Traumele avortului

Avortul a fost un subiect tabu timp de mulţi ani în România. Din păcate, nu există nici la momentul actual demersurile necesare pentru ca un avort să se realizeze în condiţii sănătoase din punct de vedere psihologic. Efectele acestuia trebuie cunoscute încă dinainte şi consilierea ulterioară este vitală! Iată care sunt concluziile studiilor despre trauma avortului.
  • Publicat:
Traumele avortului

Avortul a fost un subiect tabu timp de mulţi ani în România.

Din păcate, nu există nici la momentul actual demersurile necesare pentru ca un avort să se realizeze în condiţii sănătoase din punct de vedere psihologic. Efectele acestuia trebuie cunoscute încă dinainte şi consilierea ulterioară este vitală!

Iată care sunt concluziile studiilor despre trauma avortului!

Ce impact are avortul asupra femeii

Femeile care au un avort pot suferi stres mental, anxietate, vinovăţie şi ruşine chiar şi cinci ani mai târziu şi uneori chiar mai mult, arată cercetările. Studiul a comparat un grup de 40 de femei care au suferit un avort spontan cu 80 de femei care au ales sa aiba un avort. Echipa de la Universitatea din Oslo, a constatat faptul că femeile care au avut un avort spontan au suferit stres mental până la şase luni după pierderea copilul, în comparaţie cu cele care au avut un avort cu bună ştiinţă. Cu toate acestea, femeile care au ales să aibă un avort, au suferit mai mult timp după terminarea experienţei – atât la doi cât şi la cinci ani – comparativ cu grupul de avort spontan.

Cercetătorii au afirmat faptul că femeilor care au pierdut un copil prin avort ar trebui să li se ofere informaţii cu privire la efectele psihologice ale pierderii unui copil. Cercetările au confirmat faptul că toate consecinţele emoţionale suferite în urma unui avort ar putea fi masive.

Cercetatorii au evaluat, de asemenea, cât de mult timp au evitat femeile să se gândească sau să vorbească despre eveniment după ce acesta a avut loc. Studiul a constatat faptul că dupa 10 zile 47,5% dintre femeile care au suferit de pe urma avortului spontan au refuzat să se gândească sau să vorbească despre el, spre deosebire de 30% dintre femeile care au ales să facă un avort.

Avortul provoacă anxietate

Cercetatorii au declarat faptul că femeile care au avut ales să facă un avort, au experimentat un nivel ridicat de anxietate, sentimente de vinovăţie, ruşine şi uşurare. Acestea au simţit că trebuie să facă un efort pentru a evita să se gândească la eveniment. În comparaţie cu populaţia generală, aceste femei au avut, de asemenea, un grad mai înalt de anxietate chiar si la cinci ani dupa avort.

Cercetătorii precum şi cadrele medicale şi psihologii recomandă consilierea atât înainte de a decide luarea în considerare a unui avort, cât şi după realizarea acestuia (sau doar după în cazul avorturilor spontane). Efectele sunt deosebit de grave, avertizează psihologii, femeia purtând cu sine trauma chiar şi la sarcinile următoare, având abilitatea de a o transmite fătului.

Urmărește CSID.ro pe Google News