Ovulatia reprezinta procesul care reprezinta eliberarea unu ovocit matur dintr-un folicul ovarian (fiind astfel apt pentru fecundare).
De regula, ovulatia are loc la mijlocul intervalului dintre mestruatii, respectiv ziua 14, in contextul unui ciclu menstrual regulat la interval de 28 zile.
Semnele de ovulatie nu sunt greu de observat, o dată cunoscute. Unele semne anunta viitoarea ovulatie ceea ce vă va ajuta, permitandu-va contactul sexual in vederea obtinerii sarcinii, alte semne anunta ca ovulatia a trecut.
Semnele de ovulatie pot fi observate cu aproximativ 5 zile preovulator: in medie, ovulatia are loc intre ziua 12 -14 a ciclului menstrual , cu o variabiltate de cateva zile in contextul menstruatiilor decalate de la intervalul de 28 zile.
Dacă nu observati nici un semn de ovulatie sau menstruatiile dvs. sunt neregulate, trebuie să vă adresati medicului dumneavoastră. Aceste informatii pot ajuta medicul pentru un diagnostic de infertilitate.
Semnele ovulatiei
Pe masura ce ovulatia se apropie, consistenta si cantitatea mucusului se modifica. Atunci cand nu sunteti la ovulatie, mucusul cervical poate apărea lipicios sau alb- crem sau poate fi complet absent; cand se apropie ovulatia , mucusul cervical devine mai abundent, are o consistenta apoasa de albus de ou, alb, filant, si se intinde pana 3-4 cm intre degete. Insa nu este un semn clar.
Puteti avea mucusul cervical fertil si nu ovulatie! Medicamentele pentru stimulare ovariana gen clomifen citrat sau antihistaminicele pot usca mucusului cervical, lucru care poate face dificilă detectarea perioadei fertile.
Se pare că natura stie ce face. Cercetările au arătat ceea ce multi dintre noi au observat deja: femeile experimenteaza o crestere a dorintei sexuale atunci când sunt cele mai fertile. Acest lucru se intampla cu câteva zile inainte de ovulatie, cand este momentul potrivit pentru a avea contact sexua, daca va doriti o sarcina.
Stresul incercarii de a concepe poate scade apetitul sexual. De asemenea, depresia sau anxietatea sunt frecvente in cuplurile care se confruntă cu infertilitate si de asemenea pot reduce dorinta sexuala. Insa nu e un semn clar de ovulatie. Puteti observa o crestere a dorintei sexuale in orice moment din ciclul menstrual.
Diagrama temperaturii bazale este, probabil, cea mai populara metoda de urmarire a ovulatiei in randul femeilor care doresc o sarcina. Temperatura bazala va creste cu câteva zecimi de grad (0,2 -0,3 grade celsius) si ramane crescuta dupa ovulatie.
Aceasta valoare a temperaturii se datoreaza progesteronului, al carui nivel creste imediat după ovulatie. Prin graficul temperaturii bazale a corpului, puteti detecta această crestere a temperaturii ceea ce confirma ca ovulatia a avut loc.
Dacă temperatura creşte, puteti fi aproape sigura că ovulatia a avut loc. De asemenea, valorile temperaturii pot ajuta medicul sa puna diagnosticul de anovulatie. In plus, cresterea temperaturii bazale nu va avertizeaza că ovulatia se apropie, ci doar confirmă faptul ca aceasta a trecut.
Daca tiparele de somn sunt neobişnuit de dereglate sau lucrati în tura de noapte, diagrama temperaturii bazale nu va functiona probabil.
Cand sunteti fertilă, cervixul va fi mai mare, mai moale şi orificiul cervical se intredeschide. Insa nu este un semn clar de ovulatie. Ca si in cazul mucusului cervical, puteti avea semne fertile ale colului uterin, dar nu ovulatie.
O anumită sensibilitate mamara apare chiar inainte sau dupa ovulatie. Acest lucru este legat de modificarile hormonale asociate ovulatiei. Insa in nici un caz nu este un indicator precis de ovulatie. Sensibilitatea mamara poate interveni inainte sau dupa ovulatie, precum si inainte de menstruatie, dar si ca un efect secundar al unor medicamente pentru fertilitate.
Un alt mod de a detecta ovulatia este cu un kit predictor de test de ovulatie. Kituri pentru prezicerea ovulatiei functioneaza ca testele urinare pentru sarcina, o data pe zi, timp de o saptamana inainte de a va astepta la ovulatie. Există două linii de pe banda de testare. Ori de cate ori linia de test este mai inchisă decat linia de control, se detecteaza un varf de LH ( acesta este acelasi hormon care provoaca mucusul cervical fertil).
Aproximativ 20% dintre femei experimenteaza durerea de la menstruatie in preajma ovulatiei, semn care poate varia de la o simpla jena trecatoare la durere acuta, unilateral si iradiata in spate. Aceasta poate dura de la cateva minute pana la cateva zile (denumirea medicala este de mittelschmerz – durere de mijloc la ciclu).
Incercati sa aveti contact sexual la fiecare două-trei zile in perioada fertila. Contactul sexual regulat pe tot parcursul ciclului va oferă cea mai buna sansa de a concepe.
In mod normal, pentru cuplurile fertile, există un procent intre 20 – 25 % sanse ca femeia sa ramana insarcinata pe fiecare ciclu.
Peste 80 % din femei sub varsta de 40 de ani care au contact sexual fara utilizarea contraceptivelor vor obtine sarcina in termen de un an. Peste 90 % din cuplurile fertile vor concepe in termen de doi ani.