Cât de bună este pilula de a doua zi? Cât de mult o recomandă medicii ca măsură de contracepţie? Ne răspunde doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Înainte de orice, trebuie spus că această metodă este una de urgenţă. Şi, aşa după cum îi spune şi numele, nu ar trebui folosită decât atunci când nimic altceva nu a funcţionat sau atunci când metoda încercată a dat greş. Eu nu o recomand decât în aceste situaţii extreme şi în nici un caz nu este bună ca o metodă uzuală.
Pilula de a doua zi trebuie luată în termen de 72 de ore de la contactul neprotejat. Ea conţine un hormon pe care îl conţin şi pilulele anticoncepţionale obişnuite, doar că într-o concentraţie mult mai mare.
Acest hormon este responsabil de întârzierea sau eliminarea ovulaţiei în acea lună. Dar acest lucru se întâmplă numai dacă este utilizată în termen de 72 de ore, aşa cum spuneam. Nu are nici un fel de efect în împiedicarea dezvoltării unei sarcini deja formate.
Din pricina faptul că pilula de a doua zi are o concentraţie hormonală mai mare decât au pastilele anticoncepţionale, ea poate să producă dereglări hormonale, aşa încât următoarea menstruaţie să fie întârziată şi să fie destul de greu de anticipat momentul în care ea se va instala.
Tocmai din pricina acestor dereglări şi a concentraţiei mare de hormoni nu este indicat să se folosească în mod uzual o astfel de pastilă, chiar dacă în ultima vreme au apărut pe piaţă unele cu o concentraţie ceva mai mică de hormoni.
În plus, această pilulă poate avea şi alte efecte adverse: senzaţie de greaţă, vărsături, oboseală nejustificată. Ce ar mai trebui spus este faptul că pilula de a doua zi nu protejează de bolile cu transmitere sexuală.
Aşa cum spuneam, termenul maxim până la care poate fi luată este de 72 de ore, însă este bine de ştiut că, cu cât este luată mai repede după actul sexual neprotejat, cu atât eficienţa ei este mai sporită, având o eficacitate de 98% în primele 24 de ore de la producerea actului sexual.
Pastila de a doua zi este bine să nu fie luată de adolescente până în 16 ani şi evident de persoanele alergice la vreunul din componenţi.
Nici femeilor însărcinate nu le este recomandată. Este clar că e de preferat să fie ingerată o astfel de pastilă decât să se ajungă la un avort, dar cel mai bine este să încercăm să diminuăm la maxim situaţiile în care este nevoie de ele.
Pentru aceasta, recomandabile sunt pastilele anticoncepţionale obişnuite, prezervativul, steriletul sau alte metode contraceptive potrivite fiecărei femei. Pentru a afla care dintre acestea este mai bună pentru dumneavoastră, vă puteţi sfătui şi cu medicul ginecolog în cadrul unei consultaţii.