Cu siguranţă, ştii deja cât de importante sunt vitaminele pentru funcţionarea organismului uman. Şi mai ştii desigur că legumele şi fructele sunt printre cele mai importante furnizoare de vitamine.
Vitamina C este una dintre cele mai importante, pentru că este un aliat de bază al imunităţii. Cu alte cuvinte, este un element care creşte rezistenţa organismului la boli. În plus, ajută la vindecarea rănilor, susţine sănătatea vaselor de sânge, a dinţilor şi oaselor.
Vitamina C se găseşte în multe legume şi fructe proaspete, iar ţara noastră este privilegiată la acest capitol, mai ales vara şi toamna, când pieţele abundă de vegetale autohtone.
E bine de ştiut că una dintre vegetalele bogate în vitamina C este pătrunjelul, de aceea ar fi bine să-l adaugi în toate salatale, să-l pui în smoothiuri sau în supe şi ciorbe după ce le-ai laut de pe foc.
Însă atenţie maximă: dacă vrei să te bucuri de conţinutul de vitamină C al vegetalelor, încearcă să le mănânci cât mai proaspete. La numai două zile după ce fructele şi legumele au fost culese, cantitatea de vitamina C se reduce la jumătate. La fel de dăunătoare pentru conţinutul de vitamina C este păstrarea îndelungată în frigider.
Aşadar, acum cât se mai poate, mergi la cules de mere, struguri, consumă pătrunjel cât mai proaspăt pentru a fi protejat tot sezonul rece împotriva gripei şi răceilor de tot felul.
Aflaţi mai multe despre principiile nutriţiei sănătoase valabile din primii ani de viaţă din volumul “ABC de nutriţie” al medicului Mihaela Bilic.