Varza de Bruxelles, această surioară mai mică a neaoşei verze româneşti, nu se bucură de prea mare prestigiu în rândul consumatorilor, dar avem de gând să schimbăm acest lucru. Pentru că nu toţi ştiu cum trebuie gătită şi cu ce fel de mâncare se potriveşte, varza de Bruxelles este adesea ocolită în supermarketuri. Şi e păcat, pentru că e o legumă plină de beneficii, bogată în tot felul de vitamine şi minerale, dar şi proteine şi carbohidraţi de bună calitate, aspect de netrecut cu vederea dacă eşti la dietă.
Să descoperim împreună de ce este varza de Bruxelles un aliment pe care ar trebui să îl consumi cât mai des!
Varza de Bruxelles este o legumă din familia cruciferelor, din care mai fac parte broccoli, varza kale, conopida, varza, şi are un gust care combină cumva aroma nucilor cu gustul de broccoli, cu diferenţa că textura este mult mai cremoasă.
Aceste mini-verze au maxi-efecte benefice pentru sănătatea şi silueta noastră, datorită vitaminelor, mineralelor, proteinelor şi carbohidraţilor din compoziţie.
Potrivit USDA National Nutrient Database, 100 de grame de varză de Bruxelles îţi aduc în organism doar 43 de calorii, 0 grame de grăsimi, 9 grame de carbohidraţi (dintre care 2.2 grame de zaharuri şi 3.8 grame de fibre) şi peste 3 grame de proteine. De asemenea, la aceeaşi cantitate, organismul tău va primi 195% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina K, 125% din DZR de vitamina C şi peste 10% din DZR de vitamina A, vitamina B6, folaţi, potasiu şi mangan.
Numeroase studii arată că un consum regulat de legume crucifere, cum este varza de Bruxelles, ar putea reduce riscul de obezitate, diabet, boli de inimă şi alte probleme de sănătate.
Efecte anticancerigene
Mai mult decât atât, savanţii spun că sulforafanul (acea substanţă care conferă mirosul specific de sulf) din legumele crucifere ar proteja organismul de acţiunea radicalilor liberi, prevenind instalarea cancerului. Oamenii de ştiinţă au descoperit că această substanţă are capacitatea de a inhiba o enzimă numită HDAC implicată în procesul de dezvoltare a celulelor maligne.
Rezultate promiţătoare au fost observate în cazul cancerului esofagian, de prostată, pancreatic şi cel de piele.
De asemenea, varza de Bruxelles este bogată în clorofilă, care poate bloca efectele cancerigene ale aminelor heterociclice eliberate la temperaturi ridicate (de exemplu, cele din fripturile la grătar). Aşadar, dacă sunteţi amatori de grătare, fie că vorbim de friptură, peşte sau mici, alăturaţi legume verzi precum varza de Bruxelles, pentru a reduce riscul de a face cancer.
Îmbunătăţeşte sănătatea oaselor
Carenţa de vitamina K din organism este asociată cu un risc crescut de a suferi de boli ale sistemului osos. Varza de Bruxelles este bogată în această vitamină, asigurând sănătatea oaselor prin îmbunătăţirea nivelului de absorbţie a calciului, prevenirea pierderii de calciu prin urină şi asimilarea proteinelor esenţiale. De asemenea, varza de Bruxelles este bogată în calciu, asigurând circa 40 de miligrame la suta de grame de produs.
Ţine sub control diabetul
Majoritatea legumelor verzi sunt surse de antioxidanţi cu rol de reglare a glicemiei. Aceştia poartă numele de acizi alfalinoleici şi pot avea efecte benefice asupra secreţiei de insulină, prevenind stresul oxidativ. De asemenea, studiile arată că aceste substanţe reduc riscul de neuropatie diabetică periferică, o afecţiune care constă în degradarea celulelor nervoase de la nivelul membrelor inferioare, din cauza nivelului crescut de glucoză din sânge (hiperglicemie).
Menţine vederea
Vitamina C este strâns legată de sănătatea ochilor şi joacă un rol important în protejarea acestora de efectele nocive al razelor ultraviolete. O singur porţie de Varză de Bruxelles îţi asigură cantitatea de vitamina C de care organismul tău are nevoie. Un alt antioxidant care se regăseşte în compoziţia verzei de Bruxelles – zeaxantina – „filtrează” razele ultraviolete, protejând astfel ochii de afecţiunile degenerative.
Tot vitamina C este responsabilă de prevenirea ridurilor de expresie şi a îmbătrânirii premature a pielii. Consumul de varză de Bruxelles cât mai puţin gătită este benefic pentru piele, protejând-o de efectele periculoase ale razelor solare şi ale poluării, scăzând riscul de apariţia a ridurilor şi îmbunătăţind textura pielii. Vitamina C joacă un rol esenţial în formarea colagenului, o proteină care asigură elasticitate pielii. 100 de grame de varză de Bruxelles = 75 de miligrame de vitamina C, aşa că gândeşte-te de două ori înainte să elogiezi citricele că ar avea cel mai ridicat conţinut de vitamina C.
Cel mai simplu mod în care poţi găti varza de Bruxelles este următorul:
1.) Mai întâi, curăţă bine fiecare varză de frunzele veştejite şi taie puţin din cotor.
2.) Spală bine mini-verzele.
3.) Pune la fiert o oală cu apă, în care ai adăugat puţină sare. Când dă în clocot, adaugă varza.
4.) Las-o câteva minute (maximum 10), apoi scoate-o pe o farfurie.
5.) Încinge 2 linguriţe de unt puţin sărat într-o tigaie, pe foc mediu, apoi adaugă varza. Poţi să o tai în jumătăţi sau să o laşi întreagă.
6.) Trage-o la tigaie 3-4 minute, până capătă o culoare uşor maronie, asezoneaz-o cu sare şi piper după gust, apoi scoate-o pe o farfurie.
Varza de Bruxelles este o garnitură excelentă pentru majoritatea mâncărurilor. Caută să cumperi doar varză proaspătă, fără frunze vechi şi mai redusă ca dimensiune. Cu cât varza de Bruxelles este mai mică, cu atât este mai dulce, mai fragedă şi mai puţin lemnoasă.
O altă variantă este să o prepari la cuptor, păstrându-i astfel culoarea proaspătă. Bucăţile de varză de asezonează cu ulei de măsline, sare şi piper negru, apoi se introduc la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la copt aproximativ 30 de minute şi se servesc ca atare sau alături de un alt preparat mai consistent, cum ar fi o bucată de carne de vită sau un peşte la grătar.
Persoanele care urmează tratament cu anticoagulante (medicamente pentru subţierea sângelui pe bază de warfarină), trebuie să evite consumul excesiv de alimente bogate în vitamina K, cum este este şi varza de Bruxelles, deoarece ar putea apărea riscul de hemoragie.