Zahărul, numit şi otrava albă, îngroaşă anual rândurile persoanelor obeze. Potrivit statisticilor, în ultimii 30 de ani, consumul de zahăr a crescut cu peste 30%, scrie Aplus.com.
O persoană consumă zilnic o cantitate de zahăr ce aduce în corp nu mai puţin de 300 de calorii, iar acesta nu provine neapărat din dulciuri, ci şi din alimente la care nu te-ai aştepta. Orice formă de zahăr adăugat în alimente, fie că vorbim despre fructoză sau despre sirop de porumb, ne aduce la pachet numeroase probleme care se pot agrava în timp. Citeşte aici care sunt efectele devastatoare ale zahărului asupra organismului.
Astăzi îţi dezvăluim ce se întâmplă dacă renunți la zahăr. Vei fi uimită ce impact poate avea un gest atât de banal asupra sănătăţii şi frumuseţii tale!
Potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică Open Heart, renunţarea la zahăr poate reduce semnificativ riscul de boli de inimă, ca urmare a scăderii nivelului de colesterol. Astfel, grăsimea depusă pe artere se diminuează, iar inima ta va fi mai ferită de infarct sau alte afecţiuni.
În doar câteva săptămâni de la „momentul zero”, de când renunţi la zahăr, nivelul colesterolului poate scădea chiar şi cu 10%, iar cel al trigliceridelor, cu 20-30%.
Inflamaţiile se fac vinovate pentru tot felul de afecţiuni, cum ar fi acneea, bolile de inimă şi depresia. Renunţând la zahăr, acestea vor dispărea, la fel şi riscul de a dezvolta problemele mai sus menţionate.
Un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din California a scos la iveală că zahărul se face vinovat de pierderea memoriei şi de îngreunarea procesului de învăţare, precum şi de degradarea semnalelor transmise de celulele neuronale. Pe de altă parte, renunţarea sau măcar diminuarea cantităţii de zahăr pe care o consumi poate preveni aceste probleme.
Fructoza contribuie la apariţia oxidării celulelor, proces care accelerează deteriorarea celulară asociată cu înaintarea în vârstă. Dacă vei elimina zahărul din regimul tău alimentar, vei observa imediat efectele benefice, dar şi pe termen lung: pielea ta va fi mai strălucitoare, fără riduri, iar probabilitatea de instalare a diverse tipuri de cancer va fi mult mai mică.
Chiar dacă ai auzit şi, poate, ai experimentat pe pielea ta, zahărul îţi conferă energie doar pentru câteva clipe. E ca şi cum ai bea două guri de cafea dimineaţa şi te-ai trezi instant. Cam aşa stă treaba şi cu zahărul: mănânci o ciocolată, te simţi bine 10 minute, apoi te refugiezi în amărăciune şi nu ai chef de nimic. Acest lucru se întâmplă din cauza oscilaţiilor glicemiei, care urcă şi coboară la „ordinul” (sau în lipsa) zahărului din organism. Renunţând la zahăr, vei reuşi să ţii sub control glucoza din sânge, iar asta te va ajuta negreşit şi să te fereşti de temutul diabet.
Pentru că, da, zahărul creează dependenţă! Acesta favorizează secreţia excesivă a hormonului dopamină şi, în timp, vei simţi nevoia să mănânci din ce în ce mai mult pentru a-ţi satisface creierul. Persoanele care o iau razna atunci când nu mănâncă ceva dulce spun că se confruntă cu dureri de cap sau cu pofte inexplicabile, simptome asemănătoare sevrajului de droguri.
Ne întoarcem la informaţia prezentată la început, respectiv că 100 de grame de zahăr îţi aduc în dar peste 300 de calorii zilnic. Închipuie-ţi cum ar fi să renunţi la el: în doar 2 luni, vei da jos peste 2 kilograme, fără să ţii vreo dietă-minune sau să te extenuezi la sală.
Iată, aşadar, câte motive ai să renunţi la zahăr, această substanţă care dă dependenţă şi te îmbolnăveşte!