Metode naturale pentru a creşte nivelul de testosteron

Testosteronul este un hormon sexual legat deseori de masculinitate şi virilitate. Un nivel crescut de testosteron în timpul adolescenţei ajută la maturizarea fizică şi transformarea în bărbat – creşte masa musculară, se lărgesc umerii, mărirea dimensiunii penisului, păr pe piept şi îngroşarea vocii.
Metode naturale pentru a creşte nivelul de testosteron

Testosteronul este un hormon sexual legat deseori de masculinitate şi virilitate. Un nivel crescut de testosteron în timpul adolescenţei ajută la maturizarea fizică şi transformarea în bărbat –  creşte masa musculară, se lărgesc umerii, mărirea dimensiunii penisului, păr pe piept şi îngroşarea vocii.

Concentraţia de testosteron în organsimul adult ajută la menţinerea acestor calităţi, dar este importantă şi pentru funcţia sexuală, libido şi reproducere. Însă, nivelul de testosteron începe să descrească în mod natural pe măsură ce bărbatul îmbătrâneşte, procesul începe la vârsta de 25 – 30 de ani şi se accentuează pe măsură ce se apropie de vârsta de 50 de ani.

Printre simptomele specifice hipogonadismului (un nivel scăzut de testosteron) se numără: interes scăzut pentru sex, oboseala nejustificată, slăbiciune musculară, disfuncţii erectile, creşterea în greutate, în special în zona abdominală, depresie, anemie.

Deşi vârsta are un impact puternic asupra nivelului de testosteron, stilul de viaţă şi alimentaţia sunt factorul cel mai important.

Iată cum poţi creşte nivelul testosteronului în mod natural!

Testosteronul şi alimentaţia

Adaugă aromă meselor tale

Ceapa şi usturoiul sunt aliaţii tăi în bucătărie şi în dormitor.  Acestea te ajută să produci mai multă spermă şi cresc nivelul hormonilor care declanşează producţia de testosteron. Ambele conţin un nivel ridicat de flavonoide, care protejează calitatea spermei.

Consumă mai multe proteine

Carnea de vită, puiul, sau ouăle nu trebuie să lipsească din dieta ta. Tofu, nucile, uleiul de măsline şi seminţele conţin de asemenea proteine. Încearcă să consumi 250-300 de grame de proteine pe zi, deşi cantitatea ideală depinde şi de vârstă şi cât de activ eşti. Testosteronul este produs din colesterol, iar în lipsa grăsimilor cantitatea din acest hormon se va diminua.

Alege peşte

Peştele gras precum somonul, tonul sau macroul conţin multă vitamina D. De multe ori asociată cu densitatea osoasă şi forţa musculară, vitamina D este de asemenea strâns legată de nivelele de testosteron în bărbaţi.

Mai mult magneziu

Acest mineral împiedică proteinele să se lege de testosteron. Rezultatul? O cantitate mai mare de hormon masculin în sângele tău. Spacul conţine foarte mult magneziu. Migdalele, caju sau alunele sunt surse bune, de asemenea.

Comandă scoici

Există un motiv de ce aceste moluşte sunt considerate benefice pentru fertilitate – conţin de aproape de cinci ori mai mult decât doza zilnică recomandată de zinc. Acest mineral este de ajutor în producţia de testosteron. O cantitate importantă de zinc se găseşte şi în carnea de vită sau în fasole. Există şi multe produse alimentare fortifiate cu zinc, cel mai adesea cerealele. Bonus: Zincul întăreşte şi sistemul imunitar!

Cumpără rodii

Începe ziua cu un pahar de suc de rodii în locul celui de portocale. Rodiile diminuează nivelul de cortizol (hormonul stresului), al tensiunii arteriale şi îţi îmbunătăţesc starea de spirit. Cantităţile crescute de cortizol opresc producţia de testosteron şi duc la acumularea de grăsimi în organism.

Urmează un regim alimentar sănătos

O dietă de tipul celeimediteraneene te poate ajuta să ţii greutatea sub control şi să te protejezi de rezistenţa la insulină, corelată cu un nivel scăzut de testosteron. Când nivelul testosteronului scade, cel al grăsimilor creşte. Cu cât se acumulează mai multă grăsime în organism, cu atât este mai probabil să suferi dezechilibre hormonale. Pentru a evada din acest cerc vicios, este necesar să scăpaţi de greutatea în exces, altfel creşterea nivelului de testosteron devine mult mai complicată. Încearcă să introduci în dieta ta grăsimi sănătose precum uleiul de măsline, avocado şi nucile. Optează pentru carnea slabă, cereale integrale, fructe şi legume. 

Testosteronul şi consumul de bere

Sunt necesare doar 5 zile consecutive în care consumi alcool pentru că nivelul testosteronului să scadă. Alcoolul poate creea foarte multe dezechilibre în sistemul tău hormonal. Toate tipurile de alcool, în special dacă sunt consumate pe perioade lungi de timp, pot avea un efect negativ asupra nivelurilor de testosteron din organism. Persoanele care beau în mod constant încep să sufere modificări corporale – şoldurile se lărgesc, pieptul de dezvolt, funcţiile sexuale descresc şi au un nivel mai ridicat al hormonului feminin estrogen.

Limitează folosirea plasticului

Fii foarte atentă în ce anume îţi depozitezi resturile alimentare.Bisfenol A (BPA) este un compus chimic care se găseşte în caserole, pahare sau ambalaje de plastic şi poate interferează cu producţia de hormoni. După 6 luni, bărbaţii care lucrează în apropierea obiectelor care conţin BPA în fiecare zi aveau un nivel mai scăzut de testosteron decât cei care nu erau expuşi la acest compus.

Exerciţii petnru creşterea testosteronului

Când vine vorba de activitate fizică – este important să te concentrezi pe exerciţiile pentru muşchi. Deşi alergatul sau exerciţiile de tip cardio sunt benefice pentru slăbit sau starea ta generală de sănătate, ridicarea greutăţilor este mult mai eficientă pentru stimula nivelul testosteronului. Totuşi, nu exagera cu astfel de exerciţii. Dacă sunt efectuate prea des acestea pot reduce cantitatea de testosteron.

Odihna ajută la creşterea testosteronului

Organismul tău creşte producţia de testosteron noaptea. O concentraţie ridicată se înregistrează în momentele în care visezi şi când te trezeşti. În timpul zilei, nivelul poate scădea şi cu 15% dacă dormi doar 5 ore pe noapte. Încearcă să dormi 7-8 ore pe noapte, chiar dacă asta înseamnă să-ţi anulezi planul de a ieşi în oraş foarte târziu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Zona zoster: simptome şi tratament
Zona zoster: simptome şi tratament