Ce vă recomandă medicii dacă aveţi frică de dentist

80% dintre români au probleme dentare, conform unui studiu şi doar 30% mai au toţi dinţii naturali. În acest context, România se află pe primul loc în Europa privind numărul de persoane care se simt jenate de aspectul estetic al danturii, arată un sondaj Eurobarometru. Am stat de vorbă cu medicul Remus Stratulat, stomatolog, expert în estetică dentară în cadrul Clinicii Dental One despre frica de dentist, soluţiile oferite la ora actuală pentru această problemă, dar şi despre terapiile de top precum implantul sau cele pentru parodontoză!
  • Publicat:
Ce vă recomandă medicii dacă aveţi frică de dentist

80% dintre români au probleme dentare, conform unui studiu şi doar 30% mai au toţi dinţii naturali. În acest context, România se află pe primul loc în Europa privind numărul de persoane care se simt jenate de aspectul estetic al danturii, arată un sondaj Eurobarometru. Am stat de vorbă cu medicul Remus Stratulat, stomatolog, expert în estetică dentară în cadrul Clinicii Dental One despre frica de dentist, soluţiile oferite la ora actuală pentru această problemă, dar şi despre terapiile de top precum implantul sau cele pentru parodontoză!

CSÎD: De ce mulţi români se tem încă de dentist?

Dr. Remus Stratulat: Cele mai multe cauze sunt legate de copilărie, în special în cazul pacienţilor care au acum peste 40 de ani şi în copilărie au avut extracţii dureroase, fără o anestezie. Pe vremea aceea, mersul la dentist era asociat întotdeauna cu o durere, fiind şi o formă de pedeapsă, pentru copiii neascultători. Acei copii sunt astazi adulţi şi din păcate, toată viaţa cu greu au mai mers la cabinet stomatologic.

O altă cauză este lipsa de informare: astfel, pacienţii îşi imaginează intervenţii dureroase şi ajung la medicul dentist de cele mai multe ori când situaţia este gravă şi sunt afectaţi de dureri insuportabile. Consider că important este să ajungă la un medic care să le identifice corect tratamentul de care au nevoie, iar pacientul să primească informaţii privind procedura, durata acesteia şi ce rezultate se vor obţine. De cele mai multe ori, oamenii se informează din surse nepotrivite şi fără bază medicală, astfel crescându-le teama de intervenţii dentare.

CSÎD: Ce le propuneti celor care se tem de dentist?

Dr. Remus Stratulat: În majoritatea intervenţiilor dentare se foloseşte anestezia locală, prin injectare cu ac atraumatic. În anumite cazuri, în special cele de chirurgie orală şi implantologie, se recurge la sedarea intravenoasă, care este supravegheată de medicul anestezist.

CSÎD: Ce avantaje are sedarea intravenoasă pentru pacient?

Dr. Remus Stratulat: Cel mai important avantaj este faptul ca se evită posibila trauma emoţională pe care un pacient poate să o aibă în timpul intervenţiei. Foarte multe persoane au teamă de intervenţiile medicale şi preferă această metoda pentru ca nu-şi mai amintesc ce s-a întâmplat şi astfel ei sunt relaxaţi, în timp ce noi realizam intervenţia. Un alt avantaj medical este că intervenţia durează puţin, pacientul colaborând foarte bine cu echipa medicală.

CSÎD: Cât timp îi ia să îşi revină după anestezie?

Dr. Remus Stratulat: Pacientul redevine conştient imediat după intervenţia medicală, iar efectul dispare complet în 24 de ore. 

 

CSÎD: Care sunt cele mai solicitate tratamente la ora actuală?

Dr. Remus Stratulat: Cele mai solicitate tratamente sunt cele de estetică dentară (faţete dentare EMAX, albire dentară sau lucrări protetice) şi implantologie.

CSÎD: Ce performanţe, dar şi ce limite au noile tehnologii precum laserul în tratamentele dentare?

Dr. Remus Stratulat: Noile tehnologii ajută foarte mult medicii în realizarea unor tratamente cât mai puţin invazive asupra ţesuturilor dentare şi adiacente. În plus, durata intervenţiilor este mai mică, fiind mult mai confortabil pentru pacient.

Nu există limite în ceea ce priveşte abordarea medicală, singurul dezavantaj fiind că pacienţii nu sunt acomodaţi cu noutăţile, nu au suficientă informaţie şi experienţă în asemenea intervenţii si pot fi reticenţi.

CSÎD: Care sunt condiţiile reuşitei unui implant?

Dr. Remus Stratulat: Sunt foarte mulţi factori care influenteaza reuşita unui implant dentar. Cei mai importanţi sunt: realizarea tuturor radiografiilor necesare, mai ales Computer Tomograf şi analiza aprofundată a structurii osoase; efectuarea unor analize de sânge şi a unui istoric medical al pacientului. Pot exista afecţiuni medicale care au o influenţă negativă: afecţiuni de coagulare a sângelui, diabet, leucemie etc.; calitatea implantului dentar; intervenţiile auxiliare necesare; igiena orală post intervenţie; controale şi igienizări regulate făcute de medicul dentist.

CSÎD: Care sunt riscurile netratării imperfecţiunilor dentare?

Dr. Remus Stratulat: Pe lângă riscurile dentare şi ale gingiei, pot apărea şi probleme generale. Foarte des, persoanele care nu mestecă mâncarea corect (din cauza lipsei anumitor dinţi) dezvoltă probleme ale stomacului.

Un exemplu foarte întâlnit este ca, în cazul unei carii mici, lăsate netratate, să ajungă la camera pulpară a dintelui, situaţie în care este necesară extirparea nervului. Un dinte fără nerv devine casant, iar fără o coroană dentară, se poate fractura foarte uşor. Mai este cazul în care la rădăcina dintelui, apar mici infecţii, moment în care organismul ofera semnale, prin apariţia unui disconfort, a unei dureri. Totuşi, în România, pacientul ajunge destul de târziu la cabinetul medical ca să investigheze cauza.

Prin întârzierea vizitei la stomatolog, infecţia se dezvoltă şi este necesară extracţia dintelui. Cu cât amânăm mai mult, problemele dentare se dezvoltă şi pentru tratarea lor, apar costuri financiare mult mai mari şi mai multe şedinţe la medicul dentist.

CSÎD: Cât de răspândită este parodontoza şi ce puteţi face la ora actuală pentru a o ameliora?

Dr. Remus Stratulat: Din păcate, boala parodontală este foarte răspândită, aproximativ 70% dintre pacienţii care ajung în clinică suferă de această afecţiune. Apare frecvent şi destul de devreme în viaţa pacienţilor noştri, observând şi la tineri de 25 de ani faze incipiente ale acesteia. Partea bună este că dacă o descoperim cât mai devreme o putem ţine sub observaţie şi prin tratamente parodontale constante şi folosirea unor produse de igiena orală potrivite îi putem încetini evoluţia.

În cazul în care efectele bolii parodontale sunt agresive şi se observă o retracţie osoasă şi a gingiilor foarte mare, se fac aşa-numitele chiuretaje în câmp deschis pentru a se curăţa foarte bine şi se aplică o serie de solutii antiseptice. Sunt cazuri în care la clinică folosim PRGF Endoret, plasma bogată în factori de creştere obţinută din sângele propriu, care ajută la regenerarea ţesuturilor.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult