Dr. Mihaela Leventer: “În cancerul de piele, nu ajută stilul vegan, vegetarian sau dietele restrictive”

Mii de români invadează plajele autohtone în weekend-urile călduroase din fiecare vară. În plus, destinaţiile însorite rămân în topul preferinţelor celor care pleacă în vacanţă. Asta în ciuda avertismentelor dermatologilor care diagnostichează anual sute de cazuri de cancere de piele.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Mihaela Leventer: “În cancerul de piele, nu ajută stilul vegan, vegetarian sau dietele restrictive”
Sursa foto: shutterstock

Mii de români invadează plajele autohtone în weekend-urile călduroase din fiecare vară. În plus, destinaţiile însorite rămân în topul preferinţelor celor care pleacă în vacanţă. Asta în ciuda avertismentelor dermatologilor care diagnostichează anual sute de cazuri de cancere de piele.

Cancerul de piele, tot mai des întâlnit în rândul românilor

Carcinoamele bazocelulare numite şi epitelioame bazocelulare sunt cel mai răspândite, fiind frecvent întâlnite pe pielea expusă la lumină de-a lungul vieţii. Urmează carcinoamele spinocelulare care apar pe mucoase, buza inferioară fiind cea mai afectată dar şi pe zone iradiate, ulceraţii cronice sau pe zone fotoexpuse cronic.

Melanomul malign este a treia tumoră importantă şi destul de frecvent întâlnită având o evoluţie gravă, mortală, dacă nu e depistată la timp. Se estimează că la nivel general, din totalul cancerelor care apar la om, o a treia tumoră este un cancer de piele”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Un studiu al Fundaţiei Dr. Leventer pentru Sănătatea pielii făcut un eşantion de 1200 de persoane, cu vârste între 18 şi 65 de ani, a scos la iveală date îngrijorătoare privind preocuparea românilor pentru problemele de sănătate ce afectează pielea. Doar un sfert dintre aceştia au auzit de existenţa carcinomului cutanat, însă numai 3,6 la sută ştiu ce este şi îl consideră vindecabil. Medicii spun că stilul de viaţă este esenţial pentru ca tratamentul cancerului să dea rezultate.

Mulţi pacienţi acceptă diagnosticul, însă ajung târziu la medic

“Stilul de viaţă sănătos, fără excese de expunere la lumină este foarte important în prevenţie, iar după declanşarea bolii, în evoluţia fără risc. Un factor declanşant pentru carcinomul de buză este fumatul, sistarea lui fiind benefică.
Legat de alimentaţie, nu ajută stilul vegan, vegetarian sau dietele restrictive. Din contră, recomandăm o alimentaţie care să conţină toate principiile alimentare din care organismul să extragă necesarul de nutrienţi necesari menţinerii mecanismelor proprii de apărare”, spune medicul dermatolog Mihaela Leventer.

În ciuda numărului tot mai mare de persoane diagnosticate cu cancer cutanat, doar 27,3 la sută dintre români cred că acesta este frecvent. Mulţi pacienţi acceptă tratamentul, însă ajung târziu la medic.

“Pacienţii au arătat o înţelegere perfectă a tehnicii Mohs şi a valorii verificării integrale a marginii tumorale. Ce nu înţeleg încă suficient sunt semnele de alarmă, ce înseamnă „descoperire în timp util” şi nevoia unui control anual de rutină pentru a verifica sănătatea pielii. Pacienţii nu diferenţiază tumorile între ele şi nu înţeleg că prognosticul este diferit în funcţie de tipul de tumoră. Consultul la dermatolog ar risipi îndoielile şi lipsa de informaţie”, declară Mihaela Leventer.

Specialistul sfătuieşte pacienţii cu aluniţe să nu le ignore pentru că se pot transforma cancere cutanate. În România, medicul Mihaela Leventer tratează multe dintre cancerele de piele prin tehnica Mohs încă din 2007, fiind primul specialist care a implementat metoda în ţara noastră.

MOHS, cea mai avansată tehnică de micro-chirurgie din dermatologie

Chirurgia Mohs este o tehnică chirurgicală foarte precisă folosită pentru a trata cancerele cutanate. Este cea mai eficace metodă chirurgicală, având o rată de vindecare de 99%.

Scopul chirurgiei Mohs este de a îndepărta în totalitate cancerul de piele, reducându-se la minim lezarea țesutului sănătos din jur.

Chirurgia Mohs se realizează în 5 etape:

  1. Odată ce anestezicul local și-a făcut efectul, chirurgul dermatolog va exciza (tăia) zona de piele cu cancerul vizibil.
  2. Apoi, va îndepărta un strat subțire de piele subiacentă care este foarte puțin mai mare decât tumora vizibilă.
  3. Țesutul va fi ulterior examinat în laboratorul de anatomie patologică, sub microscop, de către medic.
  4. Plaga este lăsată deschisă, acoperită cu un pansament, pentru aproximativ 3 zile, timp în care se așteaptă rezultatul de la anatomie patologică.
  5. Pacientul revine la spital și medicul dermatolog va exciza un alt strat subțire de țesut în această zona precisă, curatând și mai atent din țesutul sănătos.

Citește și: Microchirurgia Mohs, o şansă de vindecare de 99% a carcinomului cutanat

Urmărește CSID.ro pe Google News