Specialiştii în neuroştiinţe au descoperit secretul fericirii

În cartea Arta Fericirii, Dalai Lama scria: "Trebuie să învăţăm să ne dorim ceea ce avem deja şi nu să avem ceea ce ne dorim pentru a fi cu adevărat fericiţi." Se pare că ştiinţa a dovedit corectitudinea sfatului pe care îl oferă Dalai Lama.
  • Publicat:
Specialiştii în neuroştiinţe au descoperit secretul fericirii

În cartea sa „Arta Fericirii”, Dalai Lama scria: „Trebuie să învăţăm să ne dorim ceea ce avem deja şi nu să avem ceea ce ne dorim pentru a fi cu adevărat fericiţi.” Se pare că ştiinţa a dovedit corectitudinea sfatului pe care îl oferă Dalai Lama. 

Jaak Pankseep, cercetător în neuroştiinţe la Washington State University susţine că tocmai drumul spre fericire, şi nu ajungerea la destinaţie este ceea ce ne face fericiţi. Acesta a efectuat diverse studii pentru a explora comportamentul uman legat de crearea şi perceperea plăcerii. În urma unui studiu, iniţial desfăşurat pe cobai şi apoi pe oameni, a descoperit că oamenii pot fi la fel de excitaţi de ideea de recompense intangibile cât sunt de cele tangibile.

Acest mecanism de apreciere a lucrurilor intangibile a fost denumit de Pankseep: “căutare”. Ceea ce activează acest mecanism de “căutare” este neurotransmităţorul dopamină, hormon asociat şi mecanismului de recompensă. Cercetătorul susţine că îndeplinirea dorinţelor ar putea să nu ne facă neapărat mai fericiţi pe termen lung.

Într-o conferinţă TEDx acesta a subliniat şapte emoţii principale: joaca, panica, grija, plăcerea, frica, furia şi căutarea. Ultima dintre ele – căutarea – pare a ne guverna fericirea.Panksepp susţine că dopamine este asociată cu instinctual de căutare şi cu cât explorăm mai mult şi căutăm noi informaţii creierul nostru eliberează dopamină, activând mecanismul de recompense.

Studii anterioare referitoare la fericire au arătat că nu puterea sau bunăstarea te fac fericit, ci căutarea şi păstrarea unor relaţii de calitate. Un cercetător de la Harvard este cel care a respins ideea potrivit căreia banii, faima şi succesul conduc la o viaţă fericită şi a susţinut că relaţii puternice sunt cele care îi fac pe oameni fericiţi şi sănătoşi.

Robert Waldinger, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, este al patrulea coordinator al Studiului Harvard al Dezvoltării Adulţilor. Acesta ar putea fi cel mai lung studiu efectuat vreodată despre viaţa adulţilor. Timp de 75 de ani, a urmărit vieţile a 724 de bărbaţi. Concluzia la care a ajuns este următoarea: “Ce învăţături reies din zecile de mii de pagini de informaţii pe care le-am produs despre aceste vieţi? Învăţămintele nu-s despre bogăţie, faimă sau muncă din greu. Cel mai clar mesaj al acestui studiu, lung de 75 de ani, este acesta: relaţiile bune ne menţin mai fericiţi şi mai sănătoşi. Punct.”

„Legăturile sociale ne fac bine şi că singurătatea ucide. Se pare că oamenii cu legături sociale mai bune cu familia, prietenii, comunitatea, sunt mai fericiţi, mai sănătoşi şi trăiesc mai mult decât cei cu legături mai slabe.”, subliniază Waldinger.

Urmărește CSID.ro pe Google News