip de pesticide în 98% dintre mostrele testate sşi cartofii, care conţin cea mai mare cantitate de pesticide dintre alimentele testate. Alimentele nesigure reprezintă un pericol pentru sănătate şi sunt o adevărată sursă de infecţii pentru cei care le consumă. Microorganismele sau substanţele chimice din aceste alimente sunt asociate cu peste 200 de afecţiuni , unele dintre ele foarte grave.
Şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor din România confirmă că merele de pe piaţă se află în topul fructelor tratate cu pesticide, alături de citrice şi căpşune.
1. Căpşuni
2. Mere
3. Nectarine
4. Piersici
5. Ţelină
6. Struguri
7. Cireşe
8. Spanac
9. Ardei gras
10. Roşii
11. Roşii cherry
12. Castraveţi
Agenţia pentru Protecţia Mediului are o politică prea blândă în privinţa pesticidelor şi ar trebuie să o revizuiască ţinând cont de noi studii care expun efectele negative asupra sănătăţii, este de părere Sonya Lunder, senior analist la EWG. Un studiu publicat în Environmental Health Perspective arată că o dietă bazată pe alimente organice are un impact dramatic, eliminând persticidele din organismal copiilor după cinci zile,
Nu este neapărat nevoie să cumperi numai produse organice (poate fi destul de costisitor) explică Lunder: “Ghidul EWG referitor la prezenţa pesticidelor este un instrument pe care consumatorii îl pot folosi cu încredere când merg la cumpărături. Lista fructelor şi legumelor curate, cele cu puţine pesticide, alături de cea a celor 12 Alimente Nocive pot fi de mare ajutor.”
În privinţa alimentelor sigure, niciunul dintre cele prezente în acest top nu a conţinut mai mult de mult de patru pesticide. Avocado este cel mai sigur aliment cu mai puţin de 1% dintre mostrele testate conţinând urme de pesticide.
1. Avocado
2. Porumb dulce
3. Ananas
4. Varză
5. Mazăre (congelată)
6. Ceapă
7. Sparanghel
8. Mango
9. Papaya
10. Kiwi
11. Vinete
12. Pepene galben
13. Grepfruit