Autorităţile din SUA au interzis săpunurile antibacteriene

Agenţia Americană a Medicamenteleor (FDA) a interzis comercializarea săpunurilor antibacteriene în SUA, motivând că nu există dovezi că acestea ar fi mai eficiente decât săpunul obişnuit şi ar putea duce la dezechilibre hormonale şi scăderea imunităţii.
  • Publicat:
Autorităţile din SUA au interzis săpunurile antibacteriene

Agenţia Americană a Medicamenteleor  (FDA) a interzis comercializarea multor mărci de săpunuri antibacteriene în SUA, motivând că nu există dovezi că acestea ar fi mai eficiente decât săpunul obişnuit şi ar putea duce la dezechilibre hormonale şi scăderea imunităţii (prin creşterea rezistenţei la bacterii).

„Consumatorii ar putea fi tentaţi să creadă să săpunurile antibacteriene sunt mai eficiente în prevenirea răspândirii germenilor, dar nu există dovezi ştiinţifice că acestea sunt mai bune decât apa şi săpunul obişnuit. De fapt, unele date sugerează că ingredientele antibacteriene ar putea face mai mult rău decât bine pe termen lung”, a precizat Janet Woodcock, director la Centrul de Evaluare şi Cercetare din cadrul FDA.

Noua reglementare se aplică oricărui săpun sau produs antiseptic care conţine unul sau mai mulţi din cei 19 compuşi chimici interzişi, printre care triclosan, care intră adesea în compoziţia săpunurilor lichide.

Există studii care arată că substanţa chimică ar putea afecta hormonii şi capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor. Mai mult, există cercetători care sunt de părere că folosirea acestor săpunuri contrbuie la apariţia unor superbacterii – cu alte cuvinte, substanţele chimice din produsele antibacteriene cauzează mutaţia bacteriilor, iar acetea devin mult mai rezistente.

Triclosanul este un agent antibacterian care poate duce la perturbarea sistemului endocrin. Specialiştii de la Societatea de Endocrinologie au catalogat triclosanul ca ingredient care alterează nivelurile de hormoni tiroidieni şi sexuali, precum testosteronul şi estrogenul. Un studiu din 2014 a arătat că expunerea la triclosan ar putea face oamenii mai susceptibili la infecţii cu bacteria Staphylococcus. Triclosanul se găseşte în 93% dintre săpunurile lichide, etichetate drept antibacteriene sau antimicrobiene, conform FDA.

Agenţia de reglementare le-a oferit comercianţilor un an la dispoziţie, pentru a modifica compoziţia săpunurilor. În caz contrar, aceştia au fost anunţaţi că vor fi obligaţi să le retragă de pe piaţă. Astfel, producătorii nu au reuşit să demonstreze nici siguranţa la „folosirea zilnică pe termen lung”, nici că produsele sunt „mai eficiente decât săpunul simplu şi apa în prevenirea bolilor şi răspândirea unor infecţii”. 
Înaintea pronunţării interdicţiei firmele Procter & Gamble şi Johnson & Johnson au anunţat scoaterea triclosanului din produsele lor.

Săpunurile antibacteriene care conţin clorură de benzalconiu, clorura de benzetoniu şi chloroxylenol vor rămâne pe piaţă în SUA în timp ce producătorii trebuie să aducă date suplimentare de siguranţă şi eficacitate pentru aceste ingrediente.

Reglementarea nu afectează şerveţelele umede sau gelurile pentru dezinfectarea mâinilor pe bază de alcool, în privinţa cărora FDA face în continuarea cercetări. Totodată, produsele pentru uz clinic nu vor fi afectate.

Specialiştii din cadrul Agenţiei Americane a Medicamentului au atras subliniat : “Spălatul pe mâini, cu o cantitate mare de săpun şi apă reprezintă modul prin care consumatorii evita eventuale îmbolnăviri şi pot preveni rîspândirea germenilor. “

Specialiştii recomandă produsele care au în compoziţie un procent de alcool de cel puţin 60% în ceea ce priveşte dezinfectanţii destinaţi mâinilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News