Virusul ZIka – infectare, simptome, testare şi complicaţii

Virusul Zika se „răspândeşte exploziv” în cele doua Americi. Virusul ce cauzează malformaţii congenitale la bebeluşi se răspândeşte, în principal, prin intermediul ţânţarilor, cu toate că au fost raportate şi cazuri de transmitere sexuală.
  • Publicat:
Virusul ZIka - infectare, simptome, testare şi complicaţii

Virusul Zika, identificat pentru prima dată în Uganda în 1947, este transmis de către acelaşi tip de ţânţar “vinovat” de răspândirea febrei galbene şi a virusului Chikungunya.

Un ţânţar muşcă o persoană infectată şi apoi trece aceste virusuri la alte persoane, tot prin intermediul muşcăturilor. Focarele nu au avut loc în afara Africii până în 2007, când virusul a fost răspândit în Pacificul de Sud.
Virusul se poate transmite prin inţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual.

Care sunt simptomele virusului Zika?

Boala poate provoca febră, erupţii cutanate, dureri articulare şi roşeaţă în albul ochiului. Dar, cei mai mulţi oameni nu vor şti că o au. „Doar aproximativ 1 din 5 persoane infestate cu virusul va prezenta simptome.”, spune Amesh Adalja, MD, un purtător de cuvânt al Societăţii de Boli Infecţioase, din America. „Marea majoritate nu manifestă niciun simptom.” Zika „nu a fost gândit ca o boală infecţioasă severă până în prezent”, spune Adalja.

În cazuri rare, Zika a fost asociat cu sindromul Guillain-Barre, o tulburare care poate provoca paralizie parţială sau totală, de obicei pornind de la nivelul picioarelor, cel mai adesea temporar. O creştere a răspândirii sindromului a fost observată în Polinezia Franceză şi Brazilia, locuri în care s-a înregistrat epidemie de infestare cu virusul Zika. Un studiu publicat pe 29 februarie a sugerat faptul că Zika poate provoca sindromul Guillain-Barre, dar nu s-ar putea dovedi cu siguranţă.

Cum se tratează virusul Zika?

Nu există nici un tratament, dar Adalja spune că cei mai mulţi oameni cu simptome rezonează destul de bine cu medicamentele pentru dureri. Boala, de obicei, îşi desfăşoară cursul de-a lungul unei săptămâni.

Care este legătura dintre Zika, microcefalie şi sarcină?

Microcefalia afectează creşterea capului unui copil, provocând leziuni devastatoare ale creierului, uneori fatale, iar acest lucru poate duce la avort spontan sau naşterea unui copil mort. 

Virusul a provocat panică în Brazilia deoarece a apărut pentru prima data în luna mai. Mai mult de 1300 de copii s-au născut, în Brazilia, infestaţi cu virusul Zika – cauzând microcefalie. Femeile gravide care trebuie să călătorească, precum şi femeile care se gândesc la o sarcină, trebuie să discute cu medicul lor mai întâi şi să urmeze cu stricteţe măsurile necesare pentru a evita înţepăturile de ţânţar, în timpul călătoriei lor.

Ce se întâmplă dacă o persoană însărcinată a călătorit în regiunile infestate cu Zika?

Femeile gravide care au călătorit într-o zonă infestată cu Zika pot fi testate de la 2 până la 12 săptămâni după întoarcere, chiar dacă acestea nu au prezentat simptome. Femeile însărcinate, infestate cu Zika ar trebui să facă ecografii cu ultrasunete la fiecare 3 până la 4 săptămâni pentru a monitoriza creşterea copilului.

Care este procedura de testare pentru virusul Zika?

Există două moduri de a fi testat pentru Zika. Primul test caută porţiuni din codul genetic al virusului la persoanele cu infecţii active. Dar, după ce corpul şterge infecţia, care durează aproximativ 2 săptămâni de la apariţia simptomelor, testul nu va mai funcţiona.

La 18 martie, FDA a aprobat o versiune mai avansată a acestui test, care poate distinge dacă o persoană are febra Dengue, Chikungunya sau Zika, fără a fi nevoie de a realiza trei teste diferite. Noua versiune va fi trimisă la laboratoare calificate pentru analiză. Din moment ce 80% dintre persoanele infestate cu Zika nu manifestă simptome, mulţi oameni nu ştiu când au fost infectaţi şi nu ar fi eligibili pentru acest test.

Un alt test pentru depistarea virusului indică numărul proteinelor numite anticorpi degajate de sistemul imunitar pentru a lupta împotriva virusului. El poate găsi anticorpi în sânge la 3 luni după ce o persoană a fost infectată cu virusul. Dar nici acest test nu este foarte specific. Acesta poate indica în mod greşit o persoană ca fiind infestată cu Zika, chiar dacă aceasta a fost de fapt infectată cu alte virusuri, inclusiv Dengue şi Chikungunya.

Testarea de lichid amniotic la femeile gravide poate fi realizată de asemenea, deşi nu este clar cât de bine lucrează acest test pentru depistarea virusului Zika.

Ce măsuri de protecţie pot fi luate?

În cazul în care aveţi de gând să călătoriţi în zonele afectate, pentru a evita înţepăturile de ţânţar este importantă utilizarea unui spray sau a unei loţiuni protectoare de insecte pe tot parcursul zilei. De asemenea, purtaţi tricouri cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, atât în interior cât şi în exterior. Ţânţarii care răspândesc Zika sunt muşcători agresivi pe timpul zilei şi se găsesc atât în exterior cât şi în interiorul caselor.

Chiar şi cei care nu ştiu că au Zika pot răspândi boala. Broşurile WebMD sfătuiesc oamenii care au călătorit în regiunile afectate să fie extrem de vigilenţi împotriva înţepăturilor de ţânţar atunci când se întorc acasă, în special în primele 10 zile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult