Aftele apărute în zona intimă sunt ulceraţii care apar de regulă din cauza infecţiei cu Candida şi pot afecta atât femeile, cât şi bărbaţii.
Acestea se prezintă ca mici vezicule de culoare albă, înconjurate de o zonă roşie şi pot fi dureroase, afectând viaţa sexuală.
Ele apar în special când sistemul imunitar este slăbit sau organismul este supus unui tratament intensiv cu antibiotice.
Natika Halil, preşedintele Asociaţiei de Planning Familial din America, a detaliat pentru HuffingtonPost, simptomele care pot apărea la bărbaţi din cauza acestor afte şi metodele de prevenţie care se impun.
Unii bărbaţi ar putea să nu aibă niciun fel de simptom, însă alţii se pot confrunta cu:
Aftele apar pe fondul unor afecţiuni deja instalate, cum ar fi diabetul sau infecţia cu HIV, dar fi şi un rezultat al sistemului imunitar slăbit sau al tratamentului cu antibiotice.
Candida are tendinţa să se dezvolte în special în mediul cald şi umed, aşa că este important ca zona intimă să fie tot tipul uscată. Prin urmare, după duş, ai grijă să te ştergi bine cu un prosop uscat şi îmbracă lenjerie intimă din bumbac, care nu reţine umezeala.
Deşi aftele nu se transmit prin contact sexual, este indicat să te protejezi cu prezervativ în timpul tratamentului recomandat de medicul dermatolog. Oricum, dacă suferi de această problemă, sexul va fi ultima ta preocupare, având în vedere că aftele sunt dureroase.
Igiena riguroasă şi evitarea lenjeriei ori a hainelor strâmte, din materiale sintetice, sunt principalele metode prin care poţi preveni apariţia aftelor. De asemenea, este indicat să eviţi folosirea săpunurilor, gelurilor de duş sau a loţiunilor parfumate în zona intimă.
Dacă prezinţi simptomele descrise mai sus, mergi la medic pentru un diagnostic corect, deoarece poate fi vorba şi despre o boala cu transmitere sexuală.