Am învăţat de-a lungul timpului că pot evita balonările, durerile de stomac sau tulburările gastrice dacă ţin seama de câteva reguli simple. Nu înseamnă că le pot şi respecta tot timpul. Mai uit, o iau de la capăt, dar măcar am aflat ce îmi face bine şi ce nu.
Porţii mici
Încerc să îmi pun în farfurie o cantitate cât mai mică de mâncare. Nu reuşesc întotdeauna să nu dau fuga să îmi pun din nou în farfurie, dar măcar mă străduiesc. Ştiu, în acelaşi timp, că informaţia de saţietate ajunge la creier abia în 20 de minute de când sunt cu adevărat sătulă.
Cât mai simplu
Am ţinut de câteva ori până acum dieta Oshawa care presupune să mănânci doar anumite cereale. Unul dintre beneficii a fost că am redescoperit gustul alimentelor, plus că recunosc instant tot ce este procesat şi chimic. De atunci am învăţat să nu mai amestec multe feluri de mâncare. Îmi plac peştele cu legume, salata de legume cu ou sau cu tofu, salata de fructe cu seminţe sau mă întrec pe mine însămi cu tot felul de reţete de crudităţi.
Mestec mai mult
“Nu înghiţi fără să mesteci şi nu vorbi fără să gândeşti” spune un vechi proverb din Indochina. Însă nu proverbul m-a “învăţat” să mestec. Şi nici să vorbească gura câteodată fără mine. Pentru mestecat (că pentru vorbit nu mi-am găsit încă remediul), cel mai bun profesor a fost gastrita căpătată după ani întregi de hăpăială rapidă, de vorba mamei, ziceai că pleca trenul din gara şi-l pierdeam. De poftă, de grabă, din adolescenţă mă învăţasem să mănânc pe fugă şi niciodată bine mestecat. Durerile crunte de stomac m-au făcut să fiu mai atentă la cât de repede înghit mâncarea după ce o bag în gură. O altă regulă importantă este să mănânci cu gura închisă. Astfel, eviţi ca aerul să ajungă în sistemul digestiv. Ştiu, sună ciudat, dar da, nu numai că faci impresie proastă dacă mănânci cu gura deschisă, dar, se pare, că vei avea şi crampe ulterior.
Fără apă în timpul mesei
Obiceiul de a bea apă în timpul mesei îl am din copilărie. Mai ales dacă mâncarea era un piiiic condimentată. Am aflat, apoi, că nu e deloc sănătos: apa duce la diluarea sucurilor digestive, ceea ce conduce la îngreunarea digestiei, balonare sau tulburări de tranzit intestinal.
Fără băuturi carbogazoase
Ştiu că e, poate, la mintea unui copil, dar, nu te poţi aştepta să ai o digestie uşoară dacă bei băuturi cu acid. Prin urmare, dacă nu vrei să ai gaze, renunţă cât mai la rapid la sucurile din comerţ. Un prim beneficiu va fi lipsa balonării şi a gazelor, iar evitarea E-urilor, a conservanţilor şi a zahărului îţi vor prinde bine cu siguranţă.
Cât mai multe fibre
Cerealele integrale (orz, ovăz, orez) au un conţinut crescut de fibre şi ajută la un tranzit digestiv regulat. Pentru cei cu intoleranţă la gluten (care se găseşte în cereale) le recomand quinoa, ovăzul sau să-şi ia aportul de fibre din fructe şi legume.
Apă. Multă apă
Am muncit atât de mult cu mine pentru a mă împrieteni cu apa… n-a fost deloc, deloc uşor. După o naştere (ulterior două), aveam senzaţia că dacă beau prea multă apă voi avea nevoie într-una la toaletă. Şi, pe vremea când lucrăm în televiziune şi eram mai mult pe teren, am început să scad simţitor cantitatea de apă pe zi. Şi am ajuns să am pietre la rinchi, dureri de cap şi multe alte manifestări ale deshidratării. Am aflat apoi că primul care suferă în urmă deshidratării este colonul. Consecinţe? Oboseală, pierderea energiei, somnolenţă, constipaţie, dureri de cap, irascibilitate. Prin urmare, de voie, de nevoie m-am împrietenit cu apa.