Cum pot contribui părinţii la succesul copiilor lor. Sfaturi specialiştilor

rofesorul Julian Stanley, de la Universitatea John Hopkins a realizat o cercetare uriaşă în încercarea de a arăta care este mediul cel mai bun pentru obţinerea unor performanţe notabile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum pot contribui părinţii la succesul copiilor lor. Sfaturi specialiştilor

Există o întrebare care frământă majoritatea părinţilor: „Voi fi capabil să îmi cresc copilul astfel încât să fie respectuos, fericit, deştept şi onest?”.

Profesorul Julian Stanley, de la Universitatea John Hopkins a realizat o cercetare uriaşă în care a studiat copiii foarte inteligenţi şi le-a urmărit parcursul profesional şi prograsul intelectual pe o perioadă de 45 de ani, în încercarea de a arăta care este mediul cel mai bun pentru obţinerea unor performanţe notabile.

Aceasta a fondat şi un centru pentru tinerii talentaţi şi dotaţi intelectual, centru la care au fost şi Lady Gaga sau Mark Zuckerberg.

Una dintre cursantele de la centrul lui Stanley, Camilla Benbow, actual decan al Universităţii Vanderbilt, a dezvăluit câţiva paşi simpli pe care părinţii trebuie să îi urmeze în ceea ce priveşte maximizarea creşterii intelectuale a copiilor lor.

1. Părinţii trebuie să-i lase pe copiii lor să experimenteze lucruri cât mai diverse.

2. Părinţii trebuie să le arate copiilor susţinere atât din punct de vedere emoţional, cât şi din punct de vedere intelectual.

3. Ei trebuie să se asigure că micuţii au o relaţie puternică, ce evoluează pozitiv, cu profesorii lor.

4. Atunci când părinţii observă că fiul sau fiica sunt interesaţi de un anumit subiect sau au un hobby, ar trebui să îi încurajeze pe aceştia să îşi dezvolte abilităţile respective.

5. Copiii trebuie lăudaţi pentru efortul depus, chiar dacă dau greş, mai degrabă decât pentru reuşitele lor.

6. Părinţii trebuie să îşi încurajeze copiii să pună întrebări şi să îşi asume riscuri.

7. Copiilor nu trebuie să li se pună etichete cum ar fi „foarte inteligent” sau „înzestrat/dotat”. Acestea pot deveni adevărate poveri pentru cei mici.

8. Abilităţile copiilor trebuie testate de părinţi, astfel încât aceştia să îşi dea seama dacă micuţii sunt pe drumul cel bun. 

Urmărește CSID.ro pe Google News