Sunt mai multe voci care spun că aceste dureri intense de cap au diverşi factori declanşatori. Unii susţin vehement că e de vină o activitate cerebrală anormală, alţii că tulburările emoţionale, iar alţi specialişti cred că vinovaţi sunt factorii genetici.
Recent a apărut o cercetare legată de migrenele intervenite la nevroza (un termen medical folosit pentru instabilitate emoţională). Persoanele care suferă de migrene vor lega de acestea de perioadele stresante sau deranjul emoţional. Aşa că, sunt emoţiile cu adevărat legate de migrene?
Migrenele sunt dureri de cap puternice, care se au loc, adesea, împreună cu stări de greaţă, vărsături şi sensibilitate la lumină. Ele pot dura de la 4 ore la 3 zile şi uneori mai mult. Fundaţia Naţională a Migrenelor din SUA estimează faptul că 28 de milioane de americani suferă de acestea, în special, femeile.
Medicii nu cunosc cauzele exacte ale migrenelor, deşi ele par a fi legate de anumite schimbări în creier, precum si de o genă ce poate fi transimsă din generaţie în generaţie. Oamenii pot moşteni chiar şi factorii declanşatori ai migrenelor, cum ar fi oboseala, luminile strălucitoare, schimbările de vreme şi altele.
Todd Schwedt, profesor de neurologie la clinica Mayo crede că nevroza este un termen învechit şi nefolositor. „Migrena”, spune el pentru The Guardian, „este o tulburare neurologică şi nu un răspuns maladaptiv la stres.” Există o predispoziţie genetică puternică: până la 70% dintre pacienţi au membri ai familiei, care sunt, de asemenea, afectaţi. Mecanismul nu este pe deplin înţeles, dar include modificări electrice în celulele nervoase de-a lungul întregii suprafeţe a creierului: funcţiile creierului se comportă anormal în timpul unui atac (migrenă).
Există cărţi de specialitate care discută problema patologică a migrenelor. Declanşatorii atacurilor includ, printre altele şi schimbări hormonale (în timpul menstruaţiei, în special), lipsa de somn, vinul roşu, săritul peste mese, lumini strălucitoare şi – da – binecunoscutul stres. Dar, după cum spune Schwedt pentru The Guardian: „Dacă cineva care nu suferă de migrene este expus la niveluri ridicate de stres, nu va dezvolta oricum o migrenă.”
Atenţie! – a nu se confunda factorii declanşatori (triggerii) cu cauzele în sine. Persoanele care suferă de migrene au diferite praguri de declanşare a modificărilor electrice şi eliberare de substanţe chimice care cauzează simptome, cum ar fi lumini intermitente, greaţă sau durere pulsatilă.
Există tratamente medicale (Triptan, de exemplu) care pot opri migrenele dacă sunt luate încă din faza incipientă. Factorii declanşatori sunt foarte greu de evitat: cine are luxul de a duce o viaţă lipsită de stres sau de a dormi suficiente ore pe noapte? Dar, amintiţi-vă că o persoană care nu suferă de această anomalie a creierului poate întâmpina diverşi stimuli declanşatori, şi, cu toate acestea, nu va dezvolta niciodată o migrenă.