Codul este un tip de peşte excelent pentru persoanele care vor să ţină dietă, deoarece conţine în jur de 107 calorii la 100 de grame de carne şi nu conţine carbohidraţi. Iată o reţetă preparată de celebrul bucătar Victor Sobral, cunoscut pentru reinventarea bucătăriei portugheze!
Victor Sobral a lucrat în multe restaurante vestite şi asigură consultanţă gastronomică pentru mărci de renume din Portugalia. În prezent, este proprietarul a două restaurante din Lisabona: Tasca da Esquina şi Cervejaria da Esquina. Mai multe reţete cu peşte găsiţi în ghidul Fish Forward.
Ingrediente pentru 10 persoane (timp de preparare – o oră)
Pentru peşte
-
2.5 kilograme de cod
-
50 de grame de roşii uscate mărunţite
-
50 de grame de caise uscate mărunţite
-
50 de grame de măsline verzi
-
25 de grame de usturoi tăiat bucăţele
-
5 grame de boabe de piper verde
-
Ulei de măsline extravirgin
-
Sare de mare
-
Crenguţe de rozmarin
Pentru piure
-
1.5 kilograme de cartofi tăiaţi cubuleţe
-
20 de grame de usturoi tăiat bucăţele
-
200 de grame de ceapă tăiată bucăţele
-
300 de grame de frunze de spanac
-
150 de grame de praz tăiat bucăţele
-
200 de mililitri de fiertură de pui
-
1 litru de lapte
-
Ulei de măsline extravirgin
-
Sare de mare
Mod de preparare
-
Puneţi codul într-o tavă de copt, stropiţi-l cu ulei de măsline extravirgin şi ornaţi-l cu roşii şi caise uscate, măsline, usturoi, ardei verde, sare şi rozmarin. Acoperiţi tava şi coaceţi în cuptorul preîncălzit, pănă când peştele este gătit.
-
Între timp preparaţi piureul. Într-o cratiţă mare, încingeţi uleiul de măsline în care aţi pus ceapa, usturoiul şi prazul. Adăugaţi cartofii, fiertura de pui şi laptele şi gătiţi la foc mic până se frăgezesc. Asezonaţi cu sare şi piper şi zdrobiţi prin amestecare toată compoziţia, până devine omogenă şi pufoasă. Tăiaţi spanacul în fâşii subţiri, pe care le adăugaţi peste piureul de cartofi.
Codul se aşază peste o porţie de piure şi se stropeşte cu restul de sos confiat. Poftă bună!